Grip nedir, Grip belirtileri nelerdir, nasıl korunulur?

Pendik Bölge Hastaneleri Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Banu TAŞER, mevsimsel griple ilgili bilgilendirme amaçlı kaleme aldığı makalesinde; grip nedir, grip belirtileri nelerdir, nasıl korunulur? sorularını yanıtladı.

Grip nedir, Grip belirtileri nelerdir, nasıl korunulur?

İŞTE Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Banu TAŞER’in toplumu bilgilendirmek amacıyla yayınladığı makalesi…

GRİP NEDİR?

Mevsim geçişleri, havaların soğuması, nem oranlarının düşmesi ile beraber grip her sene kış aylarında  dünya genelinde 3-5 milyon kişiyi etkileyen viral bir enfeksiyondur.

İnsanlar arasında hızla yayılma özelliği gösterir. Her yaş grubunu etkiler. Özellikle  bebeklik, yaşlılık döneminde, bağışıklığı baskılanmış hasta gruplarında ağır pnömoni, solunum yetmezliği, ölüm  tablolarına kadar götürebilir. Günümüzde kortizon dahil ,bağışıklık sistemini düşüren çoklu ilaç kullanımını gerektiren tıbbi durumlar / hastalıklar ve çevresel riskler maalesef  ki vardır  ve  giderek de artacaktır.Toplu yaşam, kalabalık yerlerde bulunma hastalığın hızlıca yayılmasında en nemli faktörlerden birisidir.

 Bu arada viruslar  her sene büyük ve küçük antijenik değişikliklerle karşımıza çıkarlar.Bunlara antijenik shift ve drift denir.Yeni bir virus  büyük salgınlara  ( pandemilere ) yol açar.İnfluenza virusu ;  3 antijenik tipi olan influenza A insandan başka  kuş, domuz, at gibi hayvanlara geçiş yapıp tekrar insana dönüş yapabilir .İnfluenza B ise sadece insanlarda hastalık oluştururken küçük salgınlar ve daha hafif seyirle gider. C tipi ise hem insan hem de domuzda hastalık yapan tipi.Daha az rastalanıyor.

banu-taser.jpg
Dr. Banu Taşer
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı

Grip belirtileri nelerledir?

Hastalar genellikle kalabalık ve iyi havalandırılmamış ortamlardan bu virusları alıyor ve yakınındaki kişilere bulaştırıyorlar. Damlacık yolu dediğimiz öksürme, hapşurma, burun salgıları ile kirlenmiş ellerimiz  bulaşmaya yoğun katkıda bulunuyor.  Hasta kişiden virusu aldıktan 1-4 gün sonra başlayan ve 38 dereceyi bulan yüksek ateş, kas ve yaygın eklem  ağrıları ,boğaz ağrısı,başağrısı ,kuru oksürük,konjonktivit gibi gözlerde kızama kaşıntı  gibi belirtiler, çocuklarda ise iştahsızlık, ishal ,kusma,karın ağrısı  gibi belirtilerle hasta gelir.Burun akıntısının fazla olmayışı nezleden(soğuk algınlığından)  ayıran en önemli belirtilerdendir.

Grip Tedavisi

Yatak istirahati, izolasyon (evde kalma ) çevrenin de etkilenmemesi açısından önemlidir.Vitamin desteği,bol sıvı alımı, ateş düşürücü ağrı kesiciler tedavide kullanılır. Antibiyotiğin yeri yoktur. Gerekli hallerde doktordan yardım alınabilir.Oral antiviral ajanlar (oseltamivir, zanamivir)  tedavide gerekli hallerde kullanılır. Antiviral tedavi hastalığın başlangıcında alınırsa etkili olur. Bu konuyu uzmanına danışmak gerekir.

Su içebilen kişilerin damardan serum tedavisi almak üzere hastane acillerine telaşla gitmek yersizdir.Çalışma ve istirahat ortamlarının havalandırılması, sıkça  el yıkama ve el dezenfeksiyonu,  ortak kullanılan gerçlerin temizliği ve bunların kullanımıdan sonra el hijyeninin sağlanması, gripli kişinin öpme ve el sıkma gibi davranışlardan uzak durmaları, hapşurma gibi hallerde ağızlarını el ayası ile değil de dirseğin iç yüzü ile kapatmaları doğru olacaktır.

Tüm bunları yaptığınız halde gripten birtürlü kurtulamıyor ve iyileşmiyorsanız, aşağıdaki linkten bana soru sorabilir veya hastanemizden randevu oluştrabilirsiniz. Ayrıca Bölge Gündem Haber aracılığı ile bizlere gelmeniz halinde yüzde 10 oranında indirimi alacağınızı unutmayın.

SORU SORMAK VE  RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

                                      Randevu için: 0507 234 11 70

(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde  yanıt bulur.)

Gripten nasıl korunulur?

Mevsimsel grip aşısı ekim ayında yaptırılmalıdır. Grip aşısı sadece gribe karşı korur, bu unutulmamalıdır .(Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır.Soğuk algınlığı virusları rhinoviruslar, adenoviruslar, coronaviruslara karşı bu aşı haliyle etkili değildir.)200 den çok virus tipi soğuk algınlığına yolaçar.Zaten bunların aşısı da yoktur. 'Aşı oldum, hiç yarar görmedim' lafı buradan gelir . Grip aşılar artık son derece güvenlidir. Aşı ile korunma aile ve toplumu korumak için en etkili yoldur. Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir.Aşı sonrası antikor düzeyleri sağlıklı erişkinlerde % 80 lere kadar yükselir. Yaşlılıkta bu oran %60 civarındadır.Hastalık sonrası ölümcül komplikasyonlardan insanları koruduğu bilimsel verilerle ispatlanmıştır.Son yıllarda üretilen aşılarda influenza A nın 2 tipini ve influenza B nin 1 veya 2 tipini içermektedir.

Ayrıca korunmada hasta olma belirtisi bulunan kişilerden uzak durmak, hapşuruken el ayalarımız yerine; kolumuzun dirsek bölgemizin iç kısmını ağzımıza kapatmak, öksüren kişiden uzak kalamıyorsak kaşkol gibi bir mekanik bariyer kullanmak hiç de fena sayılmaz

Aşı kimlere yapılmalıdır?

6 aylıktan büyük bebekler, hamileler dahil herkese inaktive grip aşısı yapılmalıdır. Aşılar canlı aşı olmadığından hastalık yapma riski yoktur.
Bu nedenle mekanik bir bariyer olarak hapşuruken el ayalarımız yerine kolumuzun dirsek bölgemizn iç kızmını kullanmak daha doğru olacaktır.

Bu belirtileri olan kişilerden  1 metre uzakta durmak ve fular, kaşkol gibi bir mekanik bariyer kullanmak hiç de fena sayılmaz kalp akciğer böbrek hastalığı olanları ,  organ nakli yapılanlar, ağır romatizmal hastalık nedeni ile kortizon, biyolojik ajan ve TNF inhibitörleri alan hastalar, huzurevinde kalan yaşlılar, yaşlı ve hastalara bakım veren evdeki yardımcılarımıza aşı öneriyorum.

Aşı ne zaman yapılmalı?

Önerilen tarih Ekim ve Kasım aylarıdır.
Romatizmal hastalığı olanlara hastalık aktivasyon döneminde değilse rahatlıkla yapıabilir . Çünkü bu aşının belirli bir yapılma aralığı vardır. Ayrıca  influenza virusunun birçok hastalığı tetikleme riski de unutulmamalıdır.

İyi bir kış sezonu geçirmeniz dileğiyle, hoşçakalın...         

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡