Geçmişe dönük kaza oruçları nasıl tutulmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Oruç tutmakla yükümlü olduğu halde, her nasılsa hiç oruç tutmamış, ya da bir kısım oruçlarını tutmamış/tutamamış olan kimseler; öncelikle tutmadıkları oruçların sayısını belirler ve o günler sayısınca Ramazan dışındaki ...

Geçmişe dönük kaza oruçları nasıl tutulmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Oruç tutmakla yükümlü olduğu halde, her nasılsa hiç oruç tutmamış, ya da bir kısım oruçlarını tutmamış/tutamamış olan kimseler; öncelikle tutmadıkları oruçların sayısını belirler ve o günler sayısınca Ramazan dışındaki ve oruç tutulmasının yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
Tutulacak her kaza orucuna, “zimmetimde borç kalan ilk orucun kazasına...” diye niyet edilmesi uygun olur. Zimmette kalan oruçların hesaplanması konusunda iki durum söz konusu olabilir:
a.     Kişi mükellef olduğundan beri hiç oruç tutmamış olabilir. Bu durumda ergenlikten itibaren geçen her yıl itibarı ile bir kameri ay hesabı ile oruçlarını tutar.
Dini hükümlerle mükellef olmak, büluğa (ergenlik çağına) ermekle başlar. Erkekler ihtilam olmakla, kadınlar da adet görmekle buluğa ermiş olurlar (Merğinânî, el-Hidâye, I, 16-17; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 26).
b.     Kişi mükellef olduktan sonra bazı oruçları kazaya bırakmış olabilir. Bu durumda mümkün mertebe tutulmayan oruçların sayısı hesaplanıp gününe gün kaza edilir.
Orucunu mazeretsiz olarak terk eden kimselerin kaza yanında tevbe ve isitiğfar etmesi de gerekir.

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡