Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, AA Editör Masası'na konuk olarak açıklamalarda bulundu

AAtölye'deki Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmede bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, AA Editör Masası'na konuk olarak açıklamalarda bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kur korumalı mevduatın (KKM) ulaştığı miktarın pik noktası 1,47 trilyon lira. Bunun toplam mevduat içindeki oranı yüzde 27." dedi.bg6969.webp

"TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇERİSİNDE SOKAKTAKİ VATANDAŞTAN EN YUKARIYA KADAR HERKESİN BAKTIĞI ŞEY DÖVİZ KURLARIDIR"

KKM uygulamasın son derece fayda sağlayan bir enstrüman olduğunu belirten Nebati, "Kur korumalı mevduatın ulaştığı miktarın pik noktası 1,47 trilyon lira. Bunun toplam mevduat içindeki oranı yüzde 27." diye konuştu.

Nebati, KKM'nin şu anki düzeyinin 1,37 trilyon lira olduğunu ve 2 milyon mudinin bu kapsamda hesapları bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"KKM'nin Türkiye ekonomisini bu kadar olumlu etkileyeceğini, biz hariç, kimse tahmin edemezdi. Çünkü bunu bilerek ortaya koymuştuk. Ortak iradeyle ortaya çıkmıştı. Türkiye ekonomisi içerisinde sokaktaki vatandaştan en yukarıya kadar herkesin baktığı şey döviz kurlarıdır. Döviz kurları içerisinde de dolar kurudur. Oynaklığı azaltan, öngörülebilirliği artıran ve Türkiye ekonomisi üzerinde olan en önemli baskının ortadan kaldırılmasına sebep olan bir uygulamadır. Dolayısıyla da fayda maliyet analizine baktığınız zaman faydası maliyetin çok çok üzerinde olan bir uygulamadır. Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine 95 milyar lira gibi çok rahat bir şekilde karşılanabilecek bir maliyete sebep olmuştur. Çok daha önemlisi 100 milyar dolara yaklaşan bir tutarla Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyacı olan dövizi içeriden karşılayan bir sonuç doğurmuştur. Ve bu vesileyle de insanlarımızın 2 milyon mudinin dövize dokunmadan kendisini garanti altına aldığı bir sürecin yaşanmasına sebep olmuştur."

"HERKES HESABINI KİTABINI YAPABİLECEĞİ BİR DURUMA GELDİ"

Döviz kurlarının belli bir seviyede seyretmesinin uygulamanın maliyetini azalttığına dikkati çeken Nebati, bu anlamda geçen ay 900 milyon liralık bir maliyetin ortaya çıktığını dile getirdi.

Nebati, muhalefet partilerinin sistemin bütçeye çok büyük bir yük getirdiği yönündeki eleştirileriyle ilgili ise şu değerlendirmede bulundu:

"Maliyetinin konuşulmayacağı bir uygulama oldu. O kadar yüksek. Düşünebiliyor musunuz? Türkiye, döviz ihtiyacını buradan sağladı, yastık altından döviz buraya geldi. Uzun yıllardır kangren olan yastık altında biriken paranın buraya gelmesi sağlandı. Döviz tevdiat hesaplarında çözülmenin halen devam ettiği bir sürece sebep oldu. Bugün iş dünyası içinde bir iş insanı için en önemli şey öngörülebilirliktir. Biz de hesap tutmamızı buna göre yapıyoruz. Herkes hesabını kitabını yapabileceği bir duruma geldi."

"TÜRKİYE MEVCUT DIŞ BORÇ STOKUNUN 2021 YILI SONUNDAKİ SEVİYESİNDE SEYRETTİ"

Türkiye'nin mevcut dış borç stokunun 2021 yılı sonundaki seviyesinde seyrettiği bilgisini veren Nebati, şöyle devam etti:

"Bize diyorlar ya 'Bunun bir maliyeti var.' Bu maliyet nerede? Türkiye içerisinde. Türkiye Cumhuriyeti'nden yurt dışına bir aktarımda bulunmuyoruz. Yurt içinde para dönüyor. Ayşe'nin parası Fatma'ya Fatma'nın parası Ahmet'e. Daha önceki yapı şu: Dışarıdan getir, Meryem'in parasını Maria'ya götür. Biz bu kuralı bozduk. KKM, 2022 sonunda, bütçe gerçekleşmelerinde ortaya çıkan bu muhteşem sonucun ortaya çıkmasındaki en önemli etmenlerden bir tanesidir. Çok net olarak söylüyorum. Zaten şu anda, 'Niye 95 milyar lira buraya verdiniz?' şeklinde bir şikayet de kalmadı. Yani şikayet de eleştiri de kalmadı. Çünkü söyleyecekleri bir şey yok."

"KGF PAKETİ İLE 'KREDİ BULAMIYORUM' DEME İMKANI KALMADI"

Bakan Nebati, bankalardan kredi sağlanmasına ilişkin bir soru üzerine kamu bankalarının bu anlamda ellerini taşın altına koyduklarını söyledi.

Nebati, "Bugün açıklayacağımız KGF paketi ile 'kredi bulamıyorum' deme imkanı kalmadı. Paketin yüzde 70'i KOBİ'lere gidecek, yüzde 30'u da diğer firmalara gideceği için bu ihtiyacı da karşılamış olacağız. Elbette her geçen gün bu alışkanlıklar biraz daha içselleştirilmiş olacak. Özellikle aldığımız tedbirlerle krediye erişme imkanıyla ilgili şikayetleri de en aza inecektir." ifadelerini kullandı.

"YAŞADIĞIMIZ KIRGINLIKLAR , ÜZÜNTÜLER HEPSİ BİR SÜNGERLE ÇEKİLDİ"

Nebati, yaklaşık 14 aydır devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde kendisini üzen ya da mutlu eden anların olup olmadığının sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"1 Aralık'ta doğum günümdü. Bakanlık görevim ayın 2'sinde tebliğ edildi. 20 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanı'mızın o muhteşem manifestosunu açıkladığı tarihe kadar ben 3,5 kilogram verdim. Cumhurbaşkanı'mız bir görev tevdi etmiş, bu görevi verirken de büyük bir çoğunluğun umutsuz olduğu, mutlaka eski politikalara dönülmesi konusunda beklentilerin oluşturulmaya çalışıldığı en zor dönemde ben Cumhurbaşkanı'ma 'Size inanıyorum' dedim. İnsanların 'Çin modeli mi, Kore modeli mi?' diye tartıştığı bir dönemde 'Hayır ben Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin bunu hak etmediğine inanıyorum, aldığımız tedbirlerle, attığımız adımlarla ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğiyle bu işi çözeceğimizi söylediğimde, samimi söylüyorum, yalnızdım. Bu tabii ki mutlak yalnızlık değil, çalışma arkadaşlarımız ve üniversite hocalarımızla bir model ortaya koyduk. Şimdi bakıyorum Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın en önemli araçlarından birisi oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, biliyorsunuz, meydan okuyor, 'Dünya beşten büyüktür' diyerek, savunma sanayisinde büyük işler yaparak meydan okuyor. İki büyük meydan okumaya şimdi üçüncü büyük meydan okuma geldi. Bu da 'Türkiye Ekonomi Modeli'. 14 aydır sürdürdüğüm görev sürecinde duygusal olarak iniş çıkışlar oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında 'Hani 6 ay sonra gözlerini kapatıp açacaktın, ne oldu?' diyenlerden, 'Enflasyon düşecekti, ne oldu?', 'Faizleri artırmadan bu işler olmaz.', 'Bu model olmaz, dünya ne diyorsa onu yapacaksınız.' diyenlerin söylemleri, 6 aylık baskıları, her şey unutuldu. 31 Aralık itibarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu performans bütün bu iniş çıkışları aldı götürdü, duygusal olarak o gün yaşadığımız bütün kırgınlıklar, üzüntüler hepsi bir süngerle çekildi. En önemlisi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın tevdi ettiği göreve uygun hareket etmenin sorumluluğuyla yaptığımız şeylerin sonucunun alındığını görmek, seçimlere gidiyoruz, Cumhurbaşkanı'mızı yeniden Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek dünyanın en güzel gelişmeleri."

"ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA MÜTHİŞ İMKANLARI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRDİĞİMİZ BİR DÖNEM OLACAK"

Nebati, Türkiye'nin gelecek dönemden beklentilerine ilişkin ise şunları söyledi:

"6 ay sonra Cumhurbaşkanı'mızın tekrar seçildiği, yeni kadrosuyla oluşturduğu reform paketlerinin peşi sıra geldiği, Türkiye'nin elde ettiği kazanımların yazla beraber çok daha yüksek boyutlara ulaştığı, doğal gazın mart ayından itibaren kullanımının başladığı, Togg'un yollarda kendisini göstermeye başladığı, hatta benim de bir Togg'umun olduğu, Kızılelma'nın çok daha görünür olduğu, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda çok müthiş imkanları en iyi şekilde değerlendirdiği bir dönem olacak. 2023'ün, 6 ay enflasyonla mücadelenin sonuçlarının alındığı, bizim aldığımız her türlü tedbirle seçime rağmen bütçe disiplininden asla taviz verilmediği, ilk döneminde mücadele, ikinci döneminde meyvelerin çok daha fazla alındığı iyi bir yıl olmasını bekliyorum."

(Sürecek)

Kaynak:AA

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT