Eyyam-ı Bahur nedir? Eyyam-ı Bahur ne zaman olur?

Eyyam-ı Bahur halk arasında özellikle yaşlı vatandaşların kulandığı bir terimdir. Kavurucu sıcak olarak nitelendirebileceğimiz bu Eyyam-ı Bahur dönemleri geldiğinde bazı inanlara bağlı olarak birtakım uygulamaların yapılması gerektiğine inanılır. İşte Eyy

Eyyam-ı Bahur nedir? Eyyam-ı Bahur ne zaman olur?

Eyyam-ı Bahur halk arasında özellikle yaşlı vatandaşların kulandığı bir terimdir. Kavurucu sıcak olarak nitelendirebileceğimiz bu Eyyam-ı Bahur dönemleri geldiğinde bazı inanlara bağlı olarak birtakım uygulamaların yapılması gerektiğine inanılır. İşte Eyyam-ı Bahur hakkındaki tüm detaylar...

YAZ MEVSİMİNİN EN SICAK GÜNLERİ

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Ülkemizde ağustos ayının ilk haftalarında karşılaşıldığı söylenen Eyyam-ı Bahur'un 1-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiği düşünülmektedir.

SİRİUS ÇİFT YILDIZIYLA BAĞLANTILI

Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi...) Türkçe'de kullanılan eyyam-ı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Romalılar, eyyam-ı bahur günlerini diēs caniculārēs olarak adlandırır ve Sirius yıldızıyla sıcak havaları ilişkilendirirlerdi. Sirius'un içinde bulunduğu Büyük Köpek Takımyıldızı'ndan dolayı da Sirius'a da Köpek Yıldızı diyorlardı. Sirius'un görüldüğü tarihlerde kahverengi köpekler kurban ederek Sirius'u hoşnut etmeye çalışırlardı. Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde geçerlidir. Türk kültüründe bu tarih temmuz sonuyla ağustos ortaları arasında günler olarak kabul edilmektedir.

KALP VE GÖĞÜS HASTALARI İÇİN RİSKLİ

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

EYYAM-I BAHUR'DA İLGİNÇ İNANIŞ

Eyyam-ı Bahur dönemlerinde denize girenlerin üzerinde muhakkak metal bir eşya taşıması gerektiğine inanılırdı. Aksi halde vücutlarında leker oluşacağı düşünülürdü. Bu yüzden bir dönem insanların inşaat çivisinden kolye veya bilezik taktıklarına rastlanmıştı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡