Hanefî mezhebine mensup bir kişi, sütkardeşliği konusunda şafiî mezhebini taklit edebilir mi?
İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaşı içinde süt hısımlığı oluşur. İmam Mâlik ve Ebû Hanîfe’ye göre emilen sütün az veya çok olması arasında fark yoktur.
İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaşı içinde süt hısımlığı oluşur. İmam Mâlik ve Ebû Hanîfe’ye göre emilen sütün az veya çok olması arasında fark yoktur. İmam Şâfiî beş doyurucu ve fasılalı emmenin şart olduğunu ileri sürmüştür (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, İstanbul 1985, II, 29-30).
Bu durumda, Ebû Hanîfe’ye göre süt kardeşliği gerçekleştiği halde, Şâfiî mezhebine göre süt kardeşliği gerçekleşmeyenlerin ihtilaf ve şüpheden uzak kalmak için, evlenmemeleri daha uygun olur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “Helâl açıktır, haram da açıktır. Bu ikisi arasında şüpheli birtakım işler vardır. ” (Buhârî, Buyû’, 2); “(Şüpheli şeylerden) senin gönlünü rahatsız eden şeyi bırak, rahatsız etmeyeni yap. ” (Tirmizî, Kıyâme, 60; Ayrıca bkz. Buharî, Buyû’, 3) buyurmuştur.
Ancak, Hanefî mezhebine göre süt kardeşliği oluştuğu halde evlenen ve bu durumu sonradan öğrenen çiftlerin Şâfiî mezhebini taklid ederek evliliklerini devam ettirmeleri de mümkün ve caizdir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı