ETBİS Nedir? ETBİS kayıt olmamanın cezası nedir?
E-ticaretteki dolandırıclıkların önüne geçmek için ve e-ticarettin Türkiye'de daha fazla artırılması amacıyla yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine ETBİS deniyor. Peki ETBİS'e nasıl kayıt olunur?
E-ticaretteki illegal yolların önüne geçmek ve e-ticarettin Türkiye'de daha fazla artırılması amacıyla yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine ETBİS deniyor. Peki ETBİS'e nasıl kayıt olunur? ETBİS Son kayıt tarihi ne zaman? ETBİS'e kayıt olunmasa ne kadar ceza ödenir? ETBİS için Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi almak zorunlu mu? gibi sorularun yanıtı haberimizde.
ETBİS NEDİR?
ETBİS kuruluş amacı e-ticaret verilerinin toplanması ve bu verilerin doğrulugunu incemek ve istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bilgi sistemidir.
ETBİS'e 31 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt olmanız ve bildirim yapmanız gerekmektedir. Kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere Bakanlık tarafından 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilir.
www.eticaret.gov.tr adresinden ETBİS'e kayıt olabilir ve bildirim yapabilirsiniz.
ETBİS’e kayıt için evrak gerekir mi? Herhangi bir ücret ödeyecek miyim?
ETBİS'e kayıt olmak için herhangi bir evrakın Bakanlığımıza sunulması ya da ücret ödenmesi gerekmemekte, tüm işlemler www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
ETBİS’e kimlerin kayıt olması gerekiyor?
Aşağıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olur:
a) Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.
b) Aracı hizmet sağlayıcılar.
c) Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi almak zorunlu mu?
26/08/2015 tarihli ve 29457 sayılı Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin Genel Esaslar başlıklı 5 inci maddesinde hizmet sağlayıcının kendine ait elektronik ticaret ortamında “Tebligata elverişli KEP adresi”ni bulundurması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcı (KEPHS)’lere başvurarak bir KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi temin ettikten sonra başvurunuzu tamamlayabileceğiniz değerlendirilmektedir.
ETBİS’e kayıt olmamanın ve bildirimde bulunmamanın cezai yaptırımı var mıdır?
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi çerçevesinde ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkındabeş bin Türk lirasından yirmi bin Türk lirasına kadar idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır.
Hizmet sağlayıcı olarak ETBİS’e kaydolurken girmem gereken bilgiler nelerdir?
Tebligata elverişli KEP adresi.
Elektronik ticaretin türü.
Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri.
Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü.
Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri.
Elektronik ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü.
19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bankalar ile 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.
Varsa (f) bendinde zikredilen kuruluşlar dışında ödeme hizmeti alınan kuruluşlardan alınan hizmetlere ilişkin bilgiler ile (f) bendinde zikredilen kuruluşların aracı olmadığı ödeme yöntemleri.
11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M türü yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecilerinden alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.
Hizmet alınan elektronik ticaret altyapı sağlayıcılarına ilişkin bilgiler.
Kişisel verilerin ve müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının bulunduğu ülke ve adres bilgileri.
Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi.
Kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, üretim yeri ve depo adresleri ile sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetinde bulunduğu aracı hizmet sağlayıcıların alan adlarını birinci fıkrada belirtilenlere ek olarak bildirir.
e-Devlet üzerinden ETBİS’e giriş yapabilir miyim?
e-Devlet entegrasyonu henüz gerçekleştirilmediğinden ETBİS’e giriş işlemleri www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden sağlanmaktadır.
Firmamızın ETBİS kaydını yaptık ancak tam olarak kaydın gerçekleşip gerçekleşmediğini bilemiyoruz. Ne yapabilirim?
ETBİS’e kayıt yaparken bilgi girdiğiniz sekmelerde kırmızı ünlem işareti kalmadıysa ve kaydı tamamla dediğinizde bir uyarı almadıysanız kaydınız tamamlanmıştır.
ETBİS’e kayıt ve bildirim işlemleri başladı.
1/12/2017 tarihi itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar yükümlülüklerini bu tarihten itibaren 30 gün içinde yerine getirecek. Ayrıca elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim ise her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılacak.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ kapsamında, ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan elektronik ticaret işletmeleri için kayıt veya bildirim yükümlülükleri yerine getirilecek.
Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, Aracı hizmet sağlayıcılar, Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS’e kayıt olacak.
Tebliğ uyarınca gerçek kişiler tarafından yapılacak kayıt ve bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri, tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden ETBİS’e yapılacak.