DPB | Memur ticket-fiş uygulaması ile yemek yardımından yararlanabilir mi?
Yemek hizmetinden faydalanamayan memurların ticket-fiş uygulaması ile yemek yardımından yapılıp yapılamayacağı hk.(08/09/2016-5398)
ÖZET: Yemek hizmetinden faydalanamayan memurların ticket-fiş uygulaması ile yemek yardımından yapılıp yapılamayacağı hk.(08/09/2016-5398)
Belediyelerde, yemek hizmetinin teknik ya da fiziki şartların elverişsizliği nedeniyle verilememesi gibi nedenlerle yemek hizmetinden faydalanamayan memurların olduğundan bahisle, ticket-fiş uygulaması ile söz konusu yardımın yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 212 nci maddesinde; "Devlet memurlarının hangi hallerde yiyecek yardımından ne şekilde faydalanacakları ve bu yardımın uygulanması ile ilgili esaslar Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlıyacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur." hükmü yer almaktadır.
Mezkur hükme istinaden, 11/12/1986 tarihli ve 19308 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği" yürürlüğe konulmuştur. Anılan Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde; "Yiyecek yardımı yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım karşılığında nakten bir ödemede bulunulmaz.
Yiyecek yardımı haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla üç öğüne kadar yemek verilebilir." hükmüne, 4 üncü maddesinde; "Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır.
Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.
Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır..." hükmüne, 5 inci maddesinde; "Kurum bütçelerine yiyecek yardımı karşılığı olarak konulan ödenek, memurlara yemek vermek üzere kurulan yemek servisi, yardım sandığı, dernek veya bu mahiyetteki kuruluşa ödenir.
Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir..." hükmüne yer verilmek suretiyle, Devlet memurlarının yiyecek yardımından hangi hallerde, ne şekilde faydalanacakları ve yardımın uygulanması ile ilgili esaslar düzenlenmiştir.
Yukarıda zikredilen hükümler çerçevesinde, memurlara yapılacak yiyecek yardımının yapılabilmesi için öncelikle anılan Yönetmelik hükümlerine göre yemekhane kurulmuş olması gerekmektedir. Bu nedenle, yapılacak yiyecek yardımının yemek verme dışında nakden ödeme veya yemek kuponu gibi araçlarla yapılmasına imkan bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce, İçişleri Bakanlığı tarafından talep edilen görüş üzerine verilen 18/04/2006 tarihli ve 6376 sayılı görüş yazısında, memurlarına yemek yardımında bulunmak isteyen kurum ve kuruluşların, personelinin yeterli sayıda olmaması veya uygun yer bulunmayışı gibi sebeplerle yemekhanelerinde sağlayamadıkları öğle yemeklerini, Mali Yıl Bütçe Uygulama Talimatında yer alan esaslar çerçevesinde bedeli alınması kaydıyla yemek servisi bulunan kurumların yemekhanelerinden karşılamaları, kurum bütçesine bu amaçla konulan ödeneğin yemek servisinden faydalandıkları kurumun bu amaçla açılmış bulunan hesabına aktarılması şartıyla mümkün olabileceği bildirilmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; memurlara yapılacak yiyecek yardımının yemek verme dışında nakden ödeme veya yemek kuponu gibi araçlarla sağlanmasının mümkün bulunmadığı mütalaa edilmektedir.