Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

Pandemi süreciyle birlikte oyun bağımlılığı da oldukça artış gösterdi. Psikolojik Danışman Tolga Uçar, gençlerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, oyun bağımlılığına karşı dikkat edilmesi gereken önemli tüyolar verdi.

Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

Pandemi süreciyle beraber toplum olarak yeni bir düzene geçiş yaptık. Özellikle bazı kısıtlamalardan dolayı evde geçirilen zamanda bir artış oldu. Nitekim bu duruma kolayca adapte olduk belki de. Evde geçirilen zaman farklı arayışlar ve yeni bir rutin oluşumunu meydana getirmiş olabilir. Özellikle yirmi yaşının altındaki pek çok genç kısıtlamalardan dolayı uzunca bir süre evde kaldı. Bu dönemi bazılarımız hobilerimize fırsat ayırmak için kullanırken, son yıllarda sektörde pek çok yenilikle beraber ortaya çıkan oyunlar ise gençlerin rutinlerinde yeni bir rol oynamaya başladı.

Evde geçirilen sürenin oyunla pekiştirilmesi bu bağlamda sorunlu bir kullanıma ve bağımlılığa yol açabileceğini belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Psikolojik Danışmanı Tolga Uçar, "Özellikle online oyunlar içerdiği farklı haz verici dinamikleri nedeniyle üzerinde durulması gereken bir alandır" diyerek kritik uyarılarda bulundu.

AYIRT EDİCİ İKİ FAKTÖR

Tolga Uçar, genellikle saatlerce oyun oynamanın, oyun bağımlılığı tanısını koymak için yeterli olduğuna dair bir kanı olduğunu ancak bu bu bir neden yerine aslında bağımlılığın ortaya çıkardığı bir sonuç olduğunu söyledi

Problem yaratacak derecede oyun oynayanlarla oynamayanlar arsında iki tane ayırıcı faktör olduğunu belirten Uçar, "Birincisi; bu oyunları oynayanlar eğlenmek amaçlı değil, gerçek hayatta yaşadıkları sorunları unutmak ve yaşadıkları olumsuz duygularla baş edebilmek için oyunları kullanmaktadır. İkinci ayırıcı faktör ise bağımlı kişinin sıklık ve süre açısından oyun oynama yoğunluğunun kontrolünü kaybetmesidir." diyerek ileri seviyede kontrol kaybının kişilerin hayatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Uçar ayrıca bu kontrol kaybının kişinin koltuktan kalkamamasına ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğini belirtti.

Online oyun bağımlılığı tanısını koyabilmek için bu kriterlerden daha fazlasına da ihtiyaç olduğunu ifade eden Uçar, "Zihinsel bağlamda sürekli oyunları düşünmek, yoksunluk semptomları, oyun süresinin artışı, oyun odalarına katılımda öz-kontrolün zayıflığı, hobilere ve eğlenceli aktivitelere yönelik ilgi kaybı, psiko-sosyal sorunların ortaya çıkması, oyun oynama sıklığına yönelik aile üyeleri veya terapiste yalan söylenmesi, olumsuz ruh halinden kaçınmak için oyunların kullanılması ve önemli ilişkilerin, işin, eğitim veya kariyer fırsatlarının oyun oynamaktan dolayı risk altına girmesi veya kaybedilmesi oyun bağımlılığının değerlendirilmesinde diğer önemli parametrelerdir" dedi.

Uçar, bu parametrelerden en az 4-5 tanesi mevcutsa, sorunlu bir kullanımın oluştuğunu söyledi ve tedaviye yönelik ipuçları aktardı. Uçar, özellikle gençlerde yaşanan oyun bağımlılığı sorununa dair anne ve babalara da önemli tavsiyeler verdi.

Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

Online oyun bağımlılığının tedavisini iki boyutta incelemek gerektiğini belirten Uçar, "Birincisi, ruh sağlığı profesyonelleri ile olan müdahale yöntemleridir. Tedavi sürecinin ikinci kısmını ise ailelerin ve bireylerin yapabilecekleri oluşturuyor" diyerek tavsiyelerini şöyle sıraladı:

YATAK ODANIZDA BİLGİSAYAR KULLANMAYIN

"İlk olarak bilgisayarınızı ve diğer teknolojik aletlerinizi yatak odanızdan çıkarın ve yatak odanızı sadece yatmak amacı ile kullanın. Bilgisayar aile üyelerinin olduğu oturma odası gibi alanlara konulabilir."

UYKU SAATİNİZ BELLİ OLSUN

" Kendinize bir yatma saati belirleyin ve son bir saat hiçbir şekilde oyun oynamayın. Bilgisayarı kullanmanızı engelleyecek uygulamalar kullanılabilir. Ergenler için aileleri bu konuda kısıtlayıcı davranabilirler."

Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

SPOR YAPIN

"Fiziksel aktiviteler yapın. Örneğin bir spor salonuna yazılabilirsiniz. Başka bir gün doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Bu noktada sizle bu aktiviteleri yapmak isteyen birini bulursanız daha güzel olabilir. Ailelerin çocuklarıyla birlikte bu aktiviteleri yapmaları gerekir. Çocuğunuza önce kendiniz rol model olmalısınız."

HOBİLER EDİNİN

"Kendinize yeni hobiler denemek için şans verebilirsiniz. Başlamak genelde zor gelebilir. Bu noktada temelden başlayıp kendinizi küçük başlangıçlar için cesaretlendirmelisiniz. Aileler ise çocuklarını bu konularda cesaretlendirme görevini üstlenmelidir."

BİLGİSAYAR BAŞINDA YEMEK YEMEYİN

"Yemek yeme davranışını bilgisayarınız veya oyunlar ile yapmayın. Yemek için kendinize ayrı bir alan ayırıp yediğiniz yemeğin tadını çıkarmaya çalışın. Aileler ise çocuğa bu konuda izin vermemelidir. Ayrıca kendileri de yemek esnasında telefon gibi araçlarla uğraşmamalıdır. Çocuğunuzdan ne bekliyorsanız önce siz o davranışı göstermelisiniz."

BİR GÜNÜ KENDİNİZE AYIRIN

"Haftada bir iki gün kendinize oyunlardan uzak durmak için şans verin. Bu süreyi sinema, tiyatro, maç izleme veya yemek yapma gibi aktivitelerle geçirebilirsiniz. Ebeveynler çocukları ile bu aktiviteleri beraber yapabilirler."

EBEVEYNLER KONTROL ETMELİ

"Ebeveynler oynanan oyunun çocuğun yaşı için uygun olup olmadığı değerlendirmelidir. Bazı oyunlarda çocuk kendinden yaşça büyükler ile sohbet edebilir. Bu da onları olumsuz etkileyebilir. Çocuğun oynadığı oyunla alakalı olabildiğince bilgi toplayın ve gerekirse çocukla beraber o oyunu oynayın. Eğer oynanan oyun çocuğunuza uygun değilse onun bilgi ve beceri seviyesini güçlendirecek yeni oyunlar bulun."

Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

LİMİTİNİZİ BELİRLEYİN

"Kendinize limitler koyun ve gerekirse oyun oynamanızı engelleyecek uygulamaları kullanın."

AKTİVİTELER GERÇEKLEŞTİRİN

"Sosyal aktivitelerinizi artıracak ortamlar oluşturun. İnsanlarla birlikte zaman geçirin. Salgın döneminde bunu yapmak zor olabilir. Görüntülü görüşmeler bu noktada faydalı olacaktır. Ebeveynler ise bu noktada çocuklarının arkadaşları ile beraber vakit geçirebileceği aktivitelerin planlamasını üstlenebilirler."

ÖNCE İŞLERİNİZİ BİTİRİN 

"Oyuna başlamadan önce yapmanız gereken işleri bitirip kafanız rahatken oynayın. Oyunu kendinize bu noktada bir ödül olarak sunun. Aileler önce ödevlerin bitirilmesi gerektiği gibi isteklerde bulunabilirler."

BİLGİSAYARA SÜRE KOYUN

"Eğer çocuk günün büyük çoğunluğunu tek başına evde geçiriyorsa modeme veya bilgisayara süre limiti koyabilirsiniz. Yetişkinler de bu konuda kendileri için uygulamalar kullanabilirler."

Gençlerin ciddi sorunu olan oyun bağımlılığına karşı önemli tavsiyeler!

KURALLARDA NET OLUN

"Çocuğunuzla kuralları açıkça belirleyin ve onun da tam olarak anladığından emin olun. Gerekirse koyulan kurallar üzerine tartışın. Eğer çocuğunuz bu kuralları sürekli ihlal ederse oyun konsolunun veya modemin bütün gün veya bütün hafta el konulacağının da bilgisini verin. Çocuğunuzun ne kadar süre zaman geçirdiğine dikkat edin ve çocuğunuzun oyun hesabının şifresini öğrenip giriş kayıtlarını inceleyin."

İSTEYİN

"Bağımlılıklardan kurtulmanın temel adımı kişinin bu noktadaki isteğidir. Önce istemek ve inanmak lazım. Gerekli destek sistemi sağlandığında ise bağımlılıklardan kurtulmak mümkün olur ve başarılabilir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡