Hamursuz Bayramı nedir? Pesah nedir, ne anlama gelir?

Yahudilerin en önem verdiği bayramlardan birisi olan Hamursuz, Pesah yada Fısıh Bayramı başladı. 9 gün boyunca kutlanan Hamursuz bayramında mayasız ekmek yeniliyor. İşte Hamursuz Bayramı nedir? Pesah nedir, ne anlama gelir? sorularının detaylı yanıtları...

Hamursuz Bayramı nedir? Pesah nedir, ne anlama gelir?

Yahudilerin en önem verdikleri Hamursuz Bayramı gelip çattı. Mayasız ekmek yedikleri, 9 gün boyunca kutladıkları Yahudi Bayramında olduğumuz şu günlerde herkes merakla Hamursuz Bayramı nedir, neden kutlanır, adı neden hamursuz bayramdır? şeklinde aramalar yapıyor. Merak edilen tüm detayları sizler için hazırladık.

HAMURSUZ BAYRAMI NEDİR?

Hamursuz Bayramı 27 Mart, Cumartesi günü başladı. Bayram 4 Nisan, Pazar günü sona erecek. 

Pesah, Fısıh veya Hamursuz Bayramı (İbranice: פסח Pesah), bir Yahudi bayramı ve festivalidir. Mısır’da kölelikten kurtarılan Antik İsraillilerin göç hikâyesini anar. Pesah, Kuzey Yarım Küre’de bahara denk gelir ve bayram 9 gün kutlanır. Yahudi bayramları arasında en çok kutlanan bayramlardan biridir.

Göç anlatısında, kutsal kitap, Tanrı’nın; on belayı Mısırlıların üzerine musallat ederek, İsrail Çocuklarını kölelikten kurtarılmasına yardım ettiğini belirtir. On belanın sonuncusu, her evde ilk doğan çocuğun ölmesi olduğundan, İsraillilerden evlerini kuzu kanıyla işaretlemeleri istendi. Böylece, bu son bela onların evlerine dokunmadan üzerlerinden geçecekti. Belalarla başlayan bu hikaye ve göç, hamursuz bayramının kökenini oluşturdu. Bayramın adının tam olarak nereden geldiği üzerine tartışmalar olmasına rağmen genelde inanılan hikaye; Firavun İsrailliler’i özgür bıraktığında, İsrailliler, ekmek hamurunun mayalanmasını beklemeden terk ettikleridir. Bunu anmak adına, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yenir. Bayram bu nedenle “ Mayasız ekmek yeme Festivali” olarak adlandırılır Matza (düz mayasız ekmek) hamursuz bayramının sembolüdür.

Şavuot ve Sukot’la birlikte, Hamursuz Bayramı, üç hac festivalinden (Şaloş Regalim) biridir. Bu üç bayramda bütün Yahudi topluluğu tarihi bir şekilde Kudüs’teki tapınağa haccettiler. Samiriler, halen Gerizim Dağı’nda bu hac ibadetlerini gerçekleştirir ama sadece erkekler toplu ibadetlere katılır.

Hamursuz Bayramı nedir? Pesah nedir, ne anlama gelir?

HAMURSUZ BAYRAMINDA NELER YAPILIYOR?

İsrail’de Yahudilerin Mısır topraklarında 211 yıl süren esaretten kurtuluşlarını anlatarak, özgürlüklerine kavuşmalarını kutladıkları bayram olan Hamursuz Bayramı her yıl Nisan ayının 15. günü başlar ve 7-8 gün sürer. Yahudiler tarafından en çok kutlanılan bayram olan Hamursuz bayramında neler yapılıyor?

MAYASIZ EKMEK YENİLİYOR

Bir hafta resmi tatil ilan edilen bu bayramda belli başlı etkinlikler yapılıyor. Özgürlükleriyle bağdaştırdıkları bu bayramın adı aslında esaret döneminde yaşadıkları olaylardan geliyor.Yapılan rivayetlere göre bu bayrama "Hamursuz" demelerinin nedeni; Yahudi’lerin Mısır’da Firavundan kaçarken yanlarında götürecekleri ekmeklerin hamurunun mayalanmaya bile fırsat bulmadan ülkeyi alelacele terk etmek zorunda kalmalarıdır. Bu hatırayı anmak adına Yahudiler, Hamursuz Bayramı boyunca mayasız ekmek yiyorlar.

Yahudilerin Mısır’da kaçarken aceleyle pişirdikleri mayasız ekmek Matza’da Hamursuz Bayramının sembolü haline gelmiştir. Bayram boyunca normal ekmek yemek, Yahudi şeriatına göre haram sayılıyor.

İLK DOĞAN ORUCU TUTULUR

Bu bayramın ilk günü evde ilk doğan erkek çocuk oruç tutar. Bu oruca da ilk doğan orucu deniyor.

MAYALI YİYECEKLER YAKILIR, YOK EDİLİR

Bayramın gelmesiyle birlikte bütün mayalı yiyecekler yakılıp yok ediliyor. Hametz adı verdikleri bu mayalı ürünler evden arındırılıyor. Yakılan ürünlerin 5 tahıl ürünlerinden biri olması ve su ile karıştırılması sonucu 18 dakika süreyle pişirilmesi gerekiyor. Bayramın gelmesiyle birlikte evde bu şekilde bulunan yiyeceklerin hepsi yakılır.

Yurtdışında bulunan Yahudiler bu bayramda ülkelerine akın akın geliyorlar. Yapılan bu bayram süresince İsrail Filistin’e kapılarını kapatıyor.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡