DPB Görüşü | Şizofreni ile çalışma olanağı vermeyen engelli raporuna göre atanabilme hakkında
EKPSS sonucuna göre Müdürlüğünüz hizmetli kadrosuna yerleştirilen …. nın atamaya esas olmak üzere ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda "Şizofreni ile çalışma olanağı vermeyen" ibaresinin yer aldığı, sağlık durumunun çevresine ve kamu malına zarar verip ve
EKPSS sonucuna göre Müdürlüğünüz hizmetli kadrosuna yerleştirilen …. nın atamaya esas olmak üzere ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda "Şizofreni ile çalışma olanağı vermeyen" ibaresinin yer aldığı, sağlık durumunun çevresine ve kamu malına zarar verip vermeyeceği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre afet ve acil durumlarında çalış çalışamayacağı hususlarının tespit edilmesine yönelik ilgiliden yeni bir sağlık kurulu raporu talep edildiği, ilgilinin daha önce ibraz etmiş olduğu rapor ile yeni sağlık kurulu raporu arasında engel oranı, süresi ve ağır engellilik durumlarında farklılık bulunduğunun tespit edildiğinden bahisle, adı geçenin en son almış olduğu rapora göre Müdürlüğünüz hizmetli kadrosuna atanıp atanamayacağına ilişkin…(22/12/2014-7288)
Bilindiği üzere, 07/02/2014 tarihli ve 28906 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde; "ç) Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri ifade eder." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin "Özürlü sağlık kurulu raporuna itiraz" başlıklı 10 uncu maddesinde; "(1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.
(2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.
(3) Milli Savunma Bakanlığına bağlı asker hastanelerince; Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarına itiraz esas ve usulleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarına yapılan itirazlar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesi ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi ile yetkilendirilecek hastanelerce kesin olarak karara bağlanır." hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, EKPSS sonucuna göre Müdürlüğünüz hizmetli kadrosuna yerleşen … nın atamaya esas olmak üzere ibraz etmiş olduğu sağlık kurulu raporu ile talebiniz üzerine yeniden almış olduğu sağlık kurulu raporundaki engel oranı, süresi ve ağır engellilik durumundaki farklılıklar değerlendirilmek üzere adı geçenin il sağlık müdürü kanalıyla ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye gönderilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.