Emekli Zammı Sonrasında Maaşlar Ne Kadar Oldu?
Emekli maaşları yapılan zam ile birlikte artarken, en düşük emekli maaşı 80 TL civarında zamlandı. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yapılan düzenlemeyle emekli maaşları 5.89 zamlandı.
Türkiye'de milyonlarca emekli büyük bir merakla emekli zammı açıklamasını bekliyordu. Beklenen açıklama 3 Temmuz'da enflasyon oranı açıklamasının ardından yapıldı.
Emekli maaşları yapılan zam ile birlikte artarken, en düşük emekli maaşı 80 TL civarında zamlandı. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yapılan düzenlemeyle emekli maaşları 5.89 zamlandı.
Türkiye'de milyonlarca emeklinin gözü kulağı açıklanacak emekli maaşlarına yapılacak zam açıklamasındaydı. Merakla beklenen emekli zammı konusunda beklenen açıklama 3 Temmuz'da yapıldı. Bu açıklamayla maaşların ne kadar olacağı yönündeki sorular yanıt bulmuş oldu. Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından yapılan açıklama ile emekli zammı oranı belli olurken, en düşük emekli maaşı 80 TL civarında zamlandı. Peki emekli zammı sonrasında maaşlar ne kadar oldu? İşte detaylar...
EMEKLİ ZAMMI SONRASINDA MAAŞLAR NE KADAR OLDU?
Emekli maaşlarına zam açıklaması 3 Temmuz'da yapıldı. Haziran ayı enflasyonoranının açıklanmasının ardından aylık enflasyon yüzde 0.27 düşüş gösterirken, geçen yılın aynı dönemine göre enflasyon yüzde 10.90 oranında artış gösterdi. Emeklilere yılın ilk altı ayı için yüzde 5.89 zam yapılacak. Yapılan zamla birlikte en düşük emekli maaşı 80 TL civarında artmış oldu. En düşük işçi emeklisinin maaşı 1.348,5 TL'den 1.427,5 TL'ye, en yüksek işçi emeklisinin maaşı 2.584,3 TL'den 2.734 TL'ye, en düşük çiftçi emeklisinin maaşı 950,5 TL'den 1.005,5 TL'ye, en yüksek çiftçi emeklisinin maaşı 1.785 TL'den 1.890 TL'ye, en düşük esnaf emeklisinin maaşı 1.207,6 TL'den 1.288,6 TL'ye, en yüksek esnaf emeklisinin maaşı 2.775,6 TL'den 2.938,6 TL'ye, en düşük memur emeklisinin maaşı 1.682,7 TL'den 1.781 TL'ye ve en yüksek memur emeklisinin maaşı da 6.681 TL'den 7.074 TL'ye yükseldi.
EMEKLİ YAŞI YÜKSELİYOR MU?
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2036 yılına gelindiğinde, Türkiye'de kadınlarda emekliliğin 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesini sağlayacak bir planlama yapıyor. Bu çerçevede, mevcut yasal yapı devam edecek. Şu anda çok güçlü bir şekilde emeklilik yaşının ileriye çekilmesiyle ilgili bir çalışma söz konusu değil.
EMEKLİYE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI!
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için Temmuz ve Ağustos kilit tarihler olacak. Temmuz'da çifte zam almayı bekleyen memurlar ve memur emeklileri, Ağustos'ta da 2018 ve 2019 zamlarını öğrenecek. Ağustos'ta kurulacak toplu sözleşme masasında, hükümet yetkilileri ve memur sendikaları hem 2 yıllık zam oranlarını hem de sosyal ve mali haklarda yapılacak iyileştirmeleri ele alacak. 2 yıllık dönem için 4 ayrı zam oranı tespit edilecek. Memur sendikalarının her 6 aylık dönem için talep edeceği zam oranının tabanının yüzde 5'ten başlayacağı belirtiliyor. Hükümet yetkilileri de toplu sözleşme masasına tekliflerini sunacak ve pazarlıklar sonucu zam oranları kararlaştırılacak.
Toplu sözleşme taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın, "2018 ve 2019 yıllarında kamu görevlilerinin yararlanacağı mali ve sosyal haklar için, zam oranlarının belirlenmesi, kadro sorununun çözülmesi için masaya oturacağız. Enflasyona karşı koruyan değil, enflasyonun üstünde konuşlanan, gerçekleşen enflasyon ile tahmini enflasyon verileri arasındaki makası kapatacak, erime riski oluşturmayan oran teklifleriyle masada olacağız" dedi..
EMEKLİLER İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ FIRSAT
Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlara yeni fırsatlar için düğmeye basıldı. 3 fırsat masada. Stajyerlik döneminin sigortalılık süresine eklenmesi ve emeklilik yaşını tamamlayan ancak prim eksiği olan SSK'lılara toplu ödeme hakkı verilmesi gibi çalışmalar gündemde. Ayrıca 2008'den önce oda ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur'u yapılmayanlar için de formül aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, geçtiğimiz günlerde bu konudaki çalışmanın sürdüğünü söylemişti. Prim eksiği nedeniyle emekli olamayanlara toplu ödeme imkanında, belli bir süre hizmet şartı aranması üzerinde duruluyor. Bu konuların önmüzdeki günlerde çözülmesi bekleniyor.
EMEKLİYE UCUZ EV FIRSATI
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emeklileri ev sahibi yapmak için seferber oldu. Bunun için 'talep projeleri' ve 'sosyal konut projelerinden yüzde 25 kontenjan ayrılması' şeklindeki iki ayrı yöntem uygulayan TOKİ, bu yıl çok sayıda emekliyi ayda ortalama 300 lira taksitle ev sahibi yapmayı hedefliyor. TOKİ, 2017'de inşa edeceği 65 bin sosyal konuttan emeklilere yüzde 25 kontenjan ayıracak. Böylece bu yıl 16 bin 250 emekli kira öder gibi ev sahibi olma imkanı yakalayacak. Projeler hayata geçirildikçe başvurular alınacak. Eğer projelerde başvuru sayısı konut sayısını aşarsa kura çekilecek. Emeklilere kurada çifte şans sunulacak. Kura sonucu emekli kategorisinden hak sahibi olamayanlar, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak.
Nasıl başvuruluyor?
TOKİ, bu yıl emeklilere konut yapılması ile ilgili valiliklerden gelen talepler doğrultusunda da projeler gerçekleştirmeye devam edecek. TOKİ, ev sahibi olmak isteyen emeklilere duyuruları internet sitesinden yapıyor. www. toki.gov.tr adresindeki 'Emeklilere Özel' bölümünü tıklayanlar, buradan projeleri ve başvuru tarihlerini görebiliyor. Başvuru ve satış işlemleri Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığı ile yürütülüyor. Başvuru esnasında emekli kimlik kartı veya emekli olduğuna ilişkin belgenin ibraz edilmesi yeterli oluyor. TOKİ'nin başvurularında dernek üyeliği şartı bulunmuyor...
ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK
Annelerin gündeminde erken emeklilik var. Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı gündemde. Böyle bir düzenleme ile kadınlar; sigortalı olmadan önceki doğumları borçlanabilecek, yaş şartını geriye çekerek erken emekli olabilecek. Geçmiş uygulamada, SSK'lılar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 2 çocuğa kadar borçlanma yapılabiliyordu. Çıkarılan yasayla borçlanma imkanı genişletildi. Bağ-Kur'lulara ve memurlara da doğum borçlanması imkanı sağlandı. Borçlanma yapılabilecek çocuk sayısı da 3'e çıkarıldı. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 6 yıl prim kazandırıyor. Ancak bu uygulama, sigortalı olduktan sonra yapılan doğumları kapsadığı için yaşı geriye çekmiyor. Anneler, sigortalı olmadan önceki doğumlar için borçlanma imkanı istiyor. Esnaf annelerin beklentisini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken gündeme taşıdı. Palandöken, "Beklentimiz, esnafın sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumlarının da borçlanma kapsamına alınmasıdır" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın çalışanların her ne şekilde olursa olsun gece vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaklarını belirtti. Bir soru önergesini yanıtlayan Müezzinoğlu, işverenlerin, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine vermekle yükümlü olduğunu ifade etti..
EMEKLİYE MAAŞ MÜJDESİ! EŞİTLİK SAĞLANACAK
Toplumun her kesiminin nabzını tutan hükümet, gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde gelen 'emekli maaşları arasındaki dengesizliklerin giderilmesi' yönündeki talepler üzerine harekete geçti. Konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na geliyor. Kurul, emekli maaşları arasındaki dengenin sağlanması için yapılabileceklerini masaya yatıracak. Edinilen bilgiye göre; bu çerçevede, düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması konusu ele alınacak. Ayrıca aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların arasındaki makasın kapanması için formüller tartışılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 658 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yılından önce SSK'dan emekli olanlar arasında en düşük maaş bin 402 lira. 2000'den sonra SSK'dan emekli olanlar ise en düşük 836 lira alıyor. En düşük aylık Bağ-Kur esnaf emeklilerinde bin 218 lira, Bağ-Kur tarım emeklilerinde ise 950 lira seviyesinde bulunuyor. Emekliler bu farklılıkların giderilmesini istiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları, enflasyona endeksli durumda. Emekliler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Memur emeklilerinin zamları ise memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor.
OCAK 2013: 2000 yılı öncesi emekli olan SSK'lılar intibak aldı.
TEMMUZ 2015: Maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam yapıldı.
TEMMUZ 2015: Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşındaki kesinti yüzde 15'ten 10'a çekildi.
EYLÜL 2015: Memur emeklileri ortalama 100 liralık ekstra artıştan yararlandırıldı.
OCAK 2016: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında ekstra 100 liralık seyyanen artış oldu.
MART 2016: Bağ- Kur emeklisi çalışanlardan kesinti kaldırıldı.
OCAK 2017: Kamudan 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara ek ikramiye başladı.
MART 2017: Emekliye promosyon başladı.
EMEKLİ ZAMMI EKK'DA
Emeklilerin 'maaşlar arasındaki dengesizliklerin giderilmesi' yönündeki talepleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) geliyor. Kurul, emekli maaşları arasındaki dengenin sağlanması için yapılabilecekleri masaya yatıracak. Edinilen bilgiye göre; bu çerçevede, düşük ve yüksek maaşlar arasında farkın azalması konusu ele alınacak. Ayrıca aynı hizmet yılı ve primle emekli olanların arasındaki makasın kapanması için formüller tartışılacak. Halen en düşük memur emeklisi aylığı bin 658 lira, en düşük SSK emeklisi maaşı ise 836 lira civarında.
EMEKLİYE YAZ BEREKETİ
Bu yaz 11.5 milyon emekli için büyük önem taşıyor. Temmuz'da tüm maaşlar değişecek. Ağustos'ta da memur emeklilerinin 2 yıllık zam oranları belli olacak. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkması, Temmuz zammına ilişkin tahminleri yükseltti. Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşmede de her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebi masaya gelecek.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam alacak. Memur emeklilerine de yüzde 4 zam ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3'ü aşarsa fark verilecek. 2017'nin ilk 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon tahmini yüzde 3.59 olarak açıklanmıştı. Bu tahmine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3.59 zam öngörülüyordu. Memur emeklileri ise yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 0.59 enflasyon farkı alacaktı. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 5.71 çıkmasıyla Temmuz zammı için tahminler yükseldi. Şimdiden SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 5.71 zam, memur emeklilerine de yüzde 4 zam + yüzde 2.71 enflasyon farkı göründü. Mayıs ve Haziran enflasyon verilerinin ortaya çıkmasıyla bu oranlar artacak veya azalacak. Kesin rakam, 3 Temmuz'da belli olacak. Emekliler, Temmuz ayı içinde zamlı maaşlarını alacak. Ağustos da memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ayı olacak. Memur emeklilerinin 2018 ve 2019 maaşlarında yapılacak artışlar, toplu sözleşmede belirlenecek. Sendikalar, toplu sözleşmede, her 6 aylık dönem için yüzde 5'i aşan zam talebini masaya getirecek.
Kamudan 30 yıldan fazla hizmetle emekli olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlara ödemeler devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran memur emeklilerine, 30 yılın üzerindeki her tam hizmet yılı için ikramiye ödemesi yapıyor. Ödemeler devam ediyor. Memur emeklilerinin hak kaybına uğramamak için 27 Ocak 2018'e kadar mutlaka başvurusunu yapması gerekiyor. Kapsamdaki memur emeklisi eğer vefat etmişse, hak sahipleri yani dul ve yetim maaşı alanlar aynı şekilde başvurarak ikramiyeyi alabiliyor. SGK'nın verdiği bilgiye göre, yıllık en yüksek ikramiye tutarı 3 bin 407 lira 42 kuruş.
EMEKLİYE UCUZ TATİL FIRSATI
Türkiye Emekliler Derneği'nin, bir turizm firması ve Anadolu Jet ile yaptığı anlaşma kapsamında başlattığı tatil kampanyası sürüyor. 28 Mayıs'a kadar devam edecek kampanya kapsamında; Alanya'da 4 gece 5 gün, Dalyan'da ise 3 gece 4 gün tatil için kişi başına 555 lira ödeniyor. Fiyata; konaklama, uçak ile ulaşım, transfer, yemek, turlar ve özel aktiviteler de dahil. Alanya'da 5 yıldızlı otelde, Dalyan'da ise butik otellerde konaklama yapılıyor. Afyonkarahisar'da 4 gece 5 günlük termal tatil için ise Ankara'daki emekliler 600 lira, diğer illerdekiler 755 lira (uçak ile birlikte) ödeme yapıyor. Tam pansiyon konaklama, ulaşım, canlı müzik ve aktiviteler içeren tatil kapsamında doktora danışma, günlük tansiyon ve şeker ölçüm hizmeti de veriliyor.
Çalışma Bakanlığı da '1 milyon emekliye ucuz tatil' projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bunun için turizmcilerle ve Türk Hava Yolları yetkilileriyle görüşmeler yapılıyor. Proje kapsamında, emeklilerin Ege ve Akdeniz'de Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hesaplı tatil yapması sağlanacak. Ayrıca ucuz uçak bileti imkanı sunulacak. Bakanlık, turizmcilerden ve Türk Hava Yolları'ndan verilebilecek en düşük fiyatın verilmesini istiyor. Çalışmanın kısa sürede tamamlanması hedefleniyor
2.9 MİLYONA İKİNCİ EMEKLİLİK
45 yaş altı çalışanlara ikinci emeklilik imkanı getiren ve 3'lü devlet katkısı teşviği içeren otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyüyor. Sistemdeki çalışan sayısı 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğü 364 milyon liraya ulaştı. 1 Ocak'tan itibaren 'kademeli' otomatik BES uygulaması başlattıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörün, 1 Nisan'dan itibaren de kamu çalışanları ile 250-bin çalışanı bulunan özel sektörün sisteme dahil olduğunu hatırlattı. BES'in 5 Mayıs itibarıyla 6.8 milyon katılımcıya ulaştığını, biriken fonun ise 67 milyar lira olduğunu bildiren Şimşek, otomatik BES'in de hızla büyümeye devam ettiğini vurguladı. Şimşek, söz konusu sistemdeki çalışan sayısının 10 Mayıs itibarıyla 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 364 milyon liraya ulaştığını söyledi.
Emekli, terör mağduru ve 15 Temmuz gazilerinin yeni maaşları / Haziran ayı enflasyon rakamlarını gelmesiyle birlikte emekli terör mağduru ve 15 Temmuz gazilerinin yeni maaşları da belli oldu.
Haziran ayı enflasyonunun gelmesiyle birlikte emekli maaşları zamlandı. İşçi emeklisi temmuz maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacak.
Terör mağduru vatandaşların da alacaklarına da zam yapıldı. Terör mağduru maaşları yüzde 6.89 oranında arttı. Üçüncü derece engelli terör mağduru maaşı 574 TL’den 608 TL’ye, ikinci derece engelli terör mağduru maaşı 766 TL’den 811 TL’ye birinci derece engelli terör mağduru maaşı 958 TL’den 1.014 TL’ye çıktı. 15 Temmuz gazilerinin maaşları da zamlandı. Aşağıdaki tabloda zamları görebilirsiniz.
Malüllük derecesi | 2017 Ocak Maaşı | Temmuz zammı | Ek ödeme | Ek ödeme dahil Temmuz maaşı |
1 | 3.354 | 3.552 | 142 | 3.694 |
2 | 3.145 | 3.330 | 133 | 3.463 |
3 | 2.935 | 3.108 | 124 | 3.232 |
4 | 2.725 | 2.886 | 115 | 3.001 |
5 | 2.516 | 2.664 | 106 | 2.770 |
6 | 2.411 | 2.553 | 102 | 2.655 |
Kuruşu kuruşuna emekli zamları Açıklanan haziran ayı enflasyon rakamları ile birlikte tüm emeklilerin ve görevdeki memurların temmuz ayı zamlı maaşları da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur’lular maaşlarını temmuzda yüzde 5.89 zamlı alacak, memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 6.89 olarak belirlendi.
BU yılın ilk yarısına ait enflasyon açıklandı, böylece 12 milyona yakın emekli ile çalışan memurların da alacağı zam belli oldu. Hem memur ve emeklileri hem de SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor.
Zam oranı, bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, TÜFE’deki enflasyona göre hesaplanıyor. Bu yılın ilk 6 ayındaki enflasyon rakamı da yüzde 5.89 olarak gerçekleşti.
EN DÜŞÜK BİN LİRA OLACAK
Peki, bu enflasyon, emeklilerin maaşlarına nasıl yansıyacak? SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı alacak. Böylece en düşük SSK emekli aylığı 1.485 liraya, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 1.330 liraya yükselecek. Yeni zam ile birlikte en düşük tarım emeklisinin maaşı da bin liranın üzerine çıkacak.
Zamdan; SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, Bağ-Kur tarım emeklileri, özel sigorta emeklileri, banka emeklileri, iş kazasından dolayı aylık maaş alanlar, iş hastalıklarından dolayı aylık maaş alanlar ve iş kazası ve meslek hastalığından dolayı ölüm aylığı alanların eş, çocukları da yararlanacak.
EMEKLİYE ENFLASYON FARKI
Gelelim memur ve memur emeklilerinin zammına. Emekliler ile görevdeki memurlar hem toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 4 zam hem de enflasyondan kaynaklı fark alacaklar. Açıklanan enflasyon ile birlikte bu fark da yüzde 2.89 oldu. Yani, çalışan memurlar ile emeklileri temmuzda maaşlarını yüzde 6.89 zamlı alacak. Yeni zam ile birlikte de en düşük emekli memur aylığı 1.871 liraya çıkacak.