Hac kuraları 2020 sorgulama nasıl yapılır? Hac kuraları e-Devlet'ten nasıl yapılır?
Hac kuraları 2020 sorgulama nasıl yapılır? Hac kuraları T.C numarası ile e-Devlet'ten nasıl yapılır? Diyanet'ten nasıl sorgulanır? soruları arama motorlarında sıkça araştırılmaktadır. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. İşte tüm merak edilenler...
Hac kurasını bekleyenler internette araştırma yapmaya başladı. Peki Hac kuraları 2020 sorgulama nasıl yapılır? Hac kuraları T.C numarası ile e-Devlet'ten nasıl yapılır? Diyanet'ten nasıl sorgulanır?Tüm merak edilenler haberimizde...
HAC KURALARI SORGULAMA 2020 NASIL YAPILIR?
Hacı adayları kayıt durumlarını ve kura sonuçlarını "http://hac.diyanet.gov.tr" internet sitesinden sorgulayabilecek. Sonuçlar saat: 21:00'den itibaren e-Devlet sistemi aracılığıyla sorgulanabileceği gibi SMS yoluyla da grup başlarına gönderilecek.
Vatandaşlarımızın e-Devlet üzerinden sorgu yapabilmesi için PTT şubelerinden şifre almaları zaruridir. Ayrıca 13 Ocak saat 08.00'den itibaren hac kesin kayıt belgeleri de e-Devlet üzerinden verilecek.
HAC KURA SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Hac kuraları 2020 çekilişi başladı! Hac kuraları canlı izle
Hac kura sonuçları 2020 sorgulama Diyanet | 2020 yılı hac kura sonuçları
HAC KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN YAPILACAK 2020?
Hac kuraları çekilişi canlı yayında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapıldı. Şimdi gözler sonuç sorgulama ekranında olacak. Hac kuraları ne zaman açıklanacak sorusu 2 milyonu aşan hacı adayları tarafından heyecanla takip ediliyor
Hac kura çekilişi canlı yayını, Diyanet TV üzerinden saat 10.00 itibariyle başladı. Canlı yayında Ankara ilinden başvuran kişilerin sonuçları yayınlandı. Geriye kalan illerin çekiliş sonuçları doğrudan sisteme aktarılacak ve TC Kimlik numarası ile sorgulanabilecek.
KESİN KAYITLAR NE ZAMAN?
Kurada 'Kesin Kayıt Hakkı' elde edenler, 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında kayıtlarını yaptıracaklardır. 13 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 08:00'den itibaren www.hac.gov.tr adresindeki "Kesin Kayıt Belgesi" linkinden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi ile kendilerine ait e-Devlet şifreleriyle giriş yaptıktan sonra "Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonunu" veya "Acenta Organizasyonunu" tercih ederek "2020 Yılı Hac Organizasyonuna Kesit Kayıt Yaptırabilir" belgesini alacaklardır.
1- Kayıt yaptıracakların pasaportlarının en az 1 Şubat 2021 tarihine kadar geçerlilik süresi olması gerekmektedir. Geçerlilik tarihi 1 Şubat 2021'den önce biten pasaportlar işleme konulmayacaktır.
2- İlk defa pasaport çıkaracakların, pasaport müracaatlarını 1 Şubat 2020 tarihinden sonra yapmaları gerekmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi müftülüklerden veya acentalardan öğrenilebilecektir.
3- Diyanet veya acentaya "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesi olmayan hiç bir vatandaşın hac kaydı yapılmayacaktır. 4- Kesin kayıt hakkı elde edildikten sonra kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıllara devretmek isteyenlere bu imkân tanınmayacaktır.
5- Kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımızdan; kayıtlarını yaptırdıktan sonra sağlık durumu ve yaşlılık sebebiyle hacca gidemeyeceği heyet raporu ile tespit edilenler; noterden vekalet vermek suretiyle 65 yaşından küçük olan birini yerlerine vekaleten gönderebileceklerdir.
6- Kayıt sırası geldiği halde herhangi bir sebeple kesin kaydını yaptırmayanlar ile kesin kayıt süresini geçirenlere bir daha kayıt hakkı verilmeyecektir.
7- Vekaleten hacca gidenlerin arşiv kaydı tutulmayacak ancak vekil gönderenin hac arşiv kaydı tutulacaktır.
8- Kesin kayıt süresi sonunda hac konaklama türlerine göre ayrılan kontenjanlarda boşluk olması durumunda, kura sırası gözetilerek 30 Ocak – 07 Şubat 2020 tarihleri arasında kayıtlar alınacaktır.
9- Kura çekiminden sonra "Otel Konaklama Türü"nden "Oda Tercihli Konaklama Türü"ne geçiş imkanı tanınmayacaktır. Aksi ise mümkün olacaktır. 10- Hac konaklama türleri ve ücretleri ile ilgili detaylı bilgilere www.hac.gov.tr adreslerinden ulaşılabilecektir.
HAC KONTENJANI NE KADAR?
Kura sonucunda 83.430 kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak. Noter huzurunda, kamuoyuna açık yapılacak kura sonuçlarının, aynı gün saat: 21:00'den itibaren e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabileceği gibi SMS yoluyla da grup başlarına gönderilecektir.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE HAC KONTENJANI NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, hac kesin kayıtlarının 13-24 Ocak'ta müftülükler ve acenteler aracılığıyla yapılacağını aktararak, Başkanlığın internet sitesinde yetkili acentelerin listesinin bulunduğunu bildirdi.
Şehit eşi, evlenmemiş çocuğu, anne, babası ile gazi ve eşlerinden başvuruda bulunanların kurasız hacca götürüleceğini anımsatan Bircan, "Şehit yakınları ve gaziler için bu yıl 2 bin kişilik bir kontenjan ayırdık. Geçen sene başvuranların sayısı 1600'dü. Sayının fazla olması durumunda kontenjanı artırabiliriz. Şehitlerimiz için elimizden geleni yapacağız. Başvuru sayısı 2 binden fazla olduğu takdirde onlara ayrıca kontenjan tahsis edebileceğiz." diye konuştu.
HAC NEDİR?
Maddi ve fiziki imkanı olan Müslümanların kutsal yerleri şart ve usulüne uygun olarak ziyaret ve ibadet etmesi anlamına gelen hac, İslam’ın evrenselliğini vurgular. Müslümanların birlik ve beraberliğini, ırk, cinsiyet, dil, ülke ve kültür ayrımı yapmadan kardeşlik ve eşitliğini temsil eden bu kutsal vazife, benliği yıkıp ‘biz’ olmanın önemini ortaya çıkarır.
Erkek-kadın fark etmeden imkanları el veren her Müslümanın ömründe bir kere yapmasının farz olduğu hac, aynı zamanda geçmişe yapılan hikmetli bir yolculuktur. Hac, ruhun Allah ile buluşmasıdır.
Şeytan taşlama, tavaf, sa’y gibi temsili görevlerin yerine getirildiği, normalde helal olan bazı eylemlerin ihramla birlikte yasaklandığı hac vazifesinde, büyük bir nefis terbiyesi gizlidir. İrade, sabır, ihlas, samimiyet, eşitlik gibi birçok insani vazifenin imanla birleştiği bu kuvvetli ve ihlaslı ibadet dünya Müslümanlarının birbirleriyle tanışmasını ve kaynaşmasını da sağlar.
Peygamber Efendimiz’in, “Kim Allah için hacceder de (Allah’ın rızasına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, (kul hakkı hariç) annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hacdan) döner”hadisinde müjdelediği hac vazifesi, Hz. İbrahim’den bugüne Müslümanların hayatına yeni bir şuur katarak her sene yüz binlerce Müslümanın ‘hacı’ olmasına vesile oluyor.
HACCIN FARZLARI NELERDİR?
1- İHRAMA GİRMEK
İhram, normalde helal olan işleri, kendine haram et- mek Hacılara mahsus dikişsiz elbiseye, iki havluya da “ihram” denir.
Niyet ederek telbiye getirilir; iki rekât namaz kılınır ve böylece ihrama girilmiş olunur. Telbiye:
“Lebbeyk Allâhümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnnel hamde ven ni’mete leke velmülk lâ şerîke lek”
2- ARAFAT'TA VAKFE YAPMAK
Arafat, Mekke yakınlarında bir dağdır. Bu dağda arefe günü, zeval vaktinden önce (güneş tam tepedeyken, yani öğle- den yarım saat önce) bayramın birinci günü fecrin (güneş) doğuşuna kadar bir an olsun durmak farzdır.
3- KABE'Yİ TAVAF ETMEK
Kâbe’yi ziyaret etmek, farzdır. Kâbe’nin etrafında yedi kere dönmekle bir tavaf yapılmış
HACCIN SÜNNETLERİ VE VACİPLERİ NELERDİR?
- Mikat mahalinden ihrama girmek, ihramın getirdiği yasaklara uymak ve şeytan taşlamak; Hac ibadetinin en önemli vaciplerindendir.
- İhrama girince iki rekât namaz kılmak, ihram öncesi hoş kokular sürünmek ve ihram sonrası süreçte her fırsatta telbiye getirmek; Haccın sünnetleri arasındadır.