Engelli sağlık raporuna nasıl itiraz edilir?

Engelli sağlık raporuna nasıl itiraz edilir? Hakem hastanesine neden ve niçin gidilir? İtiraz başvurusu için belirli bir zaman beklemeli miyim?

Engelli sağlık raporuna nasıl itiraz edilir?

Engelli Sağlık raporu almak isteyenler yaşadıkları il ve ilçeye en yakın tam teşekkülü bir Devlet Hastanesi'nde sağlık kuruluna başvuruda bulunmalıdır. Sağlık kurulu hastanın tüm rahatsızlıkları ile ilgili uzman doktor muayenesi ve gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlar ve son olarak hasta kurul karşısına çıkar. Toplanan tüm tetkik ve muayene bulguları sonucunda hastanın hastalıklarına göre vücut fonsiyonlarındaki kayıp durumları puanlanır ve son olarak tüm rapora bir yüzde verilir. Hasta verilen yüzde sonrasında itiraz etme hakkına sahiptir. Özellikle iki farklı rapora sahip olanlar bu farklılıktan dolayı itirazda bulunabilirler. Sağlık raporuna itiraz sürecinde bilmeniz gerekenleri ve nasıl itiraz edeceğinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ENGELLİ SAĞLIK RAPORUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Engelli sağlık raporunuza itiraz etmeye hazırlanıyorsanız ilk olarak bilmeniz gereken Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesin olduğudur. Ayrıca vergi indirimi için Gelir İdaresi Başkanlığına intikal eden rapor sonuçlarına tekrar incelenmesi talebi ile müracaat edilebilir. Engelli sağlık kurulu raporuna; engellinin kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İşte itiraz süreci...

- İtiraz başvurusu İl sağlık müdürlüğüne yazılan itiraz dilekçesi ile yapılır. İl sağlık müdürlüğünce, engelli sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir.

- İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir.Engelli sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir.

HAKEM HASTANESİNE NEDEN GİDİLİR?

İtirazda bulunan kişiler Merkez Sağlık Kuruluna birden fazla rapor ulaştırırlarsa ve bu raporların bulguları ve tanısı aynı ise Kurul bu raporları değerlendirmeye alarak kararını vermektedir. Ancak bu raporların bulguları ve tanısı farklı ise Kurul ilgiliyi bu raporların birleştirilmesi için hakem hastaneye sevk etmektedir.

Ayrıca Merkez Sağlık Kurulunca kararların doğru verilebilmesi için, raporda belirtilen ve Yönetmeliğe uygun yazılması gereken laboratuvar, klinik muayene ve engellilik bulguları ile tanının açık ve anlaşılır olması gerekir. Kurul bu bilgileri yetersiz görmesi halinde ilgili hastaneden ek bilgi istemektedir.

Soru: İtiraz başvurusu için belirli bir zaman beklemeli miyim?

Cevap: Engelli raporuna itiraz için beklenmesi gereken bir zaman şartı yoktur. Yukarıdaki gerekçeler var ise zamana bağlı kalınmadan itiraz hakkını kullanabilirsiniz.

Soru: Daha önce asker hastaneden aldığım raporuma nasıl itiraz edebilirim?

Cevap: Asker hastaneleri kapandığından bu hastanelerden alınan raporların itiraz işlemleri de yukarıdaki gibidir. Asker Hastanelerin isim değişikliği olduğundan, itirazınız sonucunda tekrar aynı hastaneye gönderilemezsiniz.

Soru: TSK da görev yapamaz kararına itiraz etmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Cevap: TSK personelinin "TSK'da görev yapamaz" kararlı raporlarına itirazlar kurumlarının bilgilendirmesi ile belirlenen usullere uygun gerçekleştirilir.

Soru: TSK personeliyim. Engelli raporum var ve yenilemek istiyorum. Raporum sürekli. Ne yapmalıyım?

Cevap: TSK personeli kendilerine ait engelli sağlık raporlarını istedikleri (Sağlık Bakanlığının Sitesinde yayınlanan Engelli Sağlık Kurul Raporu vermeye yetkili hastane listesi) hastanelerden alabilirler. Anlaşılacağı üzere TSK personeli ile engelli raporu almak isteyen diğer kişiler arasında bu konuda bir ayrım yoktur. Bu raporlara itirazlar da yukarıda anlatıldığı gibidir.

Soru: Neden sağlık raporuna itiraz etmek zorundayım, itiraz etmeksizin yeni rapor alamaz mıyım?

Cevap: Alınan her engelli sağlık raporu, ulusal veri tabanına kayıt olmaktadır. Rapor aldığınız ilden başka bir ile ya da başka bir hastaneye de gitseniz, TC Numarası girildiğinde raporunuz sistemde görülecektir. Raporunuzun geçerlilik süresi içinde itiraz etmeden yeni bir rapor almanız da mümkün olmayacaktır.

Soru: Sürekli raporum vardı. Yeniden rapor almak için hastaneye başvurdum ve rapor işlemlerine başladım. İtiraz etmediğim için sorun yaşar mıyım?

Cevap: 2013 yılından önce alınmış bazı raporlar ulusal veri tabanına kayıtlı olmayabilir. Bu durumda, başvuru yaptığınız hastane rapor işlemini yaparsa, bu son aldığınız rapor veri tabanına işlenecektir.

Soru: Adana'dan alınmış engelli sağlık raporuna, ikamet ettiğim Ankara'da itiraz edebilir miyim?

Cevap: Evet. Yönetmelikte; itirazın raporun alındığı yerleşim yerinde yapılması yönünde bir düzenleme olmadığından, rapora itirazı yaşadığınız yerden farklı bir ilde de yapılabilirsiniz. Bu bilgi Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden alınmıştır.

Soru: İtiraz ettiğimde sevk edildiğim hastane bana çok uzak. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: Bu durumda tekrar İl Sağlık Müdürlüğüne giderek itirazınızı geri çektiğinize dair dilekçe veriniz. İtirazınız geri çekildiğinden tekrar itiraz ederek size uygun hastaneye sevk mümkün ise ya da İl Sağlık Müdürlüğünün uygun gördüğü daha yakın bir hastaneye sevkinizi isteyiniz.

Soru: Hakem hastane raporuna itiraz edebilir miyim?

Cevap: Eğer hakem hastane kararından sonra hastalığınızda bir ilerleme ya da iyileşme durumu olduysa veya yeni bir tedavi olduysanız ya da ilave bir teşhis konduysa en son rapor aldığınız hakem hastaneye bir dilekçe ile başvurmanız gerekir. Başvurunuzda tedaviye yönelik doktor raporu, varsa ameliyat raporu, hastaneye yatmışsanız epikriz raporunu da dilekçenize ilave ediniz. Dilekçenizde rapor verildiğinden bu yana engel durumunuzda değişiklik olduğunu, yeniden inceleme talep ettiğinizi belirtiniz. Eğer hakem hastane sizi İl Sağlık Müdürlüğüne sevk ederse, aynı belgelerle İl Sağlık Müdürlüğüne başvurarak hakem hastane raporuna itiraz etme sebebinizi izah edip itiraz hakkınızı kullanınız.

Engelli sağlık raporuna itiraz sırasıyla şu şekilde gerçekleşir:

1. Engelli sağlık kurulu raporuna; engelli birey, velisi veya vasisi ve ya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.
2. Başvuruda itiraza neden olan raporun tasdikli bir örneği, kimlik fotokopisi, kişinin yakınları müracaatta bulunacaksa kimlik fotokopisi, varsa vasilik belgesi, boşanmış anneler için mahkeme kararı ile birlikte bulunulan ilin Sağlık Müdürlüğüne başvurulur. Başvuruda; verilen dilekçe örneği doldurulur. İtiraz nedeni açıkça belirtilir.
3. Başvuru sonucunda itiraz edilen raporun alındığı hastaneye sevk mümkün değildir. İl Sağlık Müdürlüğü yeniden rapor alacağınız hastanenin belirlenmesinde başvuran kişiye farklı birkaç hastane arasından tercih sunabilir. Belirlenen hastaneye sevk işlemi başlatılır.

4. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen yeni engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir. 5. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen yeni engelli sağlık kurulu raporundaki kararların farklı olması durumunda kişi, 3. hastaneye yani hakem hastaneye sevk edilir. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡