Elbasan Tava nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Elbasan Tava tarifi
Kanal D ekranlarının sevilen yemek yapma yarışması Gelinim Mutfakta'da gelinler bugün 'Elbasan Tava yapıyor. Kıyasıya yarışan gelinlerin yaptığı Elbasan Tava ise merak konusu oldu. Elbasan Tava nasıl yapılır? Malzemeleri neler?
Kanal D ekranlarının sevilen yemek yapma yarışması Gelinim Mutfakta'da gelinler bugün 'Elbasan Tava yapıyor. Kıyasıya yarışan gelinlerin yaptığı Elbasan Tava ise merak konusu oldu. Elbasan Tava nasıl yapılır? Malzemeleri neler?
ELBASAN TAVA MALZEMELERİ NELER?
2 adet orta boy soğan
2 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
1/2 (yarım) çay kaşığı kekik
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Sıcak su
Sosu için:
1 su bardağı un
2 yumurta sarısı
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı et suyu
Tuz
Üzeri için:
Kırmızı toz biber
ELBASAN TAVA NASIL YAPILIR?
Tencerede eritilen tereyağına kuşbaşı etler koyularak 4-5 dk çevrilir.
Ardından kabuğu soyulup biraz iri doğranmış soğanlar ve yemeklik doğranmış biberler koyulur.
Hafif kavrulduktan sonra kekik ve küçük doğranmış sarımsaklar eklenir.
5 dk sonra üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişmesine yakın tuz ve karabiber eklenir, karıştırılır.
Etler piştikten sonra, etin suyundan 1 su bardağı ayrılır ve soğuması beklenir.
Geniş bir kasede un, yumurta, tuz ve yoğurt iyice çırpılır.
Soğumuş olan et suyu da eklenerek çırpmaya devam edilir. Pürüzsüz bir kıvamı olmalı.
Ardından etler fırın kabına alınır. Üzerine hazırlanan sos dökülür.
En üste biraz kırmızı toz biber serpilerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Ben toz biber serpmedim. Tercihe kalmış.
Sıcak olarak servis yapılır.
Elbasan tava tarifi püf noktaları nelerdir?
Et suyunu yoğurtlu karışıma eklerken soğuduğundan emin olmalı ve yavaş yavaş ilave etmelisiniz. Aksi halde yoğurdunuz kesilebilir.
Elbasan tava yaparken dana eti yada kuzu eti gibi istediğiniz eti kullanabilirsiniz.
Elbasan tavayı isteğe bağlı olarak porsiyonluk güveçlerde de pişirebilirsiniz.