DPB | Memurun sözleşmeli personel olarak çalıştığı sürelerin yıllık izine etkisi nedir?
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel statüsündeki sürelerin Devlet memurunun yıllık izne esas hizmet süresinden ve 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında. (02/06/2016-3321)
ÖZET: 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel statüsündeki sürelerin Devlet memurunun yıllık izne esas hizmet süresinden ve 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında. (02/06/2016-3321)
Başkanlığınızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi uzman yardımcısı kadrosunda görev yapan ... 'in, daha önce Toprak Mahsulleri Ofisinde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak geçirdiği sözleşmeli personel statüsündeki sürelerin yıllık izine esas hizmet süresinden ve 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
- 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
- 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az
10 yıl,
- 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır. " hükmü yer almaktadır.
Söz konusu madde ile Devlet memurlarının kazanılmış aylık derecelerinin üzerindeki kadrolara atanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemekte olup, hizmet süresinin hesabında değerlendirilecek olan 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda gecen süreler için fiilen çalışmış olmak dışında herhangi bir statü ayrımına gidilmemiştir. 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının sayıldığı ”Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinin (c) bendinde ise "İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri.” hükmü bulunmaktadır.
Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun yıllık izne ilişkin hususların düzenlendiği 102 nci maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü ve müteakip maddesinde ise "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer." hükmü yer almaktadır.
06/06/2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 154 seri nolu "Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlinde yıllık izin sürelerinin hesabında hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar bağlamında;
-İlgilinin daha önce görev yaptığı Toprak Mahsulleri Ofisinin 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamında olması nedeniyle söz konusu Kurumda 399 sayılı Kanunun Hükmünde Kararname kapsamında fiilen çalışılan sürelerin tamamının 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği,
-İlgilinin Toprak Mahsulleri Ofisinde daha önce görev yaptığı sürelerin kamu kurum ve kuruluşlarında geçmiş olması nedeniyle yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında değerlendirilerek, bu sürelerin 1 yılı aşması halinde ilgilinin göreve başladığı gün itibari ile göreve başladığı yıl için yıllık izin hakkının bulunduğu,
Mütalaa edilmektedir.
Kara Kuvvetleri Komutanlığında üst teğmen kadrosunda görev yapmakta iken malulen emekliye ayrılan ve Rektörlüğünüzde memur kadrosuna atanan ilgili şahsın, askeri öğrenci olarak geçirdiği sürenin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında değerlendirilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda görüş talep eden ilgi yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Yıllık izin" başlıklı 102 nci maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü yer almaktadır.
Yıllık izinlerin kullanılması hakkında Maliye Bakanlığınca 62, 140 ve 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri çıkarılmış olup, 154 Seri No'lu Tebliğde, "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmektedir. 62 Seri No'lu Tebliğde "Muvazzaf askerlikte ve yedek subaylıkta okul devresinde geçen süreler de aynı biçimde dikkate alınır." hükmü yer almaktadır.
Bilindiği üzere, memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak kamu veya özel sektörde geçen hizmetlerden hangilerinin memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (C) bendinde düzenlenmiş olup, bunun dışında ise bazı geçici hükümlerle işçilikte ve sözleşmeli statüde geçen hizmetler de memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi sağlanmıştır.
Bu itibarla, askeri öğrenciliğin personel rejiminde bir statü olmaması ve askeri öğrencilikte geçen sürelerin memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemesi sebebiyle askeri öğrencilikte geçen sürelerin 154 Seri No'lu Tebliğde yer alan "hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin" kapsamına girmediği değerlendirilmekte olup, söz konusu sürelerin memurun yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmasının mümkün bulunmadığı mütalaa edilmektedir.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereğince memur olarak ataması yapılan ve 02/09/2014 tarihinde göreve başlayan personelin, malulen emekli olmadan önce Jandarma Genel Komutanlığında 16 yıl hizmetinin bulunduğunu belirterek, ilgilinin Jandarma Genel Komutanlığında geçen hizmetlerinin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, "Yıllık izinlerin kullanılışı"başlıklı " Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer." hükmü yer almaktadır.
Devlet memurlarına verilen yıllık izin hakkının kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar hususunda 62, 140 ve 154 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri bulunmakta olup, 06/06/2002 tarihli ve 24777 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 154 seri no'lu "Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği"nde yıllık izin sürelerinin hesabında hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Bu itibarla; Jandarma Genel Komutanlığında geçen hizmet süresinin 154 seri nolu Tebliği'de yer alan "hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri" kapsamında olması sebebiyle bahsi geçen memurun yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında Jandarma Genel Komutanlığında geçen 16 yıllık hizmet süresinin dikkate alınması gerektiği ve ilgilinin göreve başladığı gün itibari ile cari yıl için 30 günlük yıllık izin hakkının bulunduğu mütalaa edilmektedir.
ÖZET: Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında geçen hizmet süresinin Devlet memurunun yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hk. (18/08/2016-4867)
Bakanlığınızda görev yapan Devlet memurunun ... Kaymakamlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında geçen 524 günlük hizmet süresinin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Yıllık izin" başlıklı 102 nci maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü yer almaktadır.
Yıllık izinlerin kullanılması hakkında Maliye Bakanlığınca 62, 140 ve 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri çıkarılmış olup, 154 Seri No'lu Tebliğde, "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmektedir.
Diğer taraftan, memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak kamu veya özel sektörde geçen hizmetlerden hangilerinin memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (C) bendinde düzenlenmiş olup, bunun dışında ise bazı geçici hükümlerle işçilikte ve sözleşmeli statüde geçen hizmetler de memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi sağlanmıştır.
217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin "Kapsam" başlıklı 2 inci maddesinde, "Bu Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları şunlardır:
- Genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar,
- İl Özel İdareleri ve belediyeler, bunların birlikleri ve bunlara bağlı iktisadi müesseseler, işletmeler,
- İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri,
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları dışında kalan ve kamu fonu kullanan, özel kanunlarla veya bunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kuruluşları ve bu nitelikteki bankalar ve bunların en az sermayesinin yarısından fazlasına iştirak suretiyle kurdukları müessese, ortaklık ve iştirakler,
- Döner sermayeli kuruluşlar ile özel kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır." hükmü, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 7 inci maddesinde, "Bu Kanunun amacına uygun faaliyet ve çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdî ve aynî yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları kurulur... Vakıf senetleri mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından Medeni Kanundaki hükümlere göre tescil ettirilir." hükmü, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun "Tüzel kişilik" başlıklı 4 üncü maddesinde, "Vakıflar, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir." hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının 217 sayılı KHK'nın kapsamında bulunmaması sebebiyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında geçen 524 günlük hizmet süresinin 154 sayılı Tebliğde geçen "hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri" ifadesinin kapsamında bulunmadığı, ayrıca bu sürenin memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemesi sebebiyle mezkur Tebliğde geçen "kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri" kapsamında da bulunmadığı mütalaa edilmekte olup, söz konusu sürenin ilgilinin yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alınmaması gerekmektedir.