Edevlet'ten Üniversiteye kayıt nasıl yapılır? Videolu anlatım!
Üniversite tercih işlemleri nasıl yapılacak? LYS tercih sonuçlarının ardından üniversite tercihleri ne zaman başlayacak? E Devlet üzerinden üniversite kaydı nasıl yapılacak? Kayıt esnasında adaylardan istenen evraklar nelerdir? tamamı haberimizde...
2016 ÖSYS sonuçlarına göre üniversiteyi kazanan öğrencilerin heyecanla beklediği gün geldi. Üniversite kayıtları başladı. Kayıt işlemleri 18 Ağustos gününe kadar devam edecek. Bu süre içerisinde kayıt yaptırmayan öğrenciler haklarını kaybedecekler.
2017-2018 üniversite kayıt işlemleri başlayacak 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacak üniversite kayıtları için gerekli belgeler neler? Haberimizde gerekli bilgiler vardır. Elektronik kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler (https://www.turkiye.gov.tr/) adresinde ‘e-hizmetler' bölümü altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında ilgilki tarihlerde açılacak ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek. Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.
ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN NELER GEREKLİ?
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından (http://kamu.turkiye.gov.tr) İnternet adresinde görülebilecektir.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN
Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz. Gerekli belgeler için mutlaka kayıt yaptıracağınız üniversitenin internet sitesini ziyaret edin. Kayıt için gerekli belgeler bölüm ve üniversiteye göre değişebilir. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.
ÜNİVERSİTE E KAYIT NASIL YAPILMAKTADIR?
Elektronik kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler (https://www.turkiye.gov.tr/) adresinde ‘e-hizmetler' bölümü altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında ilgilki tarihlerde açılacak ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayarak kayıt işlemini gerçekleştirebilecek.
Uygulama ile söz konusu üniversiteye yeni yerleşen öğrenciler isteğe bağlı olarak bildirilen tarihler arasında ‘e-Devlet' kapısı üzerinden elektronik olarak kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında üniversitelerine giderek şahsen kayıt da yaptırabilecekler. Elektronik kayıt olmayı tercih eden öğrencilerin üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek olmayacak. Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecekler.
E-DEVLET GİRİŞ NASIL YAPILIR
e-Devlet giriş yapmak için www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden TC kimlik numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
E DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR
E Devlet şifresi almak için herhangi bir PTT şubesine giderek. Şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik No’nuzun bulunduğu kimlik belgeniz ile 2 TL ücret ödeyerek alabilirsiniz. Şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden ya da yetkili şubelerden alınabilmektedir. e-Devlet şifresi yurt dışında da Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilmektedir.
E DEVLET ŞİFRE ONLİNE OLARAK ALINABİLİR Mİ?
e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetlerin yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden dolayı, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ilk şifreler ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile verilmektedir.