Ferdi Merter kimdir? Oyuncu Ferdi Merter neden öldü? Hastalığı neydi?
En son Kiralık Aşk dizisindeki rolü ile hafızalara kazınan 1 yaşında oyunculuğa başlayan ve sayısız oyuncu adayına drama kursları veren usta oyuncu Ferdi Merter yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz Şubat ayında geçirdiği elim kazanın ardından kendisini toparlayam
Turist Ömer filmindeki rolü ile tanınan aynı zamanda filmin senaristi de olan henüz 1 yaşında ekranlara merhaba diyen usta Oyuncu Ferdi Merter 79 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncu Renan Fosforoğlu'nun oğlu ve Ferdi Forforoğlu'nun da kardeşi olan Ferdi Merter en son Şubat ayında geçirdiği tabsiyon ile basş dönmesi sonucu düşerek kalça kemiğini kırmasından dolayı bir türlü toparlanamayan bir süredir tedavi altında olduüu ve sanatçıların kan yardımı istediği senarist ve oyuncu Ferdi Merter'in ölümünü kızı Almula Merter duyurdu.Peki Ferdi Merter kimdir? aslen nerelidir, kaç yaşında öldü? Oyuncu Ferdi Merter neden öldü? Rahatsızlığı neydi?Hasta mıydı?
"CANIM BABAM IŞIKLAR İÇİNDE UYU"
Sanatçının vefatının ardından İngiltere'de yaşayan kızı Almula Merter Churm, sosyal medyada duygularını paylaşarak, "Babam beni böyle bırakıp gitmek var mıydı? Canım babamı, tiyatro üstadımı, atamı, ustayı az önce kaybettik. Canım babam ışıklarda uyu. Seni çok seviyorum." ifadelerini kullandı.
Tiyatro ve sinemanın önemli isimleri de sanatçının vefatının ardından üzüntülerini sosyal medyada paylaştı.
Ferdi Merter'in kardeşi, tiyatro ve sinema sanatçısı Enis Fosforoğlu mesajında, "Ağabeyimdi. Işıklar yer değiştirdi." yazdı.Oyuncu Behzat Uygur, "Bir tiyatro emekçisini daha kaybettik. Mekanın cennet olsun Ferdi Merter." ifadelerine yer verdi.
Film-San Vakfı Müdürü Kıvanç Terzioğlu, "Babamız, abimiz, başkanımızdı. Film-San Vakfına 4 yıl boyunca çok büyük emekleri oldu. Onu hiç unutmayacağız. Çok üzgünüm. Nurlarda yat Ferdi Merter." sözleriyle üzüntüsünü aktardı.
Oyuncu ve yönetmen Levent Tayman da "Türk tiyatrosunun duayeni Ferdi Merter’i, babamızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Sensiz zor olacak." mesajıyla üzüntülerini bildirdi.
FERDİ MERTER KİMDİR, KAÇ YAŞINDADIR?
19 Haziran 1939 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Ferdi Merter, İlk kez 1940 yılında Tosun Paşa filminde kamera karşısında yer aldı. Akabinde yaklaşık 20 filmde çocuk ve genç oyuncu olarak devam etti. 1945 yılında Yeşilçam'da dublaj sanatçılığı yapmaya başladı. Ferdi ismini dublaj hocası olan Ferdi Tayfur'dan (dublaj sanatçısı) aldı.
1958 yılına değin İstanbul'da sinema ve tiyatro çalışmaları yapmanın ardından, 1959 yılında konservatuvara giren sanatçı, İtalyan Lisesi'nin ardından, 1962 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu.
1963 yılında Sivas'ta askerliğini yaptıktan sonra, 1965 yılında halen evli olduğu eşi Cansın Hanım'la evlendi.
1962-2004 yılları arasında Devlet Tiyatrolarında oyuncu, yönetmen, edebi kurul üyesi, disiplin kurulu üyesi, baş rejisörlük, Ankara ve Adana Devlet tiyatrolarında sanat yönetmenliği yaptı, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda çalıştı. Türkiye Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği yönetim kurulunda görev yapan Merter, ayrıca Tiyatro Yazarları Derneği başkanı olup, seslendirme çalışmaları yaptı ve çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı.
"Ferdi Merter Sanat Akademisi"’ni ve 2004’de oyuncu olan kızı Almula Merter 'le birlikte Çığır Sahne’yi kurdu. Sinema alanında yönetmenlik ve senaryo yazarlığı çalışmalarında bulunan Ferdi Merter'in yazdığı beş kitap yayınlanmıştır. Ferdi Merter, Yeşilçam'ın karakter oyuncusu Renan Fosforoğlu'nun oğlu, tiyatro ve sinema sanatçısı Enis Fosforoğlu'nun ise ağabeyidir.
Usta oyuncu 19 Ağustos 2018 yılında hayatını kaybetti.
Oynadığı Diziler ve Filmler;
- Kiralık Aşk -2015 – Hulusi İplikçi
- Vay Başıma Gelenler 2,5 – 2014
- Kolpaçino: Bomba – 2011
- Kurtlar Vadisi Pusu – 2011-2014 – Beyefendi
- Kaptan – 2007
- Acı Hayat – 2005-2007 – Sefa Kervancıoğlu
- Cumhuriyet – 1998 – Recep Peker
- Kurtuluş – 1996 – Petros Protopapadakis
- Kuruluş / Osmancık – 1987
- Kurt ve Kuzu – 1983
- Şeytan – 1974
- Turist Ömer Uzay Yolunda – 1973
- Ayrı Dünyalar – 1969
- İhtiras Kurbanları – 1966
- Asi Evlat – 1958
- İhtiras Kurbanları – 1953