Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Gusül, cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hallerinden kurtulmak için gerekli olan dinî temizliktir. Guslün farzları, ağzı, burnu ve bütün bedeni hiç kuru yer kalmayacak şekilde tam olarak yıkamaktır.

Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı

Kur’an-ı Kerim’deki “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide 5/6) emri gereği, bedenin zahmetsiz yıkanabilen bütün organlarını birer defa yıkamak gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 151-152). Yıkanmasında güçlük ve zahmet olan göz, tıkanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak ise farz değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 152). Gusül esnasında, kadının, küpelerini ve dar olan yüzüğünü oynatması gerekir. Kulak deliğinde küpe bulunmazsa kulağını yıkarken deliğe su girmesi yeterlidir. Suyun kulak deliğine ulaşması konusunda önemli olan, galebe-i zan yani kalbin kanaatidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 152, 155).


Sarhoş olan birinin ayılınca gusül abdesti alması gerekir mi?
Gusül cinsel ilişkiden veya şehvetle meni gelmesinden/orgazm olmaktan dolayı ya da kadınların âdet ve loğusalıkları bittiği zaman gerekir. Bunlardan birisinin bulunmaması durumunda ayık için gusül gerekmediği gibi sarhoş için de gerekli değildir. Fakat sarhoşken durumunun ne olduğunu bilemez bir halde olduğu için yıkanması iyi olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 170). Ancak sarhoş veya bayılmış olan bir kimse kendine geldiğinde, çamaşırında meni bulursa, gusletmesi gerekir.


Vücudunda akupunktur bantları bulunan kimse abdest veya gusül alabilir mi?
Bir rahatsızlıktan dolayı üzerinde sargı bulunan bir organın abdest alırken su ile yıkanması sağlık açısından zararlı ise, bu sargı çözülmeyip üzerinin mesh edilmesiyle yetinilir (İbn Mâce, Taharet, 134). Yapılan bu mesh o organı hükmen yıkama sayılır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, Beyrut, 1421/2000 I, 134 vd. ).
Sağlık amaçlı uygulanan akupunktur tedavilerinde, kullanılan iğnelerin ve üzerlerindeki bantların çıkartılıp tekrar takılması mümkünse ve sağlığa zararlı değilse çıkartılıp altları yıkanmalıdır. Tedavi süresince çıkartılıp takılmaları mümkün değilse ya da çok büyük külfet gerektiriyorsa, kullanılması gerekli olduğu müddetçe gusül ve namaz abdestine mani olmaz. Bu durumda sargı bezi üzerine mesh hükümleri geçerli olur.


Gusülde ağza ve burna su vermenin ölçüsü nedir?
Gusül abdesti alırken, boğaza varıncaya kadar ağzı çalkalamak ve genize kadar da buruna su çekmek sünnettir. Bunun sınırı, ağza su verirken suyu boğaza kadar, buruna verirken de burun yumuşağına kadar suyu ulaştırmaktır. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların boğaza veya genize su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Onlar gusülde ağza ve burna su verirken abdestte yaptıkları gibi yaparlar (İbn Âbidîn, Raddu’l-Muhtâr, Riyad, 1423/2003, I, 237, 291).

 

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

53
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡