Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman?

Dünya Kahve Günü internette en çok aratılanlar arasına girdi. Günün ortaya çıkışı, önemi ve tarihi merak konusu. Peki Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? Detaylar haberimizde.

Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman?

Dünya Kahve Günü ne zaman? İnternette araştırılmaya başlandı. Dünya Kahve Günü'nü geride bırakmış olsak da günün anlamı, ortaya çıkışı, önemi ve tarihi merak konusu. Peki Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? Ayrıntılar haberimizde.

Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? | Dünya Kahve Günü sözleri

DÜNYA KAHVE GÜNÜ NEDİR?

Son birkaç yıldır kutlanan Dünya Kahve Günü’nde dünyanın çeşitli yerlerinde kahveye dair ilginç etkinlikler düzenleniyor.

Uluslararası Kahve Günü, şu anda dünyanın her yerinde meydana gelen olaylarla, içeceği olarak kahveyi bir içecek olarak tanıtmak ve kutlamak için kullanılan bir olaydır. İlk resmi tarih, Uluslararası Kahve Örgütü tarafından kabul edildiği ve Milano'da başlatıldığı 1 Ekim 2015'tir.

Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? | Dünya Kahve Günü sözleri

DÜNYA KAHVE GÜNÜ NE ZAMAN?

Dünya Kahve Günü her yıl 1 Ekim'de kutlanıyor. 

Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? | Dünya Kahve Günü sözleri

DÜNYA KAHVE GÜNÜ ORTAYA NASIL ÇIKTI?

International Coffee Organisation - Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO)'ya kayıtlı olan 78 ülke her yıl 29 Eylül-1 Ekim arasını çeşitli etkinliklerle "Kahve Günü" olarak kutluyor. Kahve üretiminin yüzde 98'ini, tüketiminin ise yüzde 83'ünü oluşturan üye ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Ancak, "Kahve Günü" ülkemizde de 29 Eylül'den itibaren çeşitli promosyonlar ve etkinliklerle kutlanmaya başlandı. Aslında kahveyi sevenlere her gün kahve günü, ama ICO kutlamaların 29 Eylül'de başlamasını, 1 Ekim'in ise "Dünya Kahve Günü" olarak kabul edilmesi kararını aldı.

Ulusal Kahve Günü adı altında 29 Ekim'de yapılan kutlamanın kaynağı ise Japonya'ya dayanıyor. 1983 yılında Japonya Kahve Birliği'nin öncülüğünde (The All Japan Coffee Association) kutlanan Kahve Günü, 2005 yılında Amerika'da resmi hale gelmiş. Günümüzde ise bu özel günün kutlandığı tarihler farklı olsa da, amaç bir… O da kahve tutkunlarını bir araya toplayıp, bu özel içecekten daha çok keyif almalarını sağlayacak etkinliklere imza atmak.

Dünya Kahve Günü nedir? Dünya Kahve Günü ne zaman? | Dünya Kahve Günü sözleri

DÜNYA KAHVE GÜNÜ SÖZLERİ

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.

Kahve dostun muhabbetine, sevgilinin gözlerine, ve arkadaşın sohbetine içilir.

Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı.

Hayatımı kahve kaşıklarıyla ölçüyorum.

Dostlarla içilen kahve neşedir. Kahkahalar köpüklerin üzerinde yüzer.

Kahve bir kadını sever gibi, sade ve yavaş yavaş içilir.

Kendimi öldürmeli mi yoksa bir bardak kahve mi içmeliyim?

Biraz yalnız kalmak ve içini dinlemek istiyorsan otur bir kahve iç.

Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.

Sen zarif bir fincan ol ki, içine hoş kokulu kahve koysunlar.

KAHVE İÇMEK ÖMRÜ UZATIR MI?

Osman Müftüoğlu, yazılarından birinde kahve ve insan ömrü arasındaki ilişkiye değinmişti. İşte, Osman Müftüoğlu’nun “kahve ömrü uzatır mı?” sorusuna verdiği yanıt:

Makul miktarda kahve içmenin belleği desteklediği, safra taşı oluşumunu engellediği, karaciğer yağlanmasını önlediği biliniyor. Ancak kahvenin ömür süresine etkisi hakkında bir veriye sahip değiliz.

Kahvenin bazı sağlık faydaları olsa da bu bilgi bizim onun sağlıksız taraflarını görmezden gelmemizi gerektirmiyor.

Örneğin nabzı hızlandırması, çarpıntı yapması, uyku kaçırması, reflüyü gastriti azdırması, selüliti şaha kaldırması kahvenin yarattığı sorunlardan sadece birkaçı.

Ne var ki makul miktarda kahve içmenin belleği desteklediği, safra taşı oluşumunu engellediği, karaciğer yağlanmasını önlediği de anlaşılıyor.

Elimizde bu konuda yapılmış bazı araştırmalar var ama kahvenin ömrü uzattığına dair açık ve net bir veriye sahip değiliz.
Benim tavsiyem; kemik erimesi olan kadınların, hipertansiyonluların, göz tansiyonu yüksek olanların, reflüden yakınanların, çarpıntım var diyenlerin kahve tüketiminde dikkatli davranmalarıdır.

KAHVENİN FAYDALARI NELERDİR?

Çok güçlü bir antioksidan

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun, su ya da sütle karıştırılmasıyla yapılan içecektir. İçerdiği kafein maddesinin niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan yani uyarıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan olan kahve, E ve B grubu vitaminler, potasyum, magnezyum gibi mineral içermektedir.

Metabolizmayı hızlandırıyor

Kahvenin içeriğinde bulunan kafeinden ötürü kalp atışı hızlanarak vücut ısınmaya başlamaktadır. Bu durum metabolizmanın yüzde 5-6 hızlanmasından dolayı kaynaklanır. Kafein vücuttan hızlıca emilir ve bu sayede psikoaktif bir etkisi olmaktadır. Kişiden kişiye değişen süreçlerde olsa da; bu etkisi ile zindelik ve enerji vermektedir. Kafein vücuttan hızlıca emilir ve bu sayede psikoaktif bir etkisi olmaktadır. Kişiden kişiye değişen süreçlerde olsa da; bu etkisi ile zindelik ve enerji vermektedir. Avusturya’da yapılan bir araştırmada; gönüllü grup 100 mg. kafein aldığında (ortalama tek bir fincan kahvede olduğu kadar) gönüllülerin beyin aktivitelerinde kafein almayan gruba göre, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleri ile ölçülebilen bir artış olmuştur.

Kasları güçlendirir, kalp hastalıklarını önler

Yine içeriğindeki kafeinin etkisinden ötürü hızlanan kan dolaşımı sebebiyle kas ağrılarını baskılar ayrıca kas kuvvetinde artış sağlar. Kafein alındıktan sonra vücuttaki serbest yağ seviyesini artırır ve serbest yağ asitlerinin enerji ihtiyacını karşılaması için kullanılmasını destekler. Bu durum kaslardaki glikojen depolarının tükenmesinin önüne geçmektedir. Kalp atım hızı ve maksimum oksijen tüketimini tetiklemesiyle dayanıklılığı artırmaktadır. Bu yüzden sporcularda performansı belli bir oranda artırdığını görülmektedir. 37.000’den fazla insandan elde edilen bir Hollanda çalışması ise; her gün 2-4 bardak arası kahve içenlerin, daha çok içenlere veya hiç içmeyenlere oranla yüzde 20 oranında daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir.

Yemeklerden 1 saat önce ve sonra tüketin

Kahve polifenolleri, demire bağlanan ve emilimini azaltan bileşikler içermektedir. Bu yüzden demir içeren yiyeceklerle kahve alımı, demir emilimini düşürecektir. Yemeklerden 1 saat önce veya sonra kahve tüketmek bu durumu ortadan kaldırmaktadır. Kafeinin insanlar üzerindeki etkisi değişkendir. Kimileri ise kahveyi daha hızlı metabolize ettiğinden bu durumu kolay kolay yaşamamaktadır. Kişi kahve içtikten sonra olumsuz etkilendiğini hissederse kafein alımını sınırlandırmalıdır. 

Türk kahvesi gibi kalorisiz ve sağlıklı kahveleri tercih edebilirsiniz

Eğer çok fazla kahve tüketen biri dozunu düşürmek istiyorsa, bu durumu kademeli olarak yapmalıdır. Çünkü kafein kişide yoksunluk hissi uyandırabilir ve bununla beraber baş ve kas ağrısı gibi etkilerle karşılaşılabilir. Aynı zamanda kahve tercihi yaparken kilo kontrolü sağlamak için kalorili olabilecek mocha, macchiato gibi kahveleri sık tüketmekten kaçınılmalıdır. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve en sağlıklı tercihler arasında yer almaktadır. Ayrıca kahve asidik bir gıda olduğu için asit seviyesinden düşük beslenmek isteyenler Endonezya’ya has Sumatra kahvesini tercih edebilirler.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡