Guslederken ve abdest alırken vesvese sebebiyle organları tekrar tekrar yıkamanın hükmü nedir?
Vesvese, çeşitli sebeplerle insanın yaşadığı kararsızlık, şüphe ve kuruntu halidir. Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tamam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Gusül ve abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez. Hatta kişi bu tür vesveselere itibar etmemeli (İbn Mâce, Tahâret, 48), içine doğan şüphe ve tereddüt hallerinin asılsız olduğunu kendine telkin etmeli, ihtiyaç duyulması halinde psikolojik tedaviye yönelmeli; ayrıca manevi destek olarak Felak ve Nas Surelerini anlamlarını da düşünerek okuyup bu halden kurtulmak için Allah’a dua etmelidir.
Uyku halinde cinsel organdan gelen akıntı guslü gerektirir mi?
Bir kimse, uykudan uyanınca ihtilam olduğunu (yani, rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu) hatırlar ve üzerinde de yaşlık görürse kendisine gusül lazım gelir. Uykudan uyanınca ihtilam olduğunu hatırlamayan fakat üzerinde yaşlık gören kimsenin de gusül yapması gerekir. İhtilam olduğu halde bunu gösteren bir yaşlık bulunmazsa yıkanmak gerekmez. Zira bir hadisi şerifte Hz. Âişe validemiz kendisine sorulan bir soruya cevaben şöyle demektedir:
Rasûlüllah (s.a.s.)’e ihtilâm olduğunu hatırlamadığı halde (çamaşırında) ıslaklık bulan kimsenin durumu soruldu. Efendimiz: ‘Gusleder’ buyurdular. İhtilâm olduğunu gören, fakat ıslaklık bulmayan kişinin durumu sorulunca, “Ona gusül gerekmez” buyurdu. “Bunu gören kadına da gusül gerekir mi? “ diye sorulunca, Rasûlüllah (s.a.s.) “Evet, çünkü kadınlar erkeklerin benzeridirler. ” buyurdu (Ebû Dâvûd, Taharet, 14).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı