Elektrik Faturasını Düşürme Yolları | Deneyin Göreceksiniz
Son zamanlarda artan zam oranlarıyla boğuşan vatandaş nereden tasarruf ederim diye bakıyor. Peki elektrik tasarrufunu nasıl sağlarım, hangi yollarla elektirk faturamı yarıya düşürürüm? İşte faturanızda uyguladığınız takdirde mutlaka göreceğiniz pratik yol
Bütün tasarruf çabalarına rağmen ay sonunda gelen elektrik faturaları genellikle hayal kırıklığı yaratır. Elektrik enerjisine bağımlığın fazla olmasından kaynaklanan bu durumun tersine çevrilebilmesi ise ancak doğru tedbirlerin alınması ile mümkün olur. Şimdi, elektrik faturasını düşürmenizde size yardımcı olabilecek tasarruf tedbirlerine bir göz atalım.
1. Aydınlatmada Tasarruf
Elektrik sarfiyatının önemli bir bölümünü aydınlatma kalemi oluşturur. Aydınlatmada akkor ve halojen ampuller yerine tasarruflu olanların kullanılması ise bu kalemde yapılan harcamayı önemli ölçüde düşürür. Tasarruflu ampullerin yanında farklı ışık ihtiyaçlarına cevap veren kademeli aydınlatma ürünlerini kullanarak aydınlatmada daha etkili tasarruf yapılabilirsiniz.
2. Enerji Verimli Ürün Kullanımı
Enerji verimliliği yüksek olan ürünler, az enerji ile daha çok iş yaparlar. İlk etapta fiyatları yüksek olsa da A+, A++ ve A+++ gibi ürünleri kullanarak elektrik faturalarınızın ciddi şekilde azalmasını sağlar.
3. Buzdolabı Kullanımı
Sürekli çalışan elektrikli eşyalar olan buzdolaplarının enerji tüketimleri de oldukça fazladır. Enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanmanın yanında buzdolaplarınızı ısı kaynaklarından ve doğrudan güneş ışığı alan yerlerden uzağa yerleştirme, gıdalarınızı buzdolabının içine hava dolaşımını engellemeyecek şekilde koyma ve kapak contasının hava sızdırmazlığını kontrol etme gibi önlemlerle bu araçların elektrik tüketimini minimuma indirebilirsiniz.
4. Uygun Kapasiteli Beyaz Eşya Tercihi
Elektrikli eşyalar satın alınırken daha büyük ve daha geniş ürünler daha kalitelidir algısı yaşanır. Ancak ihtiyaçtan daha büyük ya da daha yüksek kapasiteli ürünler tercih edildiğinde enerji tüketimi de artar. Elektrikli eşya tercihinizde ihtiyacınıza uygun kapasitede bir ürün seçmeniz, bu cihazı her kullandığınızda boş yere fazla enerji sarfiyatı yapmanızı engeller.
5. Bekleme Konumu ve Prizde Bekletme
Elektrikli eşyalar uzun süre kullanılmadıklarında genellikle bekleme konumunda bırakılırlar. Çalışmaları sırasındaki kadar olmasa da bekleme konumunda bırakılan elektrikli aletler ve şarj cihazları enerji harcamaya devam ederler. İşi biten şarj cihazlarınızın ve kullanmayacağınız elektrikli aletlerinizin elektrik prizi ile bağlantısını keserek ciddi bir tasarrufa imza atabilirsiniz.
6. İdeal Sıcaklık Tercihi
Çamaşır ve bulaşık makineleri yıkama suyunu elektrikli bir rezistans ile ısıtırlar. Bu makinelerin kullanımında gereksiz yere yüksek sıcaklık seçimi enerji sarfiyatını arttırır. Bu makineleri kullanırken yıkayacağınız eşyalarınızın özelliğine en uygun sıcaklık değerlerini seçerek elektrik faturanızın düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
7. Ütü Kullanımı
Yüksek elektrik sarfiyatına neden olan cihazlardan birisi de ütülerdir. Özellikle ütüyü sık kullanan kişilerin faturalarında önemli derecede artış meydana gelir. Ancak çamaşırlarınızı nemli ütülemek, çamaşır çeşidine uygun sıcaklık değeri seçmek, yoğun kullanımlar için buhar kazanlı bir ürün tercih etmek ve ütü bitmeden birkaç dakika önce fişi prizden çekerek tabandaki ısıyı kullanmak gibi önlemler ile faturalarda ütü kullanımından kaynaklanan artışı sınırlandırabilirsiniz.
8. Elektrikli Süpürge Kullanımı
Temizlik işlerinde en sık kullanılan araçlar olan elektrikli süpürgelerinin toz haznelerinin dolu olması ya da hava filtrelerinin tıkanmış olması hem makineyi yorar, hem de elektrik tüketimini arttırır. Elektrik süpürgenizin toz haznesini düzenli olarak boşaltarak ve belirli aralıklarla makinenin toz filtrelerini temizleyerek bu cihazları en verimli şekilde kullanabilir ve elektrik faturanızın gereksiz yere yükselmesini de önleyebilirsiniz.
9. Elektrik ile Isınma
Isıtmada elektrik enerjisinin kullanılması diğer yakıtlara oranla genellikle daha pahalıdır. Eğer başka seçenek yoksa elektrikli ısıtıcı ürünlerini kullanırken cihaz termostatını en fazla 21-22 dereceye ayarlayarak bu cihazların elektrik tüketimini kısıtlayabilir, sıcaklık değerini yalnızca 1 derece azaltarak elektrik tüketiminde yaklaşık %8’lik bir tasarruf yaparak elektrik faturanızı düşürebilirsiniz.
10. Akıllı Sayaç Kullanımı
Elektrik faturalarını düşürmenin bir yolu da akıllı sayaç kullanımıdır. Akıllı sayaç kullanımında 22:00-06:00 saatleri arasında indirimli, 06:00-17:00 saatleri arasında normal ve 17:00-22:00 saatleri arasında pahalı tarife üzerinden fiyatlandırma yapılır. Eğer elektrik kullanım alışkanlıklarınız indirimli ve normal tarifelerin zaman aralıklarına uygunsa, akıllı sayaç kullanımı ile faturalarınızı ciddi şekilde düşürebilirsiniz.
VERİMLİ AYDINLATMA İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Apartman boşluklarında gün ışığından yararlanma amaçlı çatı pencereleri oluşturulmalıdır,
Gün ışığını çatıda toplayıp iç hacimlere ulaştıran ışık tüpleri de olası çözümlerdendir,
İç hacimlerde açık renk boyalar tercih edilmelidir,
Enerji tüketimi yüksek, ortama ısı yayan, kısa ömürlü tungsten halojen lambalar yerine KFL veya tüp fluoresan lambalar kullanılmalıdır,
Merdiven boşlukları, banyo, tuvalet gibi hacimlerde harekete ve ısıya duyarlı algılayıcılar kullanılmalıdır,
Bina dışında bahçe kapı önü gibi aydınlatmalarda KFL veya LED'ler (ışık yayan diyotlar) kullanılmalı ve bu aydınlatmalar zaman ayarlayıcılar, günışığı veya hareket algılayıcılar ile kontrol edilmelidir,
Güneş enerjisi ile çalışabilen sistemler de uygun alanlarda kullanılmalıdır.