E - Devlette Alt-Üst Soy Bilgisi Talepten Sonra Ne Zaman Geliyor
Milyonlarca vatandaş E - devletten halkın hizmetini açılan Soyağacı bilgisine ulaşmaya çalışıyor. E - Devletten talep oluşturan vatandaşlara soyağacı bilgilendirmesi 45 - 55 dakika içerisinde vatandaşa bilgilendirilmesi yapılıyor.
Alt üst soy bilgisi talebini oluşturan vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biride bu talep bilgilendirmesinin ne kadar süre içerisinde geldiği oldu. Haber sitemiz bolgegundem.com olarak bu sürenin ne kadar süre zarfında ne zaman geldiğini araştırdık. Telebini oluşturan vatandaşalara Soyağacı Alt Üst soy bilgisi talebi oluşturduktan sonra 45 ile 55 dakika sonra geldiği öğrenildi.
E-devlet şifresi ve kullanıcı adının girilmesinin ardından eğer sistem yoğun değilse, ve giriş yapılabiliniyorsa ardından sistem sizi talebiniz alınmıştır adlı bir yazıyla karşılıyor.
Açılan bu sayfa talebinizin sağlıklı bir şekilde alındığı ve bu hizmetten faydalanan kişilerle sisteme giriş sıranıza göre sizlere geri dönüş yapılacağınız ifade eder. Sistemin hazırladığı alt-üst soy bilginiz tüm işlemlerin yapılmasının ardından tarafınıza iletilecektir. Burada dikkat edilmesi gerekn doğru e-posta ve cep telefonu numarası girmiş olmanızdır. Aksi takdirde iletişim bilgilerinizin yanlışlığından tarafınıza bilgi gelmeyebilirs.
Talep sıralaması; sistemin açıldığı saatten bu yana kaç kullanıcı girdiyse, bu rakama göre şekillenir.
E-DEVLET SOYAĞACI HİZMETİ İÇİN TIKLAYINIZ
SİSTEM ASKIYA ALINMIŞTI
Önceki gün saat 14.00'te hizmete giren uygulamadan gece 02.00'ye kadar yaklaşık 200 bin vatandaş soy bilgisinin çıktısını aldı. Gece sakinleşme beklenirken sistem 02.00- 04.00 saatleri arasında en yoğun anını yaşadı ve 2 saatte 110 bin çıktı alındı. Sistem, saat 04.00'ten sonra yoğunluk nedeniyle askıya alındı.
''GÜNLÜK BELİRLİ BİR KOTA AÇACAĞIZ''
Habertürk Gazetesi'nden Fatmanur Boylu'ya konuşan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, bu kadar yoğunluk beklemediklerini söyledi. Vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirten Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili "Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız" dedi. Kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, "Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. 'Bugün bu kadar' diyerek ertesi güne aktaracağız" dedi.
SİSTEM AŞIRI İLGİDEN ÇÖKMÜŞTÜ
Soyağacını öğrenmek için e-devlet'e giren vatandaşlar yoğun talep nedeniyle şu anda sorgulama yapamıyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşler Genel Müdürlüğü başlığı altında, Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranına gelenler "Yapılan teknik bir çalışma nedeniyle hizmet sunulamamaktadır" uyarısıyla karşılaşıyor.
E-Devlet’te alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmeti Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından e-Devlet sistemine entegre edildi.
Vatandaşlar kullanıcı adı ve şifreleriyle E Devlete giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini kullanabiliyor.
Sisteme giren vatandaşlar "belge oluştur" diyerek geçmiş yıllara ait soy ağaçlarını görebiliyor. 1800'lü yıllara kadar üst soy bilgilerini kontrol etmeye imkanı buluyor.
SOYAĞACINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
ALT-ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
e-Devlet resmi sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr adresini açarak, kullanıcı girişi bölümünden giriş seçeneklerinden birini seçerek giriş yapınız.
Daha sonra "Hizmetler" kısmına gelerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kategorisini seçiniz. Bu bölümde alt kategorilerinde "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğini seçin.
SOYAĞACI NEDİR?
Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.
Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? ŞİFRE KAYBEDİNCE NE YAPILIR?
Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e-Devlet platformuna giriş yapabilmeniz için postaneden bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekiyor. Şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. Sisteme de T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.