Erol Kaya Ak Parti ile CHP'li Belediyeler Arasında ki Farkları Açıkladı
Erol Kaya açıkladı. CHP’li belediyelerin kaynaklarını vatandaşa hizmete değil de “kadrolaşmaya” ayırdıkları ortaya çıktı.
AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Nazım Maviş, birçok CHP’li belediye yönetiminin kaynaklarını vatandaşa hizmete değil de “kadrolaşmaya” ayırdıklarını ve borç batağına saplandıklarını ortaya koyan açıklamalarda bulundu.
Türkiye’deki bütün il belediyelerinin yatırım ortalaması yüzde 26.5 iken, AK Partili belediyelerin yatırım ortalaması yüzde 29.8, CHP’li belediyelerin yatırım ortalaması ise yüzde 17.7’dir.
Çok övdükleri Eskişehir’de durum
2016 yılında CHP’li Edirne Belediyesi’nin yatırımlarının bütçesine oranı yüzde 6.5’ta kaldı. Bir başka ifadeyle CHP’li Belediye, bütçesinin yüzde 93.5’luk bölümünü “yatırım dışı faaliyetlere” ayırdı.
Eskişehir belediyesi, güya çevreyi kirletenleri ‘farklı’ biçimde uyarmak amacıyla Porsuk Çayı’nın kıyısına ‘Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykeli yaparken, çekirdek çiğneyenleri de eşek yerine koyduğunun farkında mı acaba?
Heykel için kredi istedi
1973 yılında Karşıyakalıların topladığı bağışlarla yapılan anıt heykelin yenisini yapmak isteyen CHP’li belediye, yeterli bütçeye sahip değil. Yeni heykelin maliyetinin 40 milyon TL’yi bulması üzerine arayışlara giren belediye, kredi kullanabilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istedi.
Kıyas bile yapılmaz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, “AK Partili belediyelerle, CHP’li belediyeleri kıyaslamanın mümkün olmadığını” belirttiği açıklamasında, “Biz AK Parti olarak kendimizle yarışıyoruz, 81 il ve büyükşehir belediyemizin karşılaştırmasını yaptığımızda, bu durum net bir şekilde ortaya çıkıyor. AK Partili belediyelerle CHP’li belediyelerin performansını kıyaslamak AK Parti için züldür.” dedi. Kaya, “rakamlar ışığında”, AK Partili ve CHP’li Belediyelerin performanslarını şu ifadelerle değerlendirdi:
6 Puanlık fark var
“Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinin ortalama yatırım oranı yüzde 44.6’dır. Yatırım oranı AK Partili büyükşehir belediyelerinde 46.8, CHP’li büyükşehir belediyelerinde de 41.3’tür.
Ak Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda yatırım oranı 55.3, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yatırım oranı 49.9 iken, CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde yüzde 16.2 ve yine CHP’li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde ise bu oran yüzde 40.5’tir.
Genel bazda fark büyük
Türkiye’deki bütün il belediyelerinin yatırım ortalaması yüzde 26.5 iken, AK Partili belediyelerin yatırım ortalaması yüzde 29.8, CHP’li belediyelerin yatırım ortalaması ise yüzde 17.7’dir.
AK Partili Uşak Belediyesi yüzde 48, Amasya Belediyesi yüzde 47 oranında yatırım yapmıştır. CHP’li Edirne Belediyesi Yüzde 6.5, Sinop Belediyesi yüzde 8.6 oranında yatırım yaptı.
Kaynaklarının çok küçük bir bölümünü yatırıma ayırmış CHP’li belediyeler…
CHP’li Sinop Belediyesi’nin personel harcaması yüzde 52.1, bu durumda yatırımlar ne olacak?
Mazeretleri var mı?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “AK Partili belediyelerle başka partilerin belediyelerini kıyaslamak zuldür. Türkiye’de, iktidar partisinin belediyelerine kaynak tahsisi ile muhalefet partilerinin belediyelerine kaynak tahsisi açısından haksızlık yapıldığı asla söylenemez. 2002 yılında Türkiye’deki merkezi yönetimden yerel yönetimlere aktarılan kaynak, 4.7 milyar TL, 2010 yılında bu rakam 25 milyar TL, 2016’da 54 milyar TL olmuştur. Merkezden giden rakamlardır bunlar. Dolar bazında ifade edeyim; 2002’de 3 milyar dolar, 2010’da merkezden aktarılan rakam 16.6 milyar dolar, 2016’da merkezden aktarılan rakam ise 18 milyar dolar. AK Parti çıkarttığı kanunla belediyelerimize hiçbir ayrım yapmaksızın, bu kaynakları aktarmıştır. Muhalefet belediye başkanlarının mazeret üretme hakları yoktur.”