DPB Görüşü | ÖMSS sonuçlarına göre zabıt katibi kadrosuna yerleşen engelli hakkında
ÖMSS sonuçlarına göre Başkanlığınızın zabıt katibi kadrosuna yerleştirilen … ve …’ün Yargıtay Personeli Özlük Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde zabıt katibi olarak atanabilmesine ilişkin “el ile dakikada yanlışsız ve okunaklı 12 kelime, makine ile gene dak
ÖMSS sonuçlarına göre Başkanlığınızın zabıt katibi kadrosuna yerleştirilen … ve …’ün Yargıtay Personeli Özlük Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde zabıt katibi olarak atanabilmesine ilişkin “el ile dakikada yanlışsız ve okunaklı 12 kelime, makine ile gene dakikada 30 kelime yazabilmek” hükmü gereğince yapılan uygulama sınavında başarılı olamadıkları ve atama işlemlerinin gerçekleştirilemediğinden bahisle, adı geçenlerin yerine engelli statüsünde yeniden yerleştirme yapılmasına dair.(10/07/2013-10445)
Bilindiği üzere, Devlet memurluğuna alınmaya ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48 inci maddesinin (A) başlıklı bendinde genel şartlara yer verilmiş olup, (B) başlıklı bendinde ise özel şartlar; “1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” şeklinde düzenlenmiştir. Aynı Kanunun 50 inci maddesinde genel olarak memur alımına, 53 üncü maddesinde ise engelli memur alımına ilişkin hükümlere yer verilmiş olup her iki şekildeki memur alımının esas ve usullerinin ise Yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.
657 sayılı Kanunun değişik 53 üncü maddesi ve bu maddeye istinaden yürürlüğe konulan “Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre engelliler, eğitim durumları ve engel grupları itibariyle yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı(ÖMSS) ve kura sonuçlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmektedir.
Diğer taraftan, 03/10/2011 tarihli ve 28073 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmeliğin 12 nci maddesinde; özürlü alımı yapılabilecek memur kadrolarına ilişkin Nitelik-Kod Kılavuzunun Başkanlığımızca hazırlanacağı, Nitelik-Kod Kılavuzunda, özürlü alımı yapılacak kadrolara ilişkin olarak eğitim durumuna göre program adları, cinsiyet ile bonservis, sertifika ve benzeri belge ve özel şartların yer alacağı, 13 üncü maddesinde ise kamu kurum ve kuruluşlarının bir sonraki yıl için özürlü memur alımı yapacakları münhal kadrolarını ilgili yılın Ekim ayı sonuna kadar on-line olarak Başkanlığımıza gönderecekleri, bildirimi yapılan kadroların yerleştirme işlemine alınabilmesi için, bu kadrolara ilişkin bilgi ve aranan koşulların, Başkanlığımıza süresi içerisinde doğru ve eksiksiz olarak bildirileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu bağlamda, ÖMSS/Kura sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak kadrolara ilişkin kadro nitelikleri, özel koşulları ve benzeri hususları kapsayan Nitelik-Kod Kılavuzu; Devlet Personel Başkanlığınca, Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM Başkanlığının katılımıyla yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanmaktadır. Bu çalışmalarda, her bir nitelik için öğrenim düzeylerine göre mezun olunan alan ya da programlar ile kurum ve kuruluşların talepleri de dikkate alınmaktadır. Bazı ortaöğretim alanları veya programları dengi başka bir alan veya program olmaması halinde tek bir kod altında, birbirine denk olan alanlar aynı kod içerisinde değerlendirilmekte ve bu Kılavuzda yer alan her bir kadro niteliğine, nitelik kod numarası verilmektedir.
Öte yandan, mezkur Yönetmeliğin 17 nci maddesinde; “ (1) Adaylar, yerleştirildikleri kamu kurum ve kuruluşlarına, atanmak üzere Tercih Kılavuzunda yazılı olan belgeler ile birlikte süresi içinde başvurur.
(2) Kamu kurum ve kuruluşları, yerleştirmeye ilişkin olarak atamaya yetkili amirin onayı ile beş kişiden oluşan bir değerlendirme komisyonu kurar. Bu komisyon, atanmak üzere bildirilen adayları, aranılan nitelikler yönünden inceleyerek, nitelikleri uyanların atamalarının yapılmasını teklif eder.
(3) Yerleştirilen adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarınca başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır.
(4) Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmaz.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, engellilerin memur statüsünde atanmalarının özel olarak düzenlenmiş bir mevzuat kapsamında gerçekleştirildiği, adaylarda aranılacak ve tercih kılavuzunda ilan edilecek özel koşulların Başkanlığımız koordinasyonunda hazırlanan nitelik kod kılavuzunda yer almadığı, zabıt katibi unvanlı kadroya atama yapılabilmesi için Kurumunuzca istenilen özel koşula nitelik kod kılavuzunda yer verilerek tercih kılavuzunda adaylara duyurulması ve yerleştirilen adayların atanabilmesi için tercih kılavuzunda belirtilenler şartları taşıyıp taşımadığının oluşturulacak komisyon marifetiyle kontrol edilmesi gerektiği hususları göz önüne alındığında, tercih kılavuzunda zabıt katibi unvanlı kadrolara yerleştirilecek adayların uygulama sınavına tabi tutulacağına ilişkin özel bir koşul bulunmadığından nitelik kod kılavuzunda öngörülen şartları taşıyan adayların Kurumunuzca başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilen kadrolara atanması gerektiği değerlendirilmektedir.