Erdoğan’ın hiç görmediğiniz fotoğrafları
26 Şubat 1954′te, İstanbul’da doğan Erdoğan’ı siyaset önce Ankara’ya taşıdı. Şimdi ise, 11 yıllık Başbakanlık görevinden sonra Erdoğan, şimdi (…)
26 Şubat 1954′te, İstanbul’da doğan Erdoğan’ı siyaset önce Ankara’ya taşıdı.
Şimdi ise, 11 yıllık Başbakanlık görevinden sonra Erdoğan, şimdi de Türkiye Cumhuriyeti’nin en tepe noktasına, Cumhurbaşkanlığı’na aday. Eğitim hayatına Piyale Paşa İlkokulu’nda başlayan Erdoğan, İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. Yüksek Öğrenimini de Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’nde yaptı.
Gençlik yıllarında iki önemli uğraşı vardı Erdoğan’ın; Siyaset ve futbol. Camialtı, İETT ve Erokspor’da 16 yıl futbol oynadı. Siyasetle ise Milli Türk Talebe Birliği’nde ısındı. 1976 yılında da Milli Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na, hemen ardından da MSP İsatnbul İl Başkanlığı’na seçilerek, aktif siyasette ilk kez adını duyurmaya başladı. Siyasi hayatı devam ederken, bir yandan da İETT’de görev yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından İETT’den ayrılıp, özel sektörde çalışmaya başladı.
Erdoğan, hayat arkadaşını ise bir konferansta buldu. 1977 yılında bir konferansta tanıdığı Emine Hanım’la evlendi. Bu evlilikten iki erkek, iki kız çocuğu oldu; Ahmet Burak, Necmeddin Bilal, Esra ve Sümeyye. Askerlik görevini, Türkiye’de halen askeri yönetim devam ederken, 1982 yılında yapan Erdoğan, Tuzla’da Yedek Subay olarak görev yaptı.
1983 yılında yapılan seçimlerle Türkiye’nin askeri yönetimden çıkmasıyla, Erdoğan da siyasete döndü. Kapatılan MSP’nin yerine kurulan Refah Partisi’nde aktif siyasete yeniden başladı. 1984 yılında RP Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise İl başkanı ve partinin MKYK üyesi seçildi.
1986 yılında ara seçimlerde RP’den milletvekili adayı oldu. Ardından da Beyoğlu ilçesinden belediye başkan adayı oldu. Her ikisinde de seçilemedi. Ancak 1989 seçimlerinde RP 2. Parti olunca, Erdoğan’ın da siyasi yükselişi de hızlandı.
1991 yılında yeniden RP’den milletvekili adayı oldu. Ancak o seçimlerde uygulanan tercihli oy sistemine takıldı. Seçilecek oyu almasına rağmen ,tercihli oy sistemi nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu milletvekilliğini iptal etti. İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI RP’nin İstanbul il başkanlığı görevine devam eden Erdoğan, 27 Mart 1994 yılında bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı oldu ve seçildi.
Ancak 12 Aralık 1997′de, Siirt’te düzenlenen mitingde okuduğu bir şiir, siyasi hayatını sekteye uğrattı; Hakkında dava açıldı. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde gerçekleşen yargılama sonucunda, TCK’nın 312. maddesinden ceza aldı. Daha sonraları, başta TBMM kürsüsü olmak üzere, pekçok yerde yeniden okuyacağı o şiir, 28 Şubat döneminin yaşandığı o yıllarda, mahkeme tarafından “halkı din ve ırk farkı gözeterek, kin ve düşmanlığa sevketmek” olarak yorumlandı. Hapis cezası aldı.
Dört ay hapis cezasına çarptırılan Erdoğan, bu cezayı 1999 yılında Pınarhisar cezaevinde geçirdi. 24 Temmuz 1999 günü cezasını tamamlayarak, tahliye oldu.
28 Şubat sürecinde sadece Erdoğan, kişisel olarak etkilenmedi; Mensup olduğu Refah Partisi, ardından da Fazilet Partisi kapatıldı. Fazilet Partisi’nin kapatılması ve Genel Başkan Necmettin Erbakan’a siyasi yasak getirilmesi, partinin temelini teşkil eden Milli Görüş hareketinde de bölünmeye neden oldu; Yeni parti kurulma sürecinde parti içinde Erbakan’a yakın duran “gelenekçiler” ile, Erdoğan ve Abdullah Gül’ün başını çektiği “yenilikçiler” grupları oluştu. Parti içi çekişmeyi “gelenekçi” grup kazandı ve Recai Kutan 20 Temmuz 2001′de yeni kurulan Saadet Partisi’nin genel başkanı oldu.
Yenilikçi kanat ise, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu. Ak Parti, 14 Ağustos 2001′de kuruldu. Erdoğan, partinin kurucu Genel Başkanı oldu. Parti kurulduktan çok kısa bir süre Türkiye erken seçime gitti. Ve yeni kurulmasına rağmen Ak Parti, 3 Kasım 2002′de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı.
Partisi iktidara geldi. Ancak Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilemedi. Kendisi genel Başkan olarak devam ederken, Başbakanlık görevini, yol arkadaşı Abdullah Gül üstlendi. Ancak seçimlerden hemen sonra, o dönemde yine ana muhalefet partisi olan CHP’nin de desteğiyle Anayasa değişikliği yapıldı; Siyasi suçlardan hapis cezası alanlara milletvekili olma yolu seçildi.
Siyasi engelin kalkması üzerine, Erdoğan Siirt’de gerçekleşen ara seçimlerde milletvekili seçildi. Böylece Başbakanlık yolu da açılmış oldu. Abdullah Gül’ün başbakanlığındaki 58. hükümet istifasını sundu ve Ak Parti Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, 59. Cumhuriyet hükümetinin Başbakanı oldu.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN SÜRE KESİNTİSİZ BAŞBAKANI
14 Mart 2003 yılında aldığı Başbakanlık görevini, geçen iki seçimde de kaybetmeyen, partisini seçimlerden iktidar partisi olarak çıkaran Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nde en uzun süre kesintisiz Başbakanlık görevini yürüterek tarihe geçti.
Recep-Tayyip-Erdoğan
ŞİMDİ SIRA ÇANKAYA’DA MI? Erdoğan’ın Kasımpaşa’da başlayan hayatında girdiği siyaset, kendisini Ankara’ya taşıdı. Bugün ilan edilen adaylığının ardından, seçilmesi halinde Erdoğan Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkacak.