E-Devlet Soyağacı Sorgulama İşlemi Nasıl yapılır? VİDEOLU Anlatım
Merhaba sevgili okurlarımız bugün sizlere E-Devlet'ten soyağacı sorgulama işlemi nasıl yapıldığını anlatacağız. İster makalemizi okuyarak, istersenizde videolu anlatımı izleyerek soyağacı sorgulama işlemi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kısa bir süre önce E-devlet üzerinde hizmete açılan soyağacı yani 'alt-üst soy bilgisi sorgulama' hizmeti yaşanan yoğun talep nedeniyle askıya alınmıştı. Dün gece saatlerde gelen haberlere göre E-Devlet Soyağacı Sorgulama işlemi yeniden hizmete açıldı. Şimdi okurlar e devlet soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır? Alt üst soy bilgisi edevletten nasıl öğrenilir? diye araştırılmaya başlandı. Haberimizden bugün devreye giren soy ağacı sorgulama işlemlerini öğrenebilirsiniz. İşte açıldığı ilk günden büyük ilgi gören sistemle ilgili detaylar...
E-devlet soy ağacı sorgulaması günlerdir gündemden düşmüyor. Milyonlarca kişi soyağacı bilgisini öğrenmek için E-devlet'e giriş yapmaya çalıştı. Yoğunluktan kilitlenen sistem yeniden açıldı.
Vatandaşlar e devlete kullanıcı adı ve şifre girerek giriş yapıyor. Bu nedenel e devlet şifresi olması zorunlu. e-devlete yapılan girişin ardından alt-üst soy bilgisi edinmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden bilgi sağlanacak. Sisteme girebilen vatandaşlar “belge oluştur” diyerek geçmiş yıllara ait soy bilgilerini görebiliyorlar.
E-DEVLETTE SOYAĞACI BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?
Öncelikle e-Devlet'in resmi sitesi www.turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekli. Karşınıza çıkan ekranda herhangi bir giriş yöntemi seçerek kullıcı girişi yapmalısınız.
T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Devlet Şifrenizi kullanarak kimliğiniz doğrulandıktan sonra işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Daha sonra "Hizmetler" bölümünden "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü" sekmesine tıklamalısınız.
Ya da ana sayfada yer alan arama butonuna "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü" yazıp hızlıca ulaşabilirsiniz. Karşınıza bu şekilde ekran çıkacak.
Açılan pencerede "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneceği seçin. Soyağacı sorgulama "Alt-Üst Soy Lisesi" ve "Belge Görüntüleme" olarak iki aşamadan oluşuyor. Bu aşamada yoğunluk yaşanmaktadır. İlerleyen saatlerde sorgulamanızda fayda var.
e-devlet soy ağacı sorgulama işlemini yaparken ekrandaki görüntüde işlemin tamamlanmasını bekleyin. Sistemden çıkmayın. Soy ağacınız ekrana gelecektir.
E-DEVLET SOYAĞACI SORGULAMA EKRANI
E-DEVLET’TE SOYAĞACI SORGULAMAK İÇİN ÖNEMLİ DETAY
Soyağacı hizmeti turkiye.gov.tr üzerinden hizmet veriyor ve Alt-Üst soy bilgisi sorgulama yapabilmeniz için e-Devlet hesabınızı onaylatmış olmanız gerekiyor. e-Devlet Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama sayfasına giriş yaptığınızda sistem sizi sıraya alıyor ve soy bilginiz hazırlandığında size haber vermek için iletişim bilgisi istiyor. e-Posta hesabınızı ya da telefon numaranızı e-Devlet üzerinden onaylatmış olmanız gerekiyor.
E-DEVLET NEDİR?
e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.
e-Devlet projesi, en geniş anlamıyla daha iyi bir devlet yapısının oluşturulmasını amaçlar, yani e-Devlet, “e”den çok, “devlet”e odaklanmaktadır. e-Devleti oluşturan temel unsurlar, e-Şirket, e-Kurumdur e-Vatandaş. Her biri kendi içerisinde “e” olgusunu gerçekleştirmeye uğraşacak ve birbirinden etkilenerek güçlenip gelişecek ve giderek e-devlet oluşacaktır. e-Devlet’in sunacağı temel hizmetlerin yönü üç grupta toplanabilir.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?
Hizmetlerden faydalanmak isteyen kişilerin, öne sürdükleri kişi olduklarının doğrulanması için şifre alınması gerekmektedir. Kimlik doğrulama için farklı araçlar kullanılabilir: Kullanıcı adı ve parola, e-posta ve parola vb. e-Devlet Kapısı, kimlik doğrulama için Kimlik numarası ve şifre, e-imza, mobil imza, T.C. Kimlik Kartı kullanır.
Şifreyi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.
e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.
Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.
PEKİ ŞİFRE UNUTULURSA NELER YAPILMALI?
Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.
Daha önce cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapmış iseniz e-Devlet Kapısı Şifre ve Güvenlik Ayarlarım bölümünden:
Sadece PTT şubelerinden yeni şifre zarfı alarak
Cep telefonuma ve e-posta adresime gelecek kodları girerek
Cep telefonuma gelecek kodu girerek
Seçeneklerinden birini işaretleyip şifre yenileme yöntemlerinden birini belirleyebilirsiniz. Giriş alanındaki şifremi unuttum seçeneği ile şifrenizi yenileyebilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı kullanıcıları ve mavi kartlı kullanıcılar bu şifre yenileme hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak yabancı kullanıcılar şifre yenileme hizmetinden faydalanamamaktadır.