Hamilelikte Baba Adaylarının yapması gereken 12 şey...
Bir bayanın en hassas olduğu dönem gebeliktir. bu yazımızda Hamilelikte Baba Adaylarının yapması gerekenleri aktaracağız.
Baba adayının, annenin hamilelik dönemindeki dalgalı duygusal durumuna olan toleransı da eşler arası ilişkideki gerginliği ve sağlamlığı etkileyecektir. Anne adayının; bebeğine ve kendine yönelik duygularının bu hızlı değişim sürecinde sabit olması beklenmemelidir. Anne olma sürecinde yaşanan bu değişken ortam; eşi tarafından toleranslı bir tutum göremeyen anneler için daha zordur.
Hamilelikte; eşler de çok heyecanlanırlar ve bebeğin varlığı ile birlikte kimi zaman eşler anneyi göz ardı ederler ve bebeğin gelişimini, onun için yararlı olacak önlemleri çok fazla ön planda tutarlar; böylece tüm ilgi uzun bir süre bebeğe verilir. Oysa annenin kendi bebeğine olan aşırı ilgisinin bir kısmı; eşler tarafından değerli hissettirildiklerinde, kendilerine yönelik ilgiye dönüşebilir. Böylece; hamilelik sürecindeki kendine yönelik kayıtsızlık; anne adayları için değişecek; anne adayı eşi sayesinde kendine yönelik daha olumlu duygular hissedebilecektir. Annenin ve babanın kendilerini bir süre geri çekmeleri ancak birbirlerine olan ilgi, sevgi ve değerli görülme duygusunun devam etmesi bebekleriyle olan iyi ilişkilerinin oluşmasında önemli bir rol taşıyacaktır.Eşler de bu süreci baba adaylığı olarak yaşayacaklar; bu sürece duygusal yatırım yaparak hazırlanmaya çalışacaklardır. Annenin bu süreçte babaya destek olması; kendi duygularıyla yoğun olarak yaşadığı için çok kolay olmayabilir. Babalığın zor ya da kolay yanlarını değerlendirirken; babalar kendilerini yalnız hissedebileceklerdir.
Babaların da duygusal açıdan rahatlamaları için kendi düşüncelerini anne adaylarıyla ya da yakın hissettikleri kişilerle paylaşabilmeleri yararlı olacaktır. Babaların kendi babalarıyla ya da yakınlarındaki diğer babalarla fikirlerini ve duygularını paylaşmaları; kendilerini bekleyen belirsiz duruma karşı aydınlatıcı olabilecektir. Ancak anne adayı tarafından iyi bir baba olacakları yönünde geri bildirim alabilmeleri; anne adaylarının eşleri tarafından iyi bir anne olma yönünde destek geri bildirim alabilmeleri kadar değerli olacaktır..
Anne adayı eski güç ve hareketliliğinde olmayacağından, eşinin ondan beklentileri konusunda daha gerçekçi olmalı, buna uygun olarak toleranslı davranmalıdır. (ev işleri, sosyalleşme vb).
Anne adayı bedeni değiştikçe; kendi vücuduna yönelik algısı değişecek; eşi tarafından çekici bulunmama kaygısı yaşayabilecektir. Dolayısıyla eşinin anne adayını bu konuda rahatlatması ve baba adayının, anne adayını rahatlatması ve kendini çekici bir kadın olarak hissetmesine yardımcı olması gerekir. Hamilelikte; anne adayının başka insanlar tarafından ‘şirin’, ‘sevimli’ bulunması; anne adaylarını üzebilmektedir. Eşi tarafından beğenilip, beğenilmediğini sorguladıkları bir durumda iken çevre tarafından böyle bir yaklaşımın olması durumunda annelere gerçekten ne hissettikleri sorulmalıdır.
Doktor kontrollerine eşinde mutlaka gitmesi, bebeğin gelişimini ve yapılması gerekenleri birlikte takip ediyor ve uyguluyor olmak gerekir.
Hamilelikle ilgili sıkıntılar yaşadığınızda, bu dönemin sonsuza kadar sürmeyeceğini, birkaç aydan ibaret olduğunu eşinize hatırlatın.
Anne adayının bebekle ilgili planlamalarında (çocuk odası gibi) eşin de dahil olması gerekir.
Eşlerin, anne adayının duygusal açıdan hassas bir dönem geçirdiğini kabul etmesi ve normalde olmayan kızgınlık ya da hüzün duygularındaki dalgalanmaların, bu dönemle ilişkisi olduğunu bilmesi; bu durumu daha objektif değerlendirmesine katkı sağlayacaktır. Anne adaylarının aniden parlaması, normalde ağlamadığı şeylere ağlaması, alınganlık göstermesi, bir iyi bir kötü hissetmesi gibi durumlar, çevresindeki insanlar tarafından kolay anlaşılamayabilir.
Çalışan anne adaylarına ev ve dışarıdaki hayat konusunda stres azalatacak şekilde destek olabilmek için önceden bu dokuz aylık süreç için esnek planlar yapıp, iş bölümü içerisinde davranmak; anne adayının ve dolayısıyla baba adayının daha rahat yaşamasına katkı sağlayacaktır.
Anne adayının, doğum, bebek bakımı gibi konularda endişeleri varsa, bu endişeleri ortadan kaldırmaya çalışması konusunda baba adayı ile paylaşması yararlı olacaktır.
Eşinizle, geleceğe ait yeni planlar yapmanın keyfini yaşayın. Aynı zamanda eşinizle en büyük ortaklığınızın; sizde nasıl duygular uyandırdığını dürüstçe birbirinize itiraf edin.
Doğacak bebeğiniz hakkında hayaller kurun. Hoşunuza giden bebek mağazalarını gezin, ona neler almak isteyebileceğinizi düşünün. Nasıl bir bebek beklediğinizi, onunla ilgili var olan hayallerinizi birbirinize anlatın.
Hamilelik döneminde anne adayının kendini yalnız, çaresiz hissetmemesi açısından; uzun süreli ayrılıklar iyi gelmeyebilir. Bu açıdan; eşlerin bu dönemde uzun süre ayrı kalmaması; eşin uzaklaşmasının zorunlu olduğu durumlarda ise; anne adayının destek alabileceği yakınlarıyla kalabilmesi önemlidir.
Anne adayının hamilelik sürecinde yoğun olarak hissedebileceği ‘iyi anne olabilmek’ ile ilgili kaygısı; eşi tarafından daha objektif değerlendirilip anne adayına gerçekçi bir şekilde duygusal destek verebilmesi karşısında azalabilir. Annenin kendi yeterliliği eşi tarafından beğenilip, desteklenirse; anne kendisine yönelik daha özgüvenli duygular besleyecektir