Ehli kitabın kestiği hayvanların etini ve yemeklerini yemek caiz midir? Diyanet İşleri Başkanlığı
Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hıristiyan’ın) usulüne uygun olarak kestiği hayvanın eti ve pişirdiği yemek yenilir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Bugün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl,
Usulüne uygun olarak kesim, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının veya iki şah damarından birinin kesilmesi şeklinde yapılır. Hayvanı kesecek kimsenin, akıl sahibi ve mümeyyiz yani yaptığını ve söylediğini bilen bir kimse olması da gerekir. Ancak, ehl-i kitaptan olan birisi hayvanı keserken Mesîh’in, Yahudî’lerin de Üzeyir’in adını andıkları kesin olarak bilinirse, o takdirde kestikleri helâl olmaz. Çünkü Allahtan başkası adına kesilen hayvanlar yenilmez (Mâide, 5/3).
Kesilen tavukların içleri temizlenmeden sıcak suya sokulmaları caiz midir?
Usulüne göre kesilmiş olan tavukların kanı süzüldükten ve varsa üzerlerine bulaşabilen diğer pislikler iyice temizlendikten sonra, kaynama derecesine ulaşmayan sıcak suda bir süre bekletilip müteakiben tüylerinin yolunmasında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır (İbnü’l- Hümâm, Fethu’l-Kadîr, I, 210).
Ancak bağırsakları çıkarılmadan kaynar suya atılmış olan tavuk ve emsali hayvanların içindeki pislikler ete sirayet ederse, temiz olmaktan çıkar.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı