Hibe nedir? Nasıl alınır? Hibe kredi nedir?
Devletin girişimcilere ve yatırımcılara sağladığı hibe desteğinin ardından hibe almak isteyenler tarafından hibe kelimesi araştırlan kelimeler arasına girdi. Peki hibe nedir? Nasıl alınır? Devlet desteği nasıl alınır? Hibe kredi nedir? İşte hibeye dair tüm merak edilenler...
Devletin girişimcilere ve yatırımcılara sağladığı hibe desteğinin ardından hibe almak isteyenler tarafından hibe kelimesi araştırlan kelimeler arasına girdi. Peki hibe nedir? Nasıl alınır? Hibe başvuru koşulları nelerdir? Devlet desteği nasıl alınır? Hibe kredi nedir? İşte hibeye dair tüm merak edilenler...
HİBE NE DEMEK?
Hibe, sözlük anlamı itibari ile karşılıksız vermek anlamına gelmektedir. Herhangi bir ürünü veya bedeli, bir başkasına bağışlamak yani geri alınmaksızın vermek diyebiliriz. Yatırım yapmak isteyenlere ve işini geliştirmek isteyenlere devletin verdiği hibe adlı ödenekler, tekrardan geri alınmaz.
HİBE KREDİ NEDİR?
Devlet desteği talebinde bulunan üyelerimizle iletişim halindeyken sık sık karşılaştığımız yanlış bir kalıptır. Hibe geri alınmayan, kredi ise geri alınan bedellerdir. Bu iki zıt kelime birleştiğinde yanlış bir kavram oluşturmaktadır. ‘Hibe kredi’ diye bir kalıp yoktur.
HİBE BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvurmanız için öncelikle yatırımınızın tarım ve hayvancılık ile ilgili olması gerekiyor. TKDK, yüzde 70’lere varan hibe desteğini “Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında sağlıyor. Tarım ve kırsal kalkınma alalında girişimcilere geniş çaplı destek verilecek şekilde oluşturulan IPARD programı ise şu alanları kapsıyor:
*Süt üretimi,
*Et besiciliği ve yumurta tavukçuluğu işleme ve pazarlama
*Et, süt, meyve sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
*Arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler ve el sanatlarıyla kırsal turizm ve kültür balıkçılığı ve yenilenebilir enerji tesisleri ve makine parkları.
Ayrıca Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’dan destek kredisi ve hibe alabilmeniz için, girişiminizin kırsal alanda yapılanması ve faaliyet göstermesi gerekiyor. Bu kapsamda bulunan 42 il mevcut. Nüfusu 20 binin altında olan, Afyon, Bursa, Ağrı, Aksaray, Balıkesir, Amasya, Ankara, Burdur, Ardahan, Aydın ve Çanakkale’nin de bulunduğu 42 ilde girişimcilere özel fırsatlar sunulurken, tarım ve hayvancılık verimli hale getiriliyor.
HİBE KREDİSİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Girişimciye 5 bin avrodan başlayarak 3 milyon avroya kadar hibe sağlayabilen TKDK, kredi ve hibenin miktarını projenin büyüklüğüne göre çeşitlendiriyor. Hibe için tüm masrafları karşılayabilecek yatırımcıları değerlendiriyor ancak yeterli birikimi olmayan girişimcilere de anlaşmalı bankalar aracılığı ile destek kredisi imkanı da tanıyabiliyor. Kırsal alanda tarım ya da hayvancılık çerçevesinde bir projeniz varsa ve 66 yaşından gün almamış iseniz, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ya da Vergi Dairesi’ne borcunuz yoksa, projenizi detaylandırıp TKDK’ya başvuru yapabilirsiniz. Başvuru tarihleri ve ayrıntılı bilgiyi tkdk.gov.tr ‘den almanız mümkün.
DEVLET TEŞVİĞİ NASIL ALINIR?
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki; hibe ve kredi veren özel ya da devlete bağlı pek çok kurum ve kuruluş mevcut. Ancak geri ödemesiz hibe desteği veren kurumların başında TKDK geliyor. TKDK tarım ve hayvancılık çerçevesinde faaliyet gösterecek olan tüm girişimci ve yatırımcıları destekliyor. TKDK’nın ana hedefi Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulamak. TKDK bu doğrultuda, girişimci ve yatırımcıları desteklerken, hali hazırda kayıtlı olan işletmelerin de gelişmesini sağlıyor. Yani yalnızca yeni girişimcilere değil; hali hazırda var olan işletmelere de destek veriyor. Onların Avrupa Birliği kriterlerine uygun çalışma koşullarını yerine getirmesi, en son teknolojilerle üretim yapması ve bu doğrultuda maksimum verim almasına ön ayak oluyor. Hatta, üretimden başlayarak satış ve pazarlama aşamalarına kadar her türlü finansman desteği sağlarken, vergi indirimi de vadediyor. TKDK’ya başvuran ve başvurusu kabul edilen girişimci ve işletmeler KDV istisnası ve kurumlar / gelir vergisi muafiyetinden hakkıyla yararlanabiliyor. TKDK’ya başvuru hibe ve kredi desteği için içinse aşağıdaki koşullar aranıyor: