Dünya genelinde her yıl 2 Şubat'ta Dünya Sulak Alanlar Günü kutlanıyor. İran'ın Ramsar kentinde "Ramsar Sözleşmesi" olarak anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi, 2 Şubat 1971'de imzalanmıştı. 170 taraf ülkeyi sulak alanları korumakla yükümlü kılıyor.
Dünya alarm veriyor! Kızılırmak Deltası'nın da yer aldığı sulak alanlar yok oluyor!


1997 yılından bu yana kutlanan gün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 30 Ağustos 2021 tarihli kararıyla "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kabul edildi.

Szöleşme kapsamında bulunan ülkeler in iç sulak alanlarına Ramsar Sulak alanı adı verilmiş ve dünya genelinde 2 bin 400'den fazla Ramsar Alanı bulunuyor.

Avustralya'daki Cobourg Yarımadası, 1974'te dünyanın ilk sulak alan olarak belirlendi.

TÜRKİYE'DEKİ RAMSAR ALANLARI
1994 yılında Türkiye anlaşmanın tarafı olmuş ve "Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü, Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü, Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu, Kuyucuk Gölü ve Nemrut Kalderası" Ramsar Alanı olarak belirlenip koruma altına alındı.

Sulak alanlar, dünyadaki kara alanının yaklaşık yüzde 6-7'sini kaplamasına rağmen, tüm bitki ve hayvan türlerinin yüzde 40'ı bu alanlarda yaşıyor veya ürüyor.

Sulak alanlar büyük doğa olaylarının etkisini azaltabilme gibi bir özelliğini yanı sıra, yer altı suyunu besler veya dengeler, aşırı yağışlarda fazla suyu depolayarak taşkınları kontrol ediyor.

Ramsar Alanları, içme suyu elde edilmesi ve gıda tedariki sağlaması açısından önem arz ediyor. Yer altı sularının yaklaşık 3 milyar insana içme suyu sağladığı ve 3,5 milyar insan için pirinç yetiştirme alanı oluşturuyor.

Küresel ısınma ve nüfus artışı son yıllarda dünya genelinde günbegün azalma eğilimi gösteren sulak alanların korunmasında çeşitli plan ve programlar gerçekleştiriliyor.
