DPB Görüşü | Engelli öğretmen muvafakatı hakkında

EKPSS 2014/2 yerleştirmeleri sonucu İliniz Defterdarlığı V.H.K.İ. kadrosuna atanan ve daha sonrasında Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen engelli öğretmen yerleştirmeleri sonucu … Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yerleştirilen

DPB Görüşü | Engelli öğretmen muvafakatı hakkında

EKPSS 2014/2 yerleştirmeleri sonucu İliniz Defterdarlığı V.H.K.İ. kadrosuna atanan ve daha sonrasında Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen engelli öğretmen yerleştirmeleri sonucu … Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yerleştirilen … nun 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54 üncü maddesi, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesi ve Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi çerçevesinde muvafakatının verilip verilemeyeceğine ilişkin…(19/12/2014-7249)

Bilindiği üzere, Devlet memurluğuna alınmaya ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50 inci maddesinde genel memur, 53 üncü maddesinde ise engelli memur alımına ilişkin hükümlere yer verilmiş olup her iki şekildeki memur alımının esas ve usullerinin Yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda, genel memur alımının esas ve usulleri, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile engelli memur alımının esas ve usulleri, "Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik" ile düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, mezkur Kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında; "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin "Yerleştirme ve atama yapılamayacak haller" başlıklı 14 üncü maddesinde ise; "(1) Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz. (2) Diğer kanunlarla memurluğa atanmaları engellenen adaylar da bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz." hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinde; "(1) 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereği yapılan sınavlar veya benzeri sınavlar sonucunda söz konusu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan (B) grubu kadrolara atananlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atananlar, görevden çekilen personelden yeniden göreve atananlar ve Hazine Avukatı unvanına atananlar; atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar. Bu sürenin hesabında izinli sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmaz. (2) Ancak, (B) grubu kadrolar için yerleştirmeye esas tercihlerin yapıldığı son başvuru tarihinden, diğerleri için ise sınava son başvuru tarihinden sonra özür halleri ortaya çıkanlar, atanmak istedikleri yerde boş kadro bulunması kaydıyla, bu süreyi tamamlamadan durumlarına uygun yerlere atanabilirler. Özür halleriyle ilgili olarak, Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, gerek idare mahkemelerinin vermiş olduğu kararlarda gerekse Başkanlığımız görüşlerinde 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde geçen "nakil" ibaresinden memurun başka kurumlarda durumuna uygun bir kadroya sınava tabi tutulmaksızın naklen atanmasının anlaşılmasının gerektiği, aday memur iken KPSS/EKPSS sonucuna göre gerçekleştirilen merkezi yerleştirme işlemi neticesinde öğrenim durumları ya da kariyerleriyle ilgili bir kadroya yerleştirilenlerin atanmalarının ise 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde geçen "nakil" anlamında değerlendirilemeyeceğinin belirtildiği, Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinde personelin kurum içi yer değişikliğine ilişkin düzenlemelerin yer alması, ayrıca EKPSS sonucuna göre V.H.K.İ. kadrosunda halen aday memur statüsünde istihdam edilirken Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen engelli öğretmen alımlarında öğretmen unvanlı kadroya yerleştirilen … nun Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğinin 14 üncü maddesi hükmünde bulunan başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadro ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu olduğu eğitim programı itibarıyla ihraz etmiş olduğu unvana ilişkin bir kadroya yerleşmiş olması nedeniyle ilgilinin muvafakatının verilebileceği değerlendirilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡