Hazır kıyma alanlar 2 kere düşünsün! Böyle yapan yerlerden sakın almayın

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş gıda üretenlere yönelik denetiminde, kanatlı etin kırmızı et ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığı görüldü.

Köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun harcı gibi et ürünlerinde tavuk eti kullanımının yanı sıra sucuk yapımında "mekanik ayrılmış kanatlı et" olarak bilinen tavuğun kullanılması da dikkate alındığında önemli bir gelişme oldu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, işletmelerin maliyetleri düşürmek için mekanik ayrılmış et kullanmasına tepki gösterdi.

Bazı işletmelerin, tavuğun, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin çeşitli makineler aracılığıyla kıymaya dönüştürülmesi yoluyla maliyetleri düşürmek için mekanik kıymayı tercih ettiğini belirten Yardımcı:

Kastan kıymadan korkmayın. Mekanik kıyma olarak bilinen tavuktan yapılan kıymalar satın alınabilir. Soya fasulyesi ile karıştırılarak satılmaktadır. Bunu kasap esnafı kullanamaz. Tüketiciler hazır kıyma satın almamalıdır. Kıyamada maliyeti düşürmek için hile yapmaya gerek yok. Kasaptaki eti görüp makineden çıkardıktan sonra kıyma alın. Herkesin hazır kıyma yemesi yasak olmalı. Üretim izni gibi çeşitli izinler varsa, bu da yasaklanmalıdır. Tavuk kemiğinden, taşlığından ve kırıntılarından oluşan mekanik kıyma vardır. Bunları kullanan ve onları ucuza satan kişiler var."
