Evlenecek çiftleri evlilikten soğutacak haber! Beyaz eşya fiyatları arttı, satışlar dibi gördü! Taksit sayıları artıyor mu?
Evlenecek ve evlenmeyi düşünen çiftlere üzen haber geldi. Beyaz eşya fiyatlarının artmasıyla birlikte satışların son zamanlarda en düşük sayıları gördüğü gözlendi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) beyaz eşya satışlarına ilişkin verileri yayınladı. Yayınlanan verilere göre, beyaz eşya iç satışları Haziran'da altı ana ürün grubunda yüzde 2 düşüşle 760 bin adede geriledi. İhracat ise Haziran'da altı ana ürün grubunda yüzde 6 düşüşle 2.1 milyon adet. Ocak-Haziran'da iç satışlar yüzde 8 düşüşle 4.3 milyon adet olurken, beyaz eşya ihracatı ilk 6 ayda yüzde 1 artışla 12.9 milyon adede yükseldi.
"2022 KÜRESEL ÖLÇEKTE ZOR BİR YIL OLUYOR"
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer beyaz eşya satışlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik sıkıntıları ve Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bu koşulları daha da ağırlaştırmasıyla, 2022 öngördüğümüz gibi küresel ölçekte zor bir yıl oluyor. Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir şekilde karşı koyduğumuzu söyleyebiliriz. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü koruması için atılması gereken adımlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerimizin başında geliyor” ifadelerine yer verdi.
"ÖTV'NİN KALDIRILMASI TALEBİ ARTIRACAK"
İç pazarda ise daralmanın yılın başından bu yana devam ettiğini önemle vurgulayan Dinçer, “Tüketicilerin alım gücünü desteklemek üzere kredi kartı taksit sayılarının artırılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ÖTV’nin kaldırılması tüketicilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamasını sağlayarak, talebi artıracak, üretimin de güçlü şekilde devam etmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
"ANTİ DAMPİNG KARARI TÜM SEKTÖRLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Yavuz, “Ülkemizde üretilen sıcak sac miktarı, üretim için gerek duyulan talebi karşılayabilir seviye değil. Aradaki fark zaruri olarak ithalat yoluyla karşılanıyor. Türkiye’nin sıcak sac ithalatının yüzde 36’sı Rusya’dan, yüzde 22’si ise Ukrayna’dan yapılıyor. Her iki ülkeden de artık ithalat yapılamaması tedarik kaynaklarını hızla çeşitlendirmeyi gerektirmiştir. Soruşturma kapsamındaki AB ve Güney Kore menşeli ürünlere yönelik anti damping kararı, beyaz eşya dahil olmak üzere ihracat yapan tüm imalat sektörlerinin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
"CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ"
Başkan Yavuz açıklamalarına şöyle devam etti: “Mart ayında Ticaret Bakanlığımız tarafından yayımlanan Nihai Bildirim Raporu’nda, yüzde 50 seviyelerine dayanan marjlardan, nihai kararda ciddi oranda düşüş olması bir nebze de olsa olumludur. Ancak asıl beklentimiz, tedarik zincirlerinin zorlandığı ve uluslararası konjonktürün giderek sertleştiği bir dönemde ihracatımızın belkemiğini oluşturan imalat sektörlerinin rekabetçiliğini de artırması bakımından soruşturmanın önlemsiz bir şekilde kapatılmasıydı.”