Elon Musk Twitter hesabını kapattı!

Tesla ve SpaceX'in CEO'su olan Elon Musk, Dikkat çekici projelere imza atmasıyla biliniyor. Dün yaptığı bir paylaşım sonrası eleştrilidiği için 27 milyon takipçisi olan Twitter hesabını kapattı. İlk etapta paylaşımı silmişti. Peki Elon Musk kimdir? Eleştirilmesine ve hesabının kapanmasına neden olan paylaşım neydi?

Elon Musk Twitter hesabını kapattı!

Dünyaca ünlü girişimci Elon Musk dün twitter dünyasını salladı. Hesabı üxerinden "Just deleted my Twitter account" şekinde bir tweet atan Musk, çokça mention aldı.

ABD merkezli otomotiv şirketi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Twitter hesabını kapattığını duyurdu.

Elon Musk, resmi Twitter hesabından önce "silindi" paylaşımını yaptıktan sonra yaptığı diğer paylaşımında "Twitter hesabımı kapattım" yazdı. Yaklaşık 27 milyon takipçisi olan hesap, söz konusu paylaşımların ardından kısa bir süre aktif kaldıktan sonra kapandı.

ust deleted my Twitter account

Musk, rol oyunu Nier:Automata'dan bir karakterin yer aldığı bir çizimi paylaşıp, söz konusu çizimi yapan Meli Melo isimli sanatçının ismini vermemesinin ardından çeşitli eleştiriler almıştı. Twitter kullanıcılarına konuyla ilgili verdiği cevabında Musk sanatçıların isimlerinin verilmesinin "amaca zarar verdiğini" söylemişti.

Nisan ayında Musk, Twitter hesabından Tesla finansmanı, ürünleri ve hisseleri hakkında bilgi verdikten sonra oluşan sorunların ardından ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'yla (SEC) anlaşmaya varmıştı.

ELON MUSK KİMDİR

Elon Musk Twitter hesabını kapattı!

Elon Musk (d. 28 Haziran 1971) Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimci. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın (orijinali X.com) kurucu ortaklarındandır. SpaceX’te CEO ve baş tasarımcı; Tesla Motors’da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. Musk aynı zamanda SolarCity’nin de başkanıdır.

Musk Pretoria’da Kanadalı bir anne (kızlık soyadı; Haldeman) ve Güney Afrikalı bir babanın (Errol Musk) oğlu olarak doğdu. Elon kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık $500’a satarak ilk yazılım satışını yaptı.

Bryanston High School’da sekizinci ve dokuzuncu sınıfları geçtikten sonra Musk, Pretoria Boys High School’a geçip oradan mezun oldu. 1988 yılında henüz 17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı: “Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok, ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi.” ABD’ye taşınmak istiyor ve şöyle diyordu: "Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer."

1992 yılında, Kingston, Ontario’daki Queen's University’de iki yıl geçirdikten sonra, University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrlıdı. The Wharton School of the University of Pennsylvania’da anadalını seçip,Ekonomi alanında lisans diploması aldı. Ayrıca University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da,Fizik alanında yan dal diploması aldı.Daha sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniya’nın Silikon Vadisi bölgesine taşındı. Ancak doktorayı tamamlamadı.

ust deleted my Twitter account

Lisans eğitimleri ve Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi yenilikçilerden aldığı ilhamla,Musk girmek istediği, “insanlığın geleceğini en çok etkileyecek sorunlardan oluşan” üç alan tespit etti. Bu alanlar internet, temiz enerji ve uzaydı.

Musk 1995’de Stanford’da uygulamalı fizik ve malzeme bilimi alanında doktoraya başladı. Ancak iki gün sonra kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesine başlamak için okulu bıraktı.1999’da, Compaq'ın AltaVista birimi Zip2’yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın aldı.

Ana madde: PayPal

Musk 1999 yılının Mart ayında bir çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. Ertesi yıl X.com bir 50/50 birleşme anlaşmasıyla [12] X.com ile aynı büyüklükte bir açık arttırma sistemi olan Confinity’yi bünyesine katarak[13] PayPal’ı oluşturdu. Musk çevrimiçi aktarım, ya da "P2P" teknolojisine olan inancından dolayı alımın organize edilmesinde kilit rol oynadı.[13] Musk’a göre Confinity alt markası X.com içerisinde bir kişiden kişiye ödeme platformu kurulup geliştirilmesinde mutlaka gerekli bir araçtı.[13] Birleşen şirketler önceleri şirket adı olarak X.com’u tercih ettiler, ancak Şubat 2001’de isim değştirip PayPal Inc. ismini aldılar. Musk PayPal’ın küresel ödeme sisteminde ve X.com’um çekirdek finansal tekliflerinden ayrılmasında yine önemli bir rol üstlenmişti.

PayPal’ın çabuk büyümesi büyük ölçüde Musk’ın internette yayılarak büyüme kampanyasının sonucudur.Ekim 2002’de, PayPal eBay tarafından $1.5 milyarlık hisse senedi karşılığında satın alındı.[16] Satıştan önce şirketin en büyük hissedarı olan Musk PayPal’ın 11.7%’lik hissesine sahipti.

Musk üçüncü şirketi Space Exploration Technologies’i (SpaceX), Haziran 2002’de kurdu.Şu anda bu şirketin CEO’su ve CTO’sudur. SpaceX roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanmış fırlatma araçları geliştirip üreten bir şirkettir. Şirketin ilk iki fırlatma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri; ilk uzay aracı ise Dragon’dur.

SpaceX, 2011’de kullanımı durdurulan Space Shuttle’ın yerini alan Falcon 9 roketi ve Dragon’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 uçuşu için 23 Aralık 2008’de 1.6 milyar dolarlık NASA anlaşmasıyla ödüllendirildi. Başlangıçta Falcon 9/Dragon ‘un kargo taşıma işlevini üstlenmesi ve astronot taşıma işinin Soyuz tarafından yapılması düşünüldü. Ancak SpaceX Falcon 9/Dragon’u astronot taşıma için tasarlamıştı ve Augustine komisyonu da astronot taşımacılığının SpaceX gibi ticari şirketler tarafından halledilmesini önerdi.

Elon Musk Twitter hesabını kapattı!

Musk’a göre uzayın keşfi insanlığın bilincini, korumak için değilse de, genişletmek için önemli bir adımdır.Onun deyişiyle çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir. "Bir asteroid veya büyük bir volkan bizi yok edebilir, ayrıca dinozorların hiç görmediği risklerle karşı karşıyayız: mühendislik ürünü bir virüs, yanlışlıkla oluşturulmuş bir mikro karadelik, küresel ısınma ya da sonumuzu getirecek henüz bulunmamış bir teknoloji. İnsan ırkı milyonlarca yıldır evrimleşmekte, fakat son 60 yılda atomik silahlar kendimizi tüketmek için bir potansiyel oluşturdu. Er ya da geç hayatı mavi-yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız – ya da soyumuz tükenecek.” Musk'ın amacı insanlı uzay uçuşlarının maliyetini onda birine indirmektir. SpaceX’i daha önceden sahip olduğu $100 milyon’luk bir servetle kurdu. Şu an hala Kaliforniya merkezli şirketin CEO’su ve CTO’sudur.

Yedi yıl içerisinde SpaceX Falcon fırlatma araçları ailesini ve Dragon çok amaçlı uzay aracını sıfırdan tasarladı. Eylül 2009’da SpaceX’in Falcon 1 roketi özel bir şirket tarafından finanse edilmiş Dünya yörüngesine uydu yerleştiren ilk sıvı yakıtlı fırlatma aracı oldu. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo ulaştırılması için özel şirketlerin görevlendirildiği ilk programının bir parçası olmak üzere SpaceX’i seçti.

Minimum değeri $1.6 milyar, maksimum değeri $3.1 milyar olan bu anlaşma Uzay İstasyonu’nun kargo alımı ve gönderimine devam eden erişiminin bir mihenk taşı oldu. Bu hizmetlere ek olarak SpaceX’in hedefleri arasında ilk tamamen yeniden kullanılabilir yörüngesel fırlatma aracını oluştururken, aynı anda yörüngesel uzay uçuşu maliyetini on kat azaltıp güvenilirliği on kat artırmak bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Musk Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermeye yoğunlaşacaktır, ancak belirtmiştir ki nihai hedefi Mars’ın keşfedilmesini ve iskânını mümkün kılmaktır. 2011’deki bir röportajında 10-20 yıl içinde Mars’a insan göndermeyi umduğunu söylemiştir. 25 Mayıs 2012’de, SpaceX’in Dragon aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na girmiş, ve böylece SpaceX Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe

İşte Elon Musk’ın imza attığı işler

Elon Musk Twitter hesabını kapattı!

1. PayPal

1999 yılında X.com’u kurarak başlattığı şirketini, Confinity’yi satın alarak büyüttü ve Paypal’ı ortaya çıkardı. Online ödeme sistemi olan Paypal, 2002 yılında dünyanın en büyük alışveriş platformlarından olan Ebay’e 1.5 milyar dolara satıldı. %11.7 hisseye sahip Musk, buradan aldığı payla 3 büyük şirkete girişti çünkü ona göre gelecek “uzay, internet ve temiz enerji”ydi.

2. SpaceX

Simülasyon teorisini savunmasıyla bilinen Elon Musk’ın vizyonlarından biriyse, Mars’ı kolonileştirmekti. Roket teknolojilerini geliştirmek isteyen Musk, 2002 yılı Haziran ayında SpaceX’i kurdu. Odaklanmış fırlatma araçları geliştiren bir şirket olan SpaceX, ilk olarak Falcon 1 ve Falcon 9 roketlerini üretti. Sonrasında, Dragon adlı ilk uzay aracını üreten SpaceX, 2011’de kullanımı durdurulan Space Shuttle’ın yerini alan Falcon 9 roketi ve Dragon’un Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12 uçuşu için 23 Aralık 2008’de 1.6 milyar dolarlık NASA anlaşmasıyla ödüllendirildi.

3. Tesla

Birçok insanın elektrikli araba sektöründe iş yok dediği dönemde Tesla’yı kuran Elon Musk, temiz enerji sektörüne de bu şekilde adım atmış oldu. Hem kurucu ortak hem de ürün tasarım başkanı olan Elon Musk, ilk olarak Tesla Roadster’i üretti ve yaklaşık olarak 2500 adedini 31 ülkede sattı. Daha sonrasında, farklı modeller geliştirmeye devam eden Musk, diğer şirketlere de altyapı desteğinde bulundu. Tüm bunların üzerine bu sektördeki pazarı kanıtlayan Musk, Tesla için uzun dönemli yatırımcılar bulmayı başardı.

4. SolarCity

Evlere, iş yerlerine ve devletlere güneş enerjisi sistemini kurarak oradan ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlayan şirket, 2006’da kuruldu. 15.000 çalışana sahip SolarCity, kurulum, finansal ve sistem takibi gibi birçok alanda sorumluluğu üstlenerek hizmet veriyor. Estetik dizaynıyla da ilgi çeken güneş panelleri, müşterilerini kurulum için hiçbir ücrete tabii tutmayarak geleceği maliyetsiz bir şekilde önümüze sunuyor. Geçtiğimiz günlerde Tesla’yla birleşen şirket, büyük işlere adım atacağa benziyor.

5. OpenAI

Tüm dünyayı inatla yapay zekaya karşı uyarmaya devam eden Musk, yapay zekanın dünyanın sonunu getireceğine ve insanlığı yok edeceğine yürekten inanıyor. Bu sebeple, kar amacı gütmeyen OpenAI şirketini kuran Musk’ın amacı, insanlığa yardımcı olabilecek ve dost olabilecek yapay zeka araştırmaları yapmak ve bunları geliştirmek. Bu konuda, Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’le de tartışmaya giren Musk’ın sonuna kadar savunduğu tek şey, yapay zekaya karşı dikkatli olmamız ve onun yanlış ellere geçmesini engellememiz.

6. Hyperloop // Boring Company

Elon Musk’ın belki de kendisine göre “en kolay” projesi trafikte sıkılmasının ardından faaliyet göstermeye başladı. Yeraltından tüneller kazarak California’daki trafik problemini azaltmayı hedefleyen Elon Musk’a, geçtiğimiz günlerde bir diğer girişimci olan Richard Branson da ortak oldu. Tünellerin prototiplerini internete sundu. 600 km hıza ulaşan tüneller, yine gelecekten bir senaryoyu gözler önüne seriyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡