Grip aşısını kimler yaptırabilecek?

Grip aşısını kimler yaptırabilecek? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova'yı içeren il değerlendirme toplantılarına katıldıktan sonra kameralar karşısına geçip açıklamalarda bulundu. Bakan Koca grip aşısına ilişkin de konuştu. Peki Grip aşısını kimler yaptırabilecek? İşte detaylar

Grip aşısını kimler yaptırabilecek?
 Gece Editörü

Grip aşısını kimler yaptırabilecek? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova'yı içeren il değerlendirme toplantılarına katıldıktan sonra kameralar karşısına geçip açıklamalarda bulundu. Bakan Koca grip aşısına ilişkin de konuştu. Peki Grip aşısını kimler yaptırabilecek? İşte detaylar

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRABİLECEK?

Gün içinde Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova'yı içeren il değerlendirme toplantılarına katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca grip aşısı ile ilgili olarak, ""Bu konu özellikle son günlerde çok konuşuluyor. Grip aşısıyla ilgili 1 yıl sonrasının aşısı 1 yıl önceden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama aldığımız aşı 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda %20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısı tedarik ettik ve ilk 400 binini de eczanelere gönderdik. Bunun dışında grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Şu an için bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani. Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu. Özellikle 1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara, özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinden riskli olmadığını görüp "ben yaptırmayacak mıyım" diye düşünmemeli. Sağlık çalışanlarımıza isterse Halk Sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğimiz daha fazla tedarik için gayret gösterdiğimiz aşıyla ilgili bu kademelendirmeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda telaşlanmayalım." " dedi.

Grip aşısını kimler yaptırabilecek?

GRİP NEDİR?

Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.

 Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir;-

Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri)

-Titreme

-Kuru öksürük

-Boğaz ağrısı

-Burun akıntısı ve tıkanıklığı

-Baş ağrısı

-Kas ve eklem ağrıları

-Şiddetli halsizlik

-İshal, nadiren kusma

- Öksürük

Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.

Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.

Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.

Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.

Grip aşısını kimler yaptırabilecek?

GRİP AŞISI GELDİ Mİ 2020?

Grip aşıları Türkiye'ye geldi. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 150 bin civarında kişiye uygulanan aşı için bu yıl 1,5 milyon ve 860 bin şeklinde iki ayrı sipariş verildi. İlk etapta gelen aşılar illere dağıtılmaya başlandı. Aşılar aşama aşama her ile dağıtılacak.

GRİP AŞISININ FİYATI 2020? GRİP AŞISI KAÇ TL 2020?

Geçtiğimiz yıl 72,64 TL ile vatandaşlara yapılan grip aşısı bu yıl da aynı fiyattan vatandaşların kullanımına sunulacak.

Grip aşısını kimler yaptırabilecek?

GRİP AŞISI KİMLERE YAPILIR? E-NABIZ GİRİŞ

Grip aşılarının olacağı kişileri bu yıl Aile Hekimleri belirleyecek. İlk etapta kronik hastalıkları olan  ve öncelikli hasta gruplarının aşılanması bekleniyor. Vatandaşlar grip aşısı olup olmayacağını e-Nabız sistemine giriş yaparak öğrenebilecek.

E- NABIZ'A GİRİŞ YAPABİLMEK İÇİN TIKLAYINIZ

GRİP AŞISI KRİTERLERİ

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, grip aşılarına ilişkin olarak," Kronik hastalıkları ve öncelikli hasta gruplarından başlanması gerekiyor. Henüz formatları resmi olarak açıklanmadı, ama aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Hastamız bunu hak ediyorsa, işaretlenmiş hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve reçete üzerinde düzenlendikten sonra renkli reçete sisteminden oluşan reçetesi de eczane ekranında klasik reçete gibi şifresiyle işlem yapılacak. Sonrasında depomuzdan stok isteyeceğiz. Yani her reçete başına kendi ilacı birebir istenecek. İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinde de aktif şekilde kayıtlar gözüküyor olacak. Depoda bunun teyidi alındıktan sonra hastaya özel ilacını bize sevk edecek" dedi.

GRİP AŞISI PUANLAMASI

Grip aşısı yaptırabilmek için Charlson Risk Skoru önem taşıyor. Bu puanlama aşılama için değil hastalık için getirildiğinden kimlerin yüksek riskli olduğu ile ilgili birçok tartışmaya yol açacak. Bu endekste hamileler, aşırı kilolular ve iki yaş altındaki çocukların durumu da dezavantaj taşıyor.

0: Risk Yok

1-2 puan: Hafif Risk

3-4 puan: Orta Risk

5 ve üzeri: Yüksek Risk

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡