E Devlette TV Abonelik ve İnternet Borç Sorgulama Ekranı
E-devlette yeni hizmet daha olduğu ortaya çıktı. Yakın zamanda hizmete sunulan miras sorgulamadan sonra şimdi de e-devlet üzerinden geçmiş yıllara ait Tv aboneliği, internet borcu sorgulama ekranı açıldı. Vatandaş alacaklarını ve borcunu görebilecek.
Geçtiğimiz ay hizmeye sunulan e-devlet soyağacı sorgulama hizmetinin hemen ardından ailedeki şehit bilgisi sorgulama hizmeti oldukça fazla ilgi görmüş sistemin kilitlenmesine sebep olmuştu. Dün açılan miras sorgulama hizmetinden sonra e-devlet vatandaşa bir kolaylık daha sundu. Artık vatandaş e-devlet üzerinden geçmiş yıllara ait internet borcunu, tv abonelik borçlarını öğrenebilecek. Eğer hatalı ve fazla ödeme varsa başvurudan 15 gün sonra geri ödeme alabilecek.
15 GÜN İÇİNDE ÖDEME YAPILACAK
E-Devlet sisteminde milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir sorgulama ekranının daha olduğu ortaya çıktı. Telefon, internet ve TV abonelikleri ile ilgili geçmiş yıllara ait borcun yanı sıra yapılan fazla ve hatalı ödemelerden kaynaklı ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor. Alacak çıkması halinde ise paylaşılan hesap numarasına 15 gün içinde söz konusu ödeme gerçekleştiriliyor.
SON zamanlarda soyağacı, sefer görev emri, miras sorgulama gibi işlemlerle gündeme gelerek yaşanan yoğunluktan ötürü erişim sıkıntısı yaşanan e-Devlet üzerinden milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren bir sorgulamanın daha yapıldığı ortaya çıktı.
"Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında 22/09/2014 tarihli ve 2014/DK-THD/466 sayılı Kurul Kararı gereği abone sayısı 200 binin üzerindeki işletmecilere ait borç ve alacak bilgileri e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Şuan yaşanan yoğunluktan dolayı bir çok kullanıcı sistreme giriş sağlayamıyor yada bekliyor.
FAZLA ÖDEMELER GERİ ALINABİLİYOR
3 yıldan fazladır uygulamada olan düzenleme ile mobil ve sabit hat telefonlar ile internet ve Kablolu TV gibi uydu sağlayıcılarına yapılan aboneliklerle ilgili geçmiş döneme ait borç sorgusunun yanı sıra ortaya çıkan alacaklar da görülebiliyor.
Telefon, internet ve uydu aboneliklerinde fazladan yapılan ödemeler, hatalı faturalar, cihaz bedelleri gibi çeşitli nedenlerle tüketiciler bilmeden aldıkları hizmetlerden ötürü her ay düzenli ödeme yaptıkları işletmeciler karşısında alacaklı konumuna geçiyor.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? E-DEVLET ŞİFRESİ İLE SİSTEME NASIL GİRİLİR?
E-Devlet sistemine giriş için www.turkiye.gov.tr internet sitesine girilmelidir. İnternet sitesi üzerinde birden fazla giriş seçeneği yer alır. Bunlar; e-İmza, E-Devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve T.C. kimlik numarası ile giriş seçenekleridir. E-Devlet şifresi ile giriş yapabilmek için, E-Devlet şifresi sahibi olunmalıdır. Hali hazırda E-Devlet şifresi yoksa, en yakın PTT şubesine gidilerek şifre temin edilebilir.
E-Devlet şifresi, 2 Türk Lirası karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere erişim imkanı sağladığı ve şifreyi alan kişi adına işlem yapılabildiği için önemlidir. Bu nedenler şifrenin başka kişilerle paylaşılmaması gerekir. E-Devlet şifresi alındıktan sonra, www.turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. Şifre ile birlikte T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılarak sisteme giriş yapılır.
Sisteme giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol tarafında yer alan menü üzerinde ‘’e-Hizmetler’’, ‘’Kamu Kurumları’’ ve ‘’Belediyeler’’ butonları kullanılarak istenilen kurum üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. Her kuruma ait olan hizmetler, kendi bölümü altındaki menüde yer alır.
E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?
E-Devlet şifresinin unutulması halinde yine sistem üzerinden gerekli işlemler yapılarak yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önce sisteme giriş yapıldığında cep telefonu numarasının sisteme kayıt edilmiş olması gereklidir. Sistemde cep telefonu numarası kayıtlı değilse, şifre unutulması halinde işlem yapılamaz. Bu durumda PTT şubesine gidilerek yeni E-Devlet şifresi talebinde bulunulması gereklidir.
Şifresini herhangi bir nedenden dolayı değiştirmek isteyen kullanıcılar da sistem üzerinden şifrelerini değiştirebilirler. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısına girilir. Açılan menüden ‘’Şifre ve Güvenlik’’ bağlantısına tıklanarak istenilen şifre oluşturulabilir.
E-DEVLET SİSTEMİNDE HANGİ HİZMETLER SUNULUR?
E-Devlet sisteminde yaklaşık olarak 2 bin hizmet veriliyor. En çok işlem yapılan kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. En çok işlem yapılan hizmetler ise; hizmet dökümü belgesi sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemleridir. Bunlar dışında Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ‘’Ne Zaman Emekli Olabilirim’’ uygulaması ile de emeklilik için yaş hesaplaması da yapılabilir.