DPB | Sivil savunma uzmanı unvanlı kadroya atanan memurun yararlanacağı ek gösterge kaçtır?
Emniyet Hizmetleri Sınıfında polis unvanlı kadroda görev yapmakta iken sivil savunma uzmanı unvanlı kadroya atanan memurun yararlanacağı ek gösterge hk.(23/02/2017-1228)
ÖZET: Emniyet Hizmetleri Sınıfında polis unvanlı kadroda görev yapmakta iken sivil savunma uzmanı unvanlı kadroya atanan memurun yararlanacağı ek gösterge hk.(23/02/2017-1228)
Emniyet Hizmetleri Sınıfında polis unvanlı kadroda görev yapmakta iken Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünde sivil savunma uzmanı unvanlı kadroya atanan ilgilinin, 657 sayılı Kanuna ekli I sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (e) bendinin (aa) alt bölümündeki yüksek öğrenimlilerden 1 inci derecelerde bulunanlar için belirlenen ek göstergeden yararlanıp yararlanamayacağı hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 10/02/2016 tarih ve 29620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 9 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (e) bendinin (aa) alt bölümünde değişiklik yapılarak yükseköğrenim mezunu olarak polis unvanlı kadroda görev yapanların ek gösterge rakamları bulundukları derecelere göre artırılmış olup, 1 inci derecelerde bulunanlar için ek gösterge rakamı 2200'den 3000'e yükseltilmiştir.
Diğer taraftan, devlet memurlarının ek göstergelerine ilişkin olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43/B maddesinde; ”Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2 ,3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz..." hükümlerine yer verilerek, ek göstergelerin anılan kadrolarda bulunulduğu sürece dikkate alınacağı, ilgililerin diğer kadrolara atanmaları halinde ise kazanılmış hak sayılmayacağı belirtilmiştir.
Ancak; mezkur hükümle, 1 ila 4 üncü dereceli kadrolara atananlara uygulanacak ek göstergelerin, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıfta kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergeden düşük olamayacağı belirtilmiştir.
Maliye Bakanlığı tarafından 23/09/1997 tarih ve 23124 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 148 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde de, kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı açıkça belirtilmektedir.
Örneğin; yükseköğretim gören bir polis memurunun, Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4 üncü dereceli (kazanılmış hak aylık derecesi) bir kadroda bulunmakta iken, Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki 4 üncü dereceli memur kadrosuna naklen atanması halinde, ilgilinin aylık ödemeye esas ek gösterge rakamı (800) yerine, Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4 üncü dereceli polis memuru kadrosunun ek gösterge rakamı olan (1100) olması gerekmektedir. Ayrıca, ilgilinin yüksek öğrenim görmüş olması şartıyla, memur kadrosunda bulunduğu sürece derece yükselmesinde, yükseldiği yeni dereceler içinde VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (e) bendinin (aa) alt numaralı bendine göre "yüksek öğrenimliler" için belirlenen ek gösterge rakamlarının uygulanması gerekmektedir. Ancak; ilgilinin 657 sayılı Kanunun 43/B maddesinden faydalanabilmesi için Emniyet Hizmetleri Sınıfından Genel İdare Hizmetleri Sınıfına ilk atamasının 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara atamasının yapılması gerekmektedir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Emniyet Hizmetleri Sınıfında polis unvanlı kadroda görev yapmakta iken, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünde sivil savunma uzmanı unvanlı kadroya atanan ilgilinin, söz konusu kadroya ilk atamasının 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara yapılması, yüksek öğrenim görmesi ve mevcut görevinde kazanılmış hak aylığının 1 inci derecede bulunması şartlarıyla, 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (e) bendinin (aa) alt bölümünde belirtilen (3000) ek gösterge rakamından yararlanabileceği mütalaa edilmektedir.