Geçerli olmayan bir tavaftan sonra sa’y yapan kimsenin ne yapması gerekir?

Sa’y müstakil bir ibadet değildir. Muteber bir tavaftan sonra yapılmalıdır. Bu itibarla, sa’yin geçerli olmaması durumunda geçerli bir tavaftan sonra yeniden yapılması gerekir. (Fetâvây-ı Hindiyye, Beyrut, 1991, I, 227; Maverdî, el-Hâvî’l-Kebîr, Beyrut, t

Geçerli olmayan bir tavaftan sonra sa’y yapan kimsenin ne yapması gerekir?

Sa’y esnasında abdesti bozulan kişi ne yapmalıdır?
Hadesten tahâret, yani sa'yi abdestli olarak yapmak sa’yin sünnetlerindendir. Bilerek abdestsiz yapmak ise mekruhtur. Bununla birlikte, tavafı abdestli olarak yaptıktan sonra sa’y esnasında abdesti bozulan kişinin bu haliyle sa’yini tamamlaması durumunda sa’yi geçerli olur (Fetâvây-ı Hindiyye, Beyrut, 1991, I, 247).


Umrenin tavaf ve sa’yini tamamlayan ancak henüz tıraş olup ihramdan çıkmadan önce cinsel ilişkide bulunan eşlere ne gerekir?


Umrenin tavaf ve say’ini yaptıktan sonra henüz tıraş olup ihramdan çıkmadan önce cinsel ilişkide bulunan eşlerin umresi geçerli olur. Ancak ceza olarak kendilerine dem gerekir (Fetâvây-ı Hindiyye, Beyrut, 1991, I, 245).

Meşru bir mazereti olmadığı halde arabaya binerek sa’y yapan kimsenin ne yapması gerekir?
Hanefî'lere göre; gücü yeten kimsenin sa’yi yürüyerek yapması vaciptir (İbn Nüceym, el-Bahru’r-râik, Beyrut, ts. , II, 356). Bu nedenle meşru bir mazereti olmadığı halde sa’ yi tekerlekli sandalye ile yapmak dem (koyun veya keçi kesmeyi) gerektirir.
Şâfiîlere göre ise sa’yi yürüyerek yapmak sünnettir. Gücü yettiği halde sa’yi tekerlikli sandalye ile yapmak mekruh ise de ceza gerekmez (Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, IV, 283, Daru’l-Fikr, Beyrut, IV, 283).


Tavaf, geri geri yürüyerek yapılırsa geçerli olur mu?
Tavaf geri geri yürüyerek yapılırsa iade edilmelidir. İade edilmezse Hanefilere göre dem gerekir (Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâî, Beyrut, 1982, II, 130).
Şâfiî mezhebine göre ise, bu şekilde yapılan tavaf geçerli olmaz; yeniden yapılması gerekir (Şâfiî, Ümm, Beyrut, 1393, II, 179). Bazı şavtlarda böyle yapılırsa bu şavtların iadesi yeterlidir.

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡