Ekonomik reform paketiyle birlikte vergilere düzenleme: Kriterler değişiyor!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği ekonomik reform paketinde yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar neticesinde vergide de kriterlerin değişeceği öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'müjde' olarak duyurulan ve ekonomide devrim yaratacağı düşünülen reform paketinde, vergi kriterlerinin değişeceği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan çalışmalar eşliğinde, paketin farklı bölümlerden oluşacağı bilgisi verilirken düzenlemelerin, önceliklere göre teklife dönüştürülerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine taşıancağı öğrenildi. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, taslak metinde yer alan bazı düzenlemelerin eleştirileri beraberinde getirmesinin ardından vergi uygulamalarında yeni kriterler belirlendi.
ÖTV'DE TEMİNAT
ÖTV’ye tabi ürünlerin teslimi, ilk iktisabı veya ithalatı nedeniyle doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla, bu ürünleri imal eden, ithal eden veya satan mükelleflerden teminat alınacak. Teminat, yeni işe başlayanlar için bir milyon lira üzerinden uygulanacak. Faaliyeti devam edenlerde ise son bir yılda tahakkuk eden KDV ve ÖTV tutarı toplamının aylık ortalamasına kadar olacak.
PRİM TEŞVİKİNDE GERİYE DOĞRU UYGULAMAYA SON
Prim teşviki, destek ve indirimler, yararlanılabileceği halde yararlanılmayan dönemler için geriye doğru uygulamayacak. Ayrıca, yararlanılmış olan prim teşviki, destek ve indirimler, başka bir prim teşviki, destek ve indirim ile değiştirilemeyecek.
İKİNCİ EL ARAÇLARA BİNDE 5 ORANINDA VERGİ
Taslak ile ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanması da öngörülüyor. Harç, araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak.
FATURALANDIRMA SÜRESİNDE DEĞİŞİKLİK
Vergi Usul Kanunu’ndaki fatura düzenlenme süresi değiştirilerek ‘faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesine ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı’ hükmüne ek yapılacak.
2020, 2021, 2022 İÇİN VERGİ TEVKİFATI
Başka bir düzenlemeyle de, Kurumlar Vergisi mükelleflerinden, 2020, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin gelecekteki kar dağıtımlarından yapılacak vergi kesintisinin peşin alınması öngörüldü. Buna göre, Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yıllık veya özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kazanç tutarı esas alınacak.
Bunun üzerinden 2020 yılı ve 2021 yılı vergilendirme dönemlerine ait kazançları için yüzde 10, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kazançları için yüzde 5 oranında vergi tevkifatı yapılacak.