Hangi yaşlarda emilen süt mahremiyet oluşturur? Diyanet İşleri Başkanlığı

Fakihlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içinde emdiği süt ile süt hısımlığı meydana gelir. Bu süreden sonra verilen süt ile mahremiyet oluşmaz.

Hangi yaşlarda emilen süt mahremiyet oluşturur? Diyanet İşleri Başkanlığı

Fakihlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içinde emdiği süt ile süt hısımlığı meydana gelir. Bu süreden sonra verilen süt ile mahremiyet oluşmaz. İmam-1 Azam’a göre ise bu süre otuz aydır (Merğinânî, el-Hidâye, İstanbul, 1986, I, 223).

Çoğunluğu oluşturan âlimler şu delilleri öne sürmüşlerdir:
“Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. ” (Ahkâf, 46/15)

“-Emzirmeyi tamamlatmak isteyenler için- anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. ” (Bakara, 2/233)
“Biz insana ana-babasına itaat etmesini bildirdik. O’nun anası kendisini zahmet üstüne zahmetle taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl sürmüştür. ” (Lokmân, 14/31).

Yukarıdaki ilk ayet-i kerime gebelik ve doğumdan sonra sütten ayrılmanın toplam süresini otuz ay, ikinci ve üçüncü âyet-i kerimeler ise sütten ayrılmayı iki yıl olarak belirlemiştir. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.s.) “Süt hısımlığı ancak iki yaş içinde emzirilen sütle oluşur. ” (Buhârî, Nikah, 21) buyurmuştur.

Ebû Hanife’ye göre, Ahkâf suresi 15. ayet-i kerimede beyan edilen 30 aylık süre, hem gebeliğin hem de sütten ayrılmanın ayrı ayrı süreleridir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 154, Beyrut).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡