DPB | Öğretmen kadrosunda görev yapmakta olan personel yıllık iznini nasıl kullanır?
Üniversitede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi öğretmen kadrosunda görev yapmakta olan personelin yıllık izni hk. (14.07.2015 - 4837)
ÖZET: Üniversitede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi öğretmen kadrosunda görev yapmakta olan personelin yıllık izni hk. (14.07.2015 - 4837)
Üniversitenizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi öğretmen kadrosunda görev yapmakta olan personelin mezkur Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre yıllık izin kullanıp kullanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 103 üncü maddesinde; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez..." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 103 üncü maddesinin gerekçesine bakıldığında ise, "...öğretmenler özel kanunlarına göre, okulların yaz ve dinlenme tatilleri sırasında hayli uzun sürelerle izinli sayıldıklarından, kendilerine ayrıca yıllık izin hakkı tanınmasına lüzum görülmemiştir." ifadesi yer almaktadır.
Bu itibarla, 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinde yer alan öğretmenlerin yarı yıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacağına dair hükmün, okullarda çalışan ve özel kanunlarına göre yarı yıl ve yaz tatilinde görev yapmayan öğretmenleri kapsadığı, bunun dışında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmen kadrosunda görev yapan personelin yıllık izin süresi ve kullanımı hususunda diğer memurlar gibi değerlendirilmesi gerektiği mütalaa edilmekte olup, Üniversitenizde çalışan bahse konu personelin anılan Kanununun 103 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre yıllık izin kullanamayacağı, ilgilinin aynı Kanununun 102 nci maddesi ile 103 üncü maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde yıllık izin kullanması gerektiği değerlendirilmektedir.