Forklift nedir? ne işe yarar? Forklift nerelerde kullanılır?
Forklif nedir, ağır yükleri çatalları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak, kaldırmak ve istif etmek için kullanılır.
Gündelik iş hayatında insanların taşıyamayacağı ağır yüklerin hem taşınmasına hem de istiflenmesine yardımcı olan aletlere forklift denir. İkili veya üçlü çatal şeklindeki taşıma ayağından oluşan forklit, genelde marketlerde ve yapı mağazalarında raf düzenlenmesi için kullanılmaktadır.
FORKLİFTİN NERELERDE KULLANILIR?
Genel amacı yük taşımak olan bu makinelerin taşıma kapasitesi bir 0.5 ile 40 ton arası değişmektedir. Uzun mesafeli taşımalardan çok kısa mesafeli yer değişimleri, taşımalar ve istiflemeler için kullanılan günümüzdeki forkliftler, 1800"lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.
I. Dünya Savaşı"nda silahlara mermi yüklemek, silah taşımak ve mühimmat dağıtımı yapmak için kullanılan bu aletler, 1950 yılında manevra kabiliyeti de kazanarak oldukça kullanışlı bir makine halini almıştır.Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sürekli kendini yenileyen forkliftlere 2000’li yıllarda yakıt hücresi eklenmiştir. Böylece; yakıt sorunu olmayan, son derece pratik hareket edebilen, güçlü ve dayanıklı bir yük taşıma taşıma makineleri ortaya çıkmıştır.
Forklift Ne İşe Yarar?
Kaldırdığı ağırlıklar dikkate alındığında işletmelerin adeta can simidi görevi gören forkliftler özellikle ağır malzemelerin indirilip kaldırılması ve sevkıyatı konusunda büyük önem taşıyor. Ayrıca kamyon yüklemeleri ve boşaltmaları için de olağanüstü bir kolaylık sağladığının altını çizmek yanlış olmayacaktır.
Forklift Kiralamanız Neden İşletmeniz İçin Önemli?
Forklift kiralama hizmetinin size sağlayacağı yarar konusunda hiç şüphesiz iş gücü kazancı ve zaman denklemi yeterli bir açıklama olacaktır. Minimum 5 ile 10 kişinin saatlerce yapacağı işi bir operatör ve Forklift dakikalar içinde tamamlayabilir. Forkliftler sadece iş yerinizi korumakla kalmaz insan sağlığı içinde büyük yarar sağlar. Ağır malzemelerin kaldırılmasında ya da indirilmesinde sevk edilmesinde kullanılan forkliftler olası kazalardan çalışanlarınızı da büyük oranda korumaktadır.
Düzenli bakımları yapıldığında ve uzman eller tarafından kontrol edildiğinde uzun süre işletmenize hizmet verebilecek bu araçlar profesyonel eğitim almış sürücüler tarafından kullanılmalıdır. Aksi taktirde oldukça tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden olabilecek potansiyele sahiptir.
Hız limitleri konusunda işletmelerin yapısına bağlı olarak değişiklikler uygulanabilse de araçların yüksek hızlarla ve ani manevralar ile kullanılmaması konusu dikkate alınmalıdır. Sürücü kabinleri konusunda da seçim hakkına sahip olduğunuz araçlar talebe bağlı olarak kapalı kabin ya da açık kabin olarak sunulabilmektedir.
Aracın çalışacağı alan dikkate alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda işletmenize forklift kazandırmanız sizin için büyük bir adım olacaktır. Forklift çeşitleri arasından istediklerinizi rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Forklift Operatörü Ehliyeti Nasıl Alınır?
Forklift iş makinelerini kullanabilmek için alınması yasal olarak zorunlu olan bir belge olan Forklift Operatörü Ehliyeti, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülmektedir. Sadece MEB’e bağlı İş Makineleri Kursları tarafından verilebilen bu belge ile forklift makineleri kullanma yetkisi almış olacaksınız. Ayrıca iş yeri denetiminde de firmalardan istenen bu belge alınması zorunlu ve önemli bir belgedir. Bununla birlikte; forklift kullanacak kişiler trafik kanununa göre operatörlük belgesini araç ehliyetine kayıt ettirmek zorundadır.
Operatörlük belgesi sahibi olmak için öncelikle herhangi bir İş Makinesi Kursu’na kayıt olmanız gerekmektedir. Kursa kaydolup, teorik ve uygulamalı eğitimleri aldıktan sonra yazılı sınava tabi tutulusunuz. Yazılı sınavı geçtikten sonra ise direksiyon sınavına girersiniz. Eğer hem yazılı sınavı hem de direksiyon sınavında başarılı olursanız Operatörlük Belgesi sahibi olabilirsiniz. Daha sonra aldığınız belgeyi Emniyet Müdürlüğü’ne götürerek ehliyetinize işletebilirsiniz. Eğer daha önceden alınmış ehliyetiniz yoksa; herhangi bir sürücü kursuna kaydolup G sınıfı ehliyet için başvuru yapabilir, gerekli sınavları geçtikten sonra ehliyet alarak operatörlük belgenizi ehliyetinize işletebilirsiniz. Böylece; Forklift Operatörü unvanına kavuşup, kendi başınıza forklift kullanma yetkisine sahip olursunuz.
Kaliteli Forklift Markaları Hangileridir?
İş hayatında kullanacağınız forkliftler, özelliklerine göre birçok modelde piyasaya sürülmektedir. Fakat işletmeniz için en iyi forklift aracını seçerken ihtiyacınıza uygun bir makine seçmeniz, makineden verim alabilmeniz için oldukça önemlidir. Yeni bir forklift aracı alırken araçlarda dikkat edilecek hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
Güç: Kullanım alanınıza göre dizel, akülü veya LPG’li forklift araçlardan en uygun olanını seçebilirsiniz.
Asansör tipi: Depodaki raf yüksekliğine göre belirlenebilecek asansör tipleri, yatay özellikli olması ile de kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Rampa çıkabilme ve dönüş kapasitesi: Zorlu koşullarda en iyi performans alabilmenizi sağlamaktadır.
Lastik: Kullanım yerinize göre havalı, dolgu ya da iz bırakmayan lastikler seçebilirsiniz.
Tonaj: Yapacağınız işe göre, makinelerin yük taşıma kapasitesi oldukça önemlidir.
Ataşman: Kullanımınıza bağlı olarak forkliftlerde sadece paletli değil; rulo, balya taşımak için forklift ataşmanları da kullanılabilmektedir.
Vardiya: Forklift makineler çok sık kullanılacaksa; dayanıklı, ikinci bir akü sistemi olan araçları seçmek uzun süreli kullanım için önemlidir.
Aracın aksesuarları: Makineye uygun yedek parça ve aksesuarların fazla olması, araç verimliliğini arttıracaktır.
İhtiyacınıza göre forklift aracı belirledikten sonra sıra forklift markası seçmeye geldi. Şirketlerin cirosu baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre; dünyadaki en büyük forklift markalarından birincisi kuşkusuz ki Toyota ikincisi ise Linde’dir. Bu iki marka dünyanın lider forklift üreticilerindendir. Diğer kaliteli markaları ise; Crown, Nacco, Jungheinrich, MCFE, Nissan, Komatsu, TCM olarak sayabiliriz. Bu sıralamadan sonra ise Çin malı forklift markaları gelmektedir.