Grip aşısı yaptırılmalı mı? Grip Aşısı Hakkında Bilinmeyenler
Sonbaharın yaklaşmasıyla grip olma endişesine kapılan vatandaşlar, Grip aşısı yaptırılmalı mı? Grip Aşısı Hakkında Bilinmeyenler başlığıyla bu konu hakkında bilgi almaya başladı. Özel Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Banu Taşer ise bu konuyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı.
Koronavirüs sürecinde grip aşısı yaptırıp yaptırmama arasında konusunda kararsız kalan bireyler, internete Grip aşısı yaptırılmalı mı? Grip Aşısı Hakkında Bilinmeyenler yazarak bilgi almayı sürdürüyor. Özel Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Banu Taşer de bu konuya ilişkin detaylara haberimizde yer verdi. İşte grip aşısı ile ilgili dikkat edilecek hususlar...
GRİP AŞISI YAPTIRILMALI MI? GRİP AŞISI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Grip aşısı koruma amaçlı yapılan, inaktif bir aşısıdır ve bu nedenle grip olmadan önce yaptırılmalıdır. Grip olduktan sonra yapılan aşılar herhangi bir işe yaramamaktadır.
Grip aşısı, her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan 3 grip virüsüne karşı etkili olacak şekilde üretilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü yıl boyunca virüsleri izleyerek o yıl en yaygın olacak ve etkili olacak olanları belirler.
Grip aşısı her yıl Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği en yaygın 3 virüsü içerecek şekilde geliştirilir. Bu nedenle her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırılması gerekmektedir. Grip aşısı yaklaşık olarak 6 ay boyunca etkilidir bu nedenle her yıl Eylül ayında tekrarlanması tavsiye edilmektedir.
KİMLER AŞI OLMALI?
Sağlık Bakanlığı özellikle grip aşısı olması gereken bir risk grubu belirlemiştir. Bu raporda göre evde astımlı birisi var ise o evde yaşayan herkesin grip aşısı olması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca kanser tedavisi gören, kortizon ilaçları kullanan, romatizmal ağır hastalık nedeniyle biyolojik ajan kullanan,şeker hastalığı bulunan ya da kemik iliği ya da organ nakli olan ve bu yüzden bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerin aşı olması gerekmektedir.
Özellikle Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklık sisteminin korunması hayati önem taşımaktadır. Son bahar sezonunda normal soğuk algınlığı ve gripler ile birlikte covid-19 riski daha fazla artması beklenmektedir. Özellikle risk gruplarının ve 50 yaş üstü grupların grip aşısı yaptırması önemlidir.
GRİP AŞISI YAPTIRMANIN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR
Grip aşısı her ne kadar koruyucu bir aşı olsa da bazı durumlarda kullanılmaması gerekmektedir. Grip aşısı olmaması gereken grupların başında 6 aydan küçük bebekler gelmektedir.
Ayrıca yumurtaya karşı şiddetli alerjisi olan kişilere de bu aşı uygulanamamaktadır. Daha önce grip aşısına alerjik reaksiyon veren kişilerin bir daha bu aşıyı yaptırmaması tavsiye edilmektedir.
Ateşli ağır hastalık olan kişiler de ise hastalık geçinceye kadar aşı yapılmaması gerekmektedir. Çünkü grip aşısı sonrasında birkaç gün boyunca hafif ateşli grip görülebilmektedir.
Dr. Fatma Banu Taşer
Özel Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı