Ethereum Nedir | Bitcoin ile Ethereum Arasında ki Farklar Neler
Son zamanlarda insanların para yerine en çok duydukları 2 isim olan Bitcoin ile Ethereum kelimeleri kafa karıştırmaya başladı. Peki Bitcoin ile Ethereum nedir?
Son zamanlarda insanların para yerine en çok duydukları 2 isim olan Bitcoin ile Ethereum kelimeleri kafa karıştırmaya başladı. Peki Bitcoin ile Ethereum nedir? Tüm detaylar bolgegundem.com'da.
Ethereum, özel bir yazılım dili kullanarak blockchain işletim sistemi üzerinde merkezi olmayan yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Merkezi olmayan yazılım protokolleri aynı işletim sistemi içerisinde ve tek bir blockhain üzerinden binlerce alt coin yaratılmasına izin veren protokollerdir.
Ethereum, ilk kez Vitalik Buterin ve ekibi ile Amerika’da 30 Temmuz 2015 yılında gerçekleştirilen Bitcoin konferansından tanıtılmıştır. 2015 Ağustosunda başlayan Ethereum projesi, Bitcoin’den daha gelişmiş ve özgün olduğuna inanılıyor. Çünkü Ethereum internetin enerji kaynağı olan kripto yakıt olarak tanımlanıyor. Vitalik Buterin, kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırılması durumunda Bitcoin’i Altın, Litecoin’i Gümüş, Ethereum’u ise Petrol olarak tanımlamaktadır. Ether, kripto yakıt olarak tanımlanırken, Ethereum platformunun ihtiyac duyduğu enerji ise Ether (ETH) ile sağlanmaktadır.
Ethereum, Bitcoinde olduğu gibi ağa katılan kullanıcıların bilgisayarlarının donanımlarını kullanarak yeni coinler üretebileceği şekilde geliştirilmiştir. Ethereum’da yeni coinler üretebilmek için Bitcoin’den farklı olarak bilgisayarın işlemcisi CPU’yu kullanmak yerine GPU yani daha seri çalışan ekran kartını kullanılmaktadır.
Ethereum ile Bitcoin Arasındaki Farklar
Ethereum ile Bitcoin blok zinciri kullanan, merkezi olmayan, kripto para birimleridir. Her ikisinde de bir mağaza ve değer transferi olarak kullanılabilir. Ethereum ile Bitcoin birbirine benzer olsa da aslında pek çok açıdan farklılıklar göstermektedir. Ethereum, Bitcoin’e göre imkanlar itibariyle daha gelşmiş bir sistem kullanmaktadır. Ethereum, Bitocin’den farklı bir doğrulama (hashing) algoritması kullanır. Doğrulama algoritması Bitcoin’den farklı olunca, Bitcoin madenciliği için özel olarak geliştirilen donanımlar Ethereum madenciliği için uyumsuz durumda olmakta. Ethereum algoritması Ethash ismi olarak tanımlanmakta. Memory-hard olarak sınıflandırılan bu algıoritma yüksek miktarda bellek kullanımını zorunlu kılmakta. Dolayısıyla Ethereum madenciliği için GPU madenciliği daha uygundur.
Ethereum ile Bitcoin arasındaki bir diğer önemli fark, her ikisi de blok tabanlı proje olmasına karşın, Bitcoin’de ortalama blok süresi yaklaşık 10 dakika iken Ethereum ise bu süreyi 12 saniyeye düşürmeyi hedeflemekte. Bu işlemlerin hızlı sürede tamamlanabilmesi Ethereum Gost protokulünün sayesindedir. Daha hızlı blok süresi sayesinde onaylar daha hızla olur ve daha fazla bloklar oluşturulur.
Bir diğer fark ise kazı işlem maliyetleridir. Ethereum’da işlem maliyetleri depolama ihtiyaçlarına, işlemin karmaşıklığına ve bant genişliği kullanıma göre değişkenlik göstermektedir. Bitcoin’de işlemler blok boyutu ile sınırlıdır. Ethereum kendi Turing tam iç koduna sahiptir. Dolayısıyla, herşeyin yeterli bilgi işlem gücü ve yeterli zaman ile hesaplanabileceği anlamına gelir. Oysa ki bu kabiliyet Bitcoin’de yoktur.
Ethereum, Bitcoin’e göre daha farklı amaçlara hizmet etmek için geliştirilmiştir. Bunların en başında Akıllı Sözleşmeler ya Akıllı Kartlar gelmekte. Akıllı sözleşmeler, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve eşdüzeyli sözleşmeler için Eter adlı para birimini kullanmaktadır. Ethereum’un akıllı sözleşmeleri, sözleşme müzakeresi ve kolaylaştırmada blok zincirli depolanan uygulamaları kullanmaktadır. Ethereum’un akıllı sözleşmeleri geleneksel sözleşmelere göre daha fazla güvenlik sağlamayı ve ilgili maliyetleri düşürmeyi hedeflemektedir.