El Sanatına Gönül Vermenin Yaşı Yok

Unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatmak üzere Pendik Belediyesinin açtığı kurslar, değişik yaş gruplarından birçok kadını bir araya getiriyor.

El Sanatına Gönül Vermenin Yaşı Yok

Unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatmak üzere Pendik Belediyesinin açtığı kurslar, değişik yaş gruplarından birçok kadını bir araya getiriyor.  İpek halıcılık gibi zor ve sabır isteyen kursun 14 yaşında öğrencisi de var, çini gibi ince işçiliğin 80 yaşında kursiyeri de. 

Fevzi Çakmak El Sanatları Merkezi,  özellikle kadınların büyük ilgi gösterdiği kurslarıyla eski sanatların yaşatılmasına büyük katkıda bulunuyor. Burada ince işçiliği, motiflere yansıyan desen ve renk zenginliğini, kültürel mirasın en güzel örneklerini ortaya koymak için verilen emeği,  sabrın göz nuruyla birleşmesini görmek mümkün. Kursiyerler ise geleneksel sanatla bütünleşen ortamın kendilerini rahatlattığını belirterek “Burası bize terapi gibi geliyor.” şeklinde konuşuyor.  Bu kurslara 14 yıldır devam eden de var,  80 yaşında gelen de.  Özellikle bir benzeri bulunmayan İpek Halıcılık Kursu, bu alanda öne çıkıyor.

Çinicilik Kursu ailesi olmuş 

80’ine merdiven dayamış Halide Görk, 7 yıldır Çinicilik Kursuna devam ediyor. “Evim artık müze gibi oldu.” diyen Halide Görk: “11 yıl önce evladımı kaybederek büyük bir acı yaşadım. Hayata küstüm. Ancak bu kursa başladıktan sonra bana çok iyi geldi. Tek başıma yaşıyorum; ama burada büyük bir aile gibiyiz.” dedi.  Çinicilik Öğretmeni Nilgün Tanyaş da Halide Görk’ü kursa diğer kursiyerlerin getirip götürdüğünü belirterek “30 öğrencimiz var. Burada herkes birbiriyle yardımlaşma ve dayanışma içinde. Büyük bir keyifle çalışıyoruz.” dedi.  

Terapi gibi geliyor

Halıcılık Kursu ise son derece sabır ve emek isteyen bir uğraş. Burada belediyenin verdiği malzeme ve tezgâhlarla ilmek ilmek halı dokuyan kadınlar hem geleneksel bir sanatı yaşatmanın hem de üretmenin mutluluğunu yaşıyor. Pendik Belediyesi, kursiyerlere ayda 430 lira para ödüyor. 

Çok zor olduğu için giderek yok olan İpek Halı Dokumacılığının Pendik Belediyesi sayesinde yaşatıldığını belirten Kurs Öğretmeni Meliha Şahin: “2003’te açılan bu kurs, belediyenin en eski, aynı zamanda da en zor kursu.  Çünkü 1 günde en fazla 1 cm2 halı dokunabiliyor. İpleri çok ince olduğu için iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Hereke İpek Halı, artık Pendik Belediyesinin markası gibi oldu. Türkiye’de hatta Hereke’de bile bizim gibi bu işi sürdüren yok. Ayrıca kursiyerlerimiz burada sorunlarından uzaklaştıklarını belirterek büyük bir keyifle çalışıyor.” diyor

14 yaşında ipek halıcılığı öğrendi

14 yaşında İpek Halıcılık Kursuna katılan İrem Nur Göktepe, kursun en küçük öğrencisi. Ortaokuldan sonra istediği liseye gidebilmek için eğitimine 1 yıl ara verdiğini belirterek: "Bu süreyi değerlendirmek için İpek Halıcılık Kursuna katıldım. Kısa süre içinde düğüm atmayı öğrendim. Bu işi  ileride de devam ettirmek istiyorum" şeklinde konuşuyor.  

Kursa üç yıl önce başlayan Mediha Oy: "Burada çok mutluyum, hatta açık olsa hafta sonları bile gelirim" derken, 13 yıldan beri ipek halıcılık kursuna devam eden Bahar Bilgen de "Merak ettiğim için başladım, ama bir daha bırakamadım. Benim için tutku oldu" diyerek duygularını ifade ediyor.  

El sanatlarını yaşatmak için 14 ayrı kurs 

Pendik Belediyesinin geleneksel sanatları yaşatmak üzere verdiği kurslar şunlar:

Fevzi Çakmak El Sanatları Merkezi: Cam füzyon, Çini, Filografi, İpek Halı Dokuma, Keçecilik, Sedef Kakma, Osmanlı Süsleme, Taş İşleme.

 Hamit Aytaç Kültür Merkezi : Tel Kırma,

Neyzen Tevfik Sanat Evi: Ebru, Hat, Minyatür, Tezhip.

Bosna Sancak Derneği: Boşnak Kilim Dokuma. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡