Hayvanlara kötü davranmanın hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığı
Allah Teâlâ diğer yeryüzü nimetleri gibi hayvanları da insanların hizmetine vermiş ve onlardan çeşitli şekillerde faydalanmayı helal kılmıştır.
İslam dini hayvanlara karşı merhametli olmayı tavsiye etmektedir. Merhamet mü’minlerin temel özelliklerindendir. Hz. Peygamber (s.a.s.), bir hadislerinde günahkâr bir kadının susuzluktan ölmek üzere bulunan bir köpeğe su verdiği için Allah tarafından bağışlandığını (Buhârî, Şürb, 9, Edeb, 27; Müslim, Selam, 153, Cihad, 44), diğer bir hadisinde de kedisini açlıktan ölmeye mahkum eden bir kadının, bu davranışı, nedeniyle cehenneme atılmayı hak ettiğini (Buhârî, Edeb, 18, 27; Müslim, Fezâil, 65) belirterek merhametin sadece insanlara yönelik olmadığını dile getirmiştir. .
Hayvanlara iyi bakılıp beslenmesi (Ebû Dâvud, İsti’zan, 39), zevk için dövüştürülmemesi (Ebû Dâvud, Cihad, 51; Tirmizî, Cihad, 30) ve öldürülmemesi (Nesâî, Dahâyâ, 42), nişan atılan hedefler yerine konulmaması (Müslim, Sayd, 59), yolundaki emirleri de İslam’ın hayvanlara merhamet konusundaki kapsamlı bakışını yeterince ortaya koymaktadır.
Bununla birlikte, akrep, yılan, fare, saldırgan köpek ve benzeri hayvanların zararlarından korunmak için öldürülmesinde dinen bir sakınca yoktur (Buhârî, Bed’u’l- Halk 16, Cezâ’u’s-Sayd 7; Müslim, Hacc 66-67; Muvattâ, Hacc 90; Tirmizî, Hacc 21; Nesâî, Hacc 113).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı