Grip nedir? Belirtileri nelerdir? Evde nasıl geçer?
Kış aylarında genellikte ortaya çıkan ancak yaz aylarında da görülen grip salgını vatandaşların sosyal yaşamında çeşitli sorunlar oluşturuyor. Bu doğrultuda vatandaşlar Grip nedir? Evde nasıl geçer? sorularını araştırıyor? işte detaylar...
Türkiye'de vatandaşların genel olarak yaşadığı sağlık sorunlarından olan grip günlük hayatta vatandaşları etkiliyor. Grip salgınından kurtulmak isteyen vatandaşlar Grip nedir? Belirtileri nelerdir? Evde nasıl geçer? soruları hakkında internet arama motorlarında araştırmalar yapıyor. İşte detaylar...
GRİP NEDİR?
Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Grip kış aylarında yaklaşık 6-8 hafta kadar etkili olur. Etken influenza virüsü A, B, ve C tiplerine sahiptir. C tipi insanlarda hastalık yapmaz. İnfluenza A, daha hafif seyreder. Tip B ise daha çok çocukları etkiler. Grip virüsü bazı yıllarda büyük salgınlar yapabilir. Hastalığın bulaşma yolu hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara bulaşması şeklindedir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür.
GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ateş: 38-39
Baş ağrısı
Genel vücut ağrısı
2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
Burun tıkanıklığı
Boğaz ağrısı
Sıklıkla öksürük
Grip hastalığına bağlı komplikasyonlar; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı). Grip hastalığından sonra ölüm görülebilir. Ancak ölüm nedeni genellikle komplikasyonlardır.
GRİP KİMLERİ EN ÇOK ETKİLER?
Hastalık bebeklik döneminden yaşlılığa kadar tüm yaş grubunu etkilemekte ve görülebilmektedir. Bununla birlikte risk grubunda yer alan kişilerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir.
GRİBE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR? EVDE NASIL GEÇER?
-Tavuk çorbası,
-Paça çorbası,
-Portakal,
-Greyfurt,
-Mandalina,
-Limonlu çay,
-Zencefil,
-Ekinezya,
-Kuşburnu,
-Adaçayı,
-Kekik çayı,
-Okaliptus çayı,
-Bal,
-Soğan ve sarımsak
grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
GRİPTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir. Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir. Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır.
Aşı yaptırmak korunmada birinci sırada etkilidir.
AŞI YAPILMAMASI GEREKEN RİSK GRUPLARI
Altı aydan küçük bebekler,
Yumurta alerjisi olanlar,
Yüksek ateşi olanlar,
Bir önceki grip aşısında alerjik reaksiyon gösterenler.
GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Grip aşısı sonrası %15-20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (%1’in altında) ve ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler (eğer görülürse) aşıdan 6-12 saat sonra başlamakta ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Her biyolojik üründe olduğu gibi grip aşısı uygulanmasından sonra da alerjik reaksiyon görülebilir.
Kaynak: Medical Park, Bayındır Sağlık Grubu