Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım ile ilgili net mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan- Zelenskiy görüşmesi yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. İkilinin görüşmesi sonrası heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmeleri sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Bu görüşmeler sonrası Erdoğan ve Zelenskiy ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'den komşusu, stratejik ortak ve dost ülke Ukrayna'nın Devlet Başkanı Zelenskiy'i, Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e Ukrayna Devlet Nişanı takdim etmesinden dolayı teşekkür etti.
Erdoğan, bugün gerek ikili gerekse heyetler arası ardından ise dar kapsamlı yaptıkları görüşmelerle Türkiye-Ukrayna arasında önemli adımları, atılan imzayla da gerçekleştirdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın başlamadan hemen önce şubat ayında Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin 8. toplantısı vesilesiyle Kiev'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Arayı fazla açmadan Sayın Zelenskiy ile yeniden bir araya gelmemiz ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki güçlü irademizin bir tezahürüdür. Az önce imzalanan metinler de bu irademizin pek çok başlıkta somut projelerle vücut bulmasını sağlayacaktır. Bugün değerli dostum ile önce ikili, bilahare heyetler arası yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerimizin gündemindeki konuları etraflıca ele aldık. İş birliğimiz savunma sanayinden eğitim iş birliğine, turizmden sağlık sektörüne geniş bir yelpazede karşılıklı yarar temelinde derinleşiyor. Görüşmelerimizde yatırımların artırılmasıyla ekonomik ve ticari iş birliğimizi yeni seviyelere taşıma yönündeki karşılıklı irademizi de teyit ettik. Malum Kiev'i ziyaretimizde de ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Bu doğrultuda serbest ticaret anlaşması müzakerelerini süratle neticelendirmek hususunda Sayın Zelenskiy'i ile hemfikiriz. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukraynalı misafiri ağırlamış olmamız, halklarımız arasındaki yakınlığı ve Ukraynalı misafirlerimizin güvenli turizm girişimimiz kapsamında aldığımız önlemlere olan itimadını açıkça gösteriyor."
"TÜRKİYE, KORONAVİRÜS SALGINIYLA MÜCADELEDE UKRAYNA HALKININ YANINDADIR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde belirttiğim gibi, salgınla mücadelede Türkiye, Ukrayna halkının yanındadır. İhtiyaç olduğu takdirde daha fazla destek sağlamaya hazırız." diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Görüşmelerimizde güvenlik alanındaki iş birliğimizi güçlendirme ve suçluların karşılıklı iadeleri yönünde atılabilecek ilave adımları da ele aldık. Özellikle FETÖ ve diğer terör örgütleriyle ortak mücadelemizde eş güdümümüzü güçlendirme hususunda mutabıkız. Türkiye Ukrayna'yı bölgemizde istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak görüyor. Bu çerçevede Ukrayna'nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini hep destekledik, destekleyeceğiz. Türkiye Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte desteğimiz devam edecektir."
Erdoğan, soydaşları için konut inşası projesi ve Kiev'de cami inşası projesi kapsamındaki çalışmaların sürdüğünü aktararak, bugün bu çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdiklerini kaydetti.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kendilerine Ukrayna'nın doğusundaki güncel durumu da aktardığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada 27 Temmuz'dan bu yana sürdürülen ateşkesin devamını temenni ediyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı adına biz de elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. Bu süreçte başkanlığı iki dönemdir büyükelçilerimizce yürütülen AGİT Özel Gözlem Misyonuna desteğimiz aynı şekilde devam edecektir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e ziyareti için teşekkür etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirmeye ve geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daveti için teşekkür eden Zelenskiy, Türkiye ve Ukrayna arasındaki diyaloğun dinamik bir şekilde geliştiğini ve hiçbir virüsün iki ülke arasındaki ortaklığa ve dostluğa engel olamayacağını söyledi.
Zelenskiy, bugün gerçekleştirdikleri "verimli müzakerelerin" bunu kanıtladığına dikkati çekerek, "Ukrayna ve Türkiye, stratejik ortaklığını derinleştirmeye ve karşılıklı çıkarların olduğu her alanda iş birliğini geliştirmeye hazırdır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin 9'uncu toplantısının hazırlanmasını sağlayacak güncel konuları ayrıntılı şekilde ele aldıklarını kaydeden Zelenskiy, söz konusu toplantıyı gelecek yılın başında düzenleme konusunda anlaştıklarını söyledi.
"TÜRKİYE'NİN UKRAYNA'YA VERDİĞİ DESTEK BİZİM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİDİR"
Zelenskiy, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteğe dikkati çekerek, "Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için son derece önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya tarafından yasa dışı olarak gözaltında tutulan Ukraynalı ve Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılması için aktif kişisel çaba göstermeye devam edeceğini teyit etti." diye konuştu.
Yasa dışı ilhak edilen Kırım'da insan haklarının korunmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 75'inci oturumu çerçevesinde yakın iş birliği içinde çalışacaklarını kaydeden Zelenskiy, "Türkiye'yi Kırımlıların haklarını korumak ve yarımadayı işgalden kurtarmak için uluslararası ortakları birleştirme aracı olan Kırım Platformu projesine katılmaya davet ettim. Bu projeyi desteklemeye ve orada aktif bir şekilde rol almaya hazır olduğunuz için minnettarım." değerlendirmesinde bulundu.
Zelenskiy, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki zor durumu da ele aldıklarını belirterek, krizi çözme ve kalıcı barışın sağlanması için politik ve diplomatik yolun "tek ve doğru bir yol" olduğu kanaatine vardıklarını dile getirdi.
"TÜRK ŞİRKETLERİNİN BÜYÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİMİZE KATILIMI DA ÖNEMLİDİR"
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen iki ülke arasındaki ticaretin olumlu dinamikliğini sürdürebildiğini kaydettiklerini belirten Zelenskiy, bu eğilimi devam ettirmek için Serbest Ticaret Anlaşmasının sonuçlandırılması, hızlandırılması ve süreci yavaşlatan tüm sorunları çözme konusunda anlaştıklarını söyledi.
Zelenskiy, Ukrayna'daki Türk şirketlerinin varlığına dikkati çekerek, "Türk şirketlerinin Ukrayna'daki büyük ölçekli altyapı projelerine katılımı da aynı derecede önemlidir. Onur ve Özaltın gibi Türk şirketleri başarılı bir şekilde çalışıyor. Büyük inşaat programının büyüklüğünü dikkate alarak dahil olan Türk şirketlerinin sayısını artırmak istiyoruz." dedi.
Enerji konusunda iki ülke arasındaki iş birliğini de konuştuklarını kaydeden Zelenskiy, iki ülkenin bölgenin enerji sorunları konusunda çok benzer bir vizyonu olduğuna dikkati çekti.
Bugün imzalanan "Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem Toplantısı Protokolü"nün ticaret, yatırım, enerji, altyapı ve gümrük politikası alanlarında daha önce varılan anlaşmaları ve görevleri belirlediğini aktaran Zelenskiy, "Ayrıca Karadeniz'de güvenlik ve Ukrayna'nın Avrupa Atlantik rotasının uygulanması dahil olmak üzere, güvenlik ve savunma alanındaki iş birliğine dair ortak bir görüşümüz var." diye konuştu.
Zelenskiy, Ukrayna ve Türk hükümetleri arasında Askeri Çerçeve Anlaşması ve savunma bakanlıkları arasında bir niyet beyanı imzalandığını hatırlatarak, "Bu askeri ve askeri teknik iş birliğimiz için yeni fırsatlar yaratıyor. Savunma sanayii alanındaki iş birliği, stratejik ortaklığımızın gelişmesi için çok önemlidir. Bugün onu daha da güçlendirdiğimiz için mutluyum." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin İstanbul'dan gerçekleşmesinden dolayı memnun olduğunu aktaran Zelenskiy, İstanbul'un sadece Türk ve Ukrayna halkları için değil, tüm dünya için özel tarihi ve manevi olan bir yer olduğunu dile getirdi.
Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmenin son derece samimi ve sıcak ortamının yanı sıra, bu şehrin özel enerjisini de hissediyoruz. Eminim ki tüm bunlar, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sürekli gelişmeye teşvik ediyor ve ileriye dönük enerjiyle besliyor." ifadesini kullandı.
ERDOĞAN - ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ İLE İLGİLİ ORTAK BİLDİRİ
ürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı.
Vahdettin Köşkü'ndeki heyetler arası görüşmenin ardından yayımlanan bildiride, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Devlet Başkanı olarak, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme arzusunu teyit ederek, 3 Şubat 2020'de Kiev'de gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Sekizinci Toplantısı Ortak Bildirgesinde yer alan anlaşmaların uygulanmasının önemini kaydediyoruz. Uluslararası hukukun ilke ve normlarına bağlılığımızı vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna'nın egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları dahilinde toprak bütünlüğüne olan koşulsuz desteğini teyit eder ve Ukrayna tarafından başlatılan 'Kırım Platformu' kapsamındaki iş birliğini memnuniyetle karşılar." ifadeleri yer aldı.
Bildiride, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin işgalinin son bulması, ayrıca Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki bazı alanlarda Ukrayna'nın kontrolünün yeniden tesisine yönelik çabaların sürdürülmesi yönündeki fikir birliğinin teyit edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde insan haklarının korunması ve hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması amacıyla yapılacak girişimlerin koordine edilmesine devam ediyoruz. Geçici işgal altındaki Kırım bölgesini terk ederek Ukrayna'ya yerleşmek zorunda kalan Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Ukrayna vatandaşlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için birlikte çalışma irademizi yineliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Ukrayna'nın NATO'ya üyelik perspektifini desteklediğini ve Ukrayna'nın 'Güçlendirilmiş Fırsatlar Ortağı' olarak tanınmasını memnuniyetle karşıladığının altını çiziyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Ukrayna’nın İttifak'a üyelik kriterlerini karşılamasına ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin NATO ile birlikte çalışabilmesini teminen ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirilmesi dahil olmak üzere desteğinin devam edeceğini kaydediyoruz. Bölgesel mekanizmalar ve NATO aracılığıyla Karadeniz bölgesinde barış, güvenlik ve istikrarı güçlendirmesine yönelik ortak çabaların önemine dikkat çekiyoruz. Deniz Kuvvetlerimiz arasında kapsamlı iş birliğinin geliştirilmesine özel önem vermeye devam ediyoruz."
Karadeniz'de sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması ve çevrenin korunması hedefleriyle, ilgili ülkelerin bölgesel iş birliğini güçlendirilmesinin öneminin vurgulandığı bildiride, "Siyasi ve güvenlik konularında Ukrayna-Türkiye diyaloğu için Dışişleri ve Savunma Bakanlarının katılımı ile 'iki artı iki' formatında (Quadriga) yıllık toplantılar düzenlenmesini içeren yeni bir format hazırlanmasına karar vermiş olduğumuzu açıklıyoruz. Savunma ve askeri-teknik iş birliği alanları başta olmak üzere, ikili iş birliğimizin geldiği seviyeden duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor, iki ülkenin Savunma Bakanlıklarına ve diğer ilgili kurumlarına, tüm projelerin başarılı bir şekilde uygulanmasının sağlanması için talimat veriyoruz." denildi.
Bildiride, Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasının önemli bulunduğunun altı çizilirken, şunlar kaydedildi:
"Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu çerçevesinde iş birliğinin yoğunlaştırılmasına olan ihtiyacı vurguluyoruz. Ukrayna'daki 'Büyük İnşaat' programının sağladığı fırsatları dikkate alarak, Türk şirketlerinin Ukrayna'daki, altyapı başta olmak üzere, projelerin uygulanmasındaki payının artırılması yönündeki iş birliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Ukrayna'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'na gözlemci üye olma yönündeki niyetini memnuniyetle ve Türk Konseyi ile ilişki kurma yönündeki niyetini takdirle karşıladığını ifade ediyoruz. Kültürel ve insani iş birliğini derinleştirecek ve halklarımız arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek olan 'Türkiye'de Ukrayna Yılı' ve 'Ukrayna'da Türkiye Yılı' ilan edilmesine yönelik çalışmalar yürütme kararı aldığımızı kaydediyoruz."