Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Arasındaki farklar nelerdir?

Okuyucular Hicri takvim nedir, miladi takvim nedir? Hangi takvim kullanılmakta gibi soruları merak ediyor. Sizler için bu soruların cevabını araştırdık. İşte Hicri Takvim ile Miladi takvim arasındaki farklar...

Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Muharrem ayı Hicri yılbaşı 2022 ne zaman sorusu vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Diyanet takvimi yayınlandı. Hicri yılbaşı 2022 yılında Muharrem ayı bu sene 30 Temmuz'da başlayacak. Aşure günü ise 8 Ağustos Pazartesi Günü'ne denk gelecek.

Böylece Muharrem ayı ne zaman sorusu da yanıt bulmuş oluyor. Hicri yılın (hicri takvimin) ilk ayı olan Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır. Aşure günü ne zaman? Muharrem ayının onuncu gününe "âşûrâ" denilir

HİCRİ TAKVİM KISACA NEDİR?

Hicret’i başlangıç olarak alan takvim. Hicri takvim, Müslüman takvimi ya da İslami takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan bir takvimdir.

Hicri takvim nedir, özellikleri nelerdir? Hicri Aylar nelerdir? - Nukteler

Hicri takvim Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri takvim, Hicri Şemsi takvim ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

*Hicri takvim kendi içerisinde, Hicri Şemsi Takvim ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

1- Hicri Şemsi Takvim: Hz.Muhammed (S.A.V.)’in Kabe’ye geliş günü olan 20 Eylül 622 tarihi, takvim yılının başlangıcı olarak kabul edilir. “Şems” kelimesi: Arapçada, “Güneş” anlamına gelmektedir. Zaten, buna istinaden, bu takvimin: gün-ay-yıllarının hesaplanmasında ise: dünyanın, güneş çevresindeki dolaşımı esas alınır. Yani, bir anlamda, dünyanın güneş çevresinde dolaşımını esas alan “Miladi Takvim” ile benzerlik gösterir. Aralarındaki tek fark: “Başlangıç tarihleri” dir. Dünyanın güneş çevresinde bir kez dolaşımı, 1 yıl olarak kabul edilir. 1 yılın, 365 günden oluştuğu değerlendirilir.

2- Hicri Kameri takvim: Hicretin 17’nci yılı, Hicri Kameri takvimin, 1’nci yılı olarak kabul edilir ve takvim uygulaması başlatılır. Yani: takvimin başlangıç tarihi: 16 Temmuz 639 tarihidir. Muharrem ayı ise, yine Hicri Kameri takvimin başlangıcı olarak kabul edilir. Ancak, bu takvimde: gün-ay ve yıllar: dünyanın uydusu olan “Ay”ın, dünya çevresinde dolaşımı esas alınarak belirlenir. Zaten: “Kamer” kelimesinin anlamı “Ay” demektir. Ay; dünya çevresinde 12 kez dönünce: 1 kameri yıl olmuş sayılır. Bu 1 kameri yıl: 354 gündür. Ancak, bu gün belirlemesinde: çok hassas bir durum ortaya çıkar.

Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Arasındaki farklar nelerdir?Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Arasındaki farklar nelerdir?

HİCRİ TAKVİMDEKİ AYLAR

1- Muharrem

2- Safer

3- Rebiülevvel

4- Rebiülahir

5- Cemaziyelevvel

6- Cemaziyelahir

7- Recep

8- Şaban

9- Ramazan

10- Şevval

11- Zilkade

12- Zilhicce

Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Bunlardan içlerinde en saygın ve önemli kabul edileni Ramazandır

MİLADİ TAKVİM KISACA NEDİR?

İsa’nın doğum yılını başlangıç olarak alan, bugün kullandığımız takvim. 1926′ dan itibaren kullandığımız takvimdir. Günes yılını esas alır. Temeli Mısırlılara dayanır. İyon ve Yunanlılar kanalıyla Batıya aktarılmıstır. Romalılar Sezar zamanında JULYEN takvimi olarak düzenlemis ve kullanmıslardır. Yeniçağda Papa XII.Gregor tarafından yeniden yapılan düzenlemelerle GREGORYAN TAKVİMİ olarak anılmıştır. Günümüzde ise Milat takvimi denilmektedir. Milat takvimi Hz. İsanın doğusunu (sıfır) kronolojinin baslangıcı olarak kabul eder.Öncesine MÖ (Milattan önce), sonrasına da MS (Milattan sonra) denilmiştir.

1 Ocak 1926 dan itibaren Türkiyede tamamen yürürlüğe girmiştir. (Ülkemizde 1 Mart 1926′da milâdî takvim kabul edilmiştir. Rumî takvim ise bütçe ayarlamalarında kullanılmıştır. 1983 yılında malî yılbaşının Ocak ayının birinci gününe alınmasıyla da tamamen kullanımdan kaldırılmıştır. 26 Aralık 1925 tarihinde çıkarılan bir yasayla diğer bütün takvimler yürürlükten kaldırılarak yerine, bugün kullandığımız milâdî takvim kabul edilmiştir.).
Böylece Türkiye, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda Avrupa devletleri ile ilişkilerini geliştirmeye ve çağdaşlaşmaya yönelik önemli bir adım atmıştır.

Günümüzde dünya devletlerinin birçoğu bu takvimi benimsemiştir.

Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Arasındaki farklar nelerdir?

HİCRİ TAKVİMLE MİLADİ TAKVİM ARASINDAKİ FARKLAR

Hicri Takvim AY yılını, Miladi Takvim GÜNES yılını esas alır. Bu yüzden ikisi arasında 11 gün fark vardır.
Baslangıç tarihleri farklıdır. Hicri Takvimde baslangıç tarihi Hazreti Muhammedin Mekkeden Medineye hicret ettiği tarih olan 622 yılıdır. Miladi Takvimde ise baslangıç Hz. İsanın doğum tarihi 0 yılıdır

Miladi ve Hicri takvim olmak üzere birbirlerine ayrılmışlardır. Miladi takvimin başlangıç noktası olarak Hz. İsa’nın doğum tarihi esas alınan olay olmuştur. Hıristiyan dininin Peygamberi olan Hz. İsa’nın doğum tarihi esas alınması ve Müslüman ülkelerde kullanılmasının başlı başına sebepleri vardır. İlk olarak çağdaş batı medeniyetine uyum sağlamak. Saatlerin ve tarihlerin şaşmadığı bir takvim olması.

Osmanlı döneminde Türklerin kullandığı Hicri takvime göre yılbaşı 1 Mart kabul edilmiştir. Miladi takvime geçiş 26 Mart 1925 Cumhuriyetin kabulünden sonra olmuştur. Günler 24 saat, aylar 30 gün, yıl ise 365 gün 6 saate denk gelmektedir.

Miladi takvim Gregoryen tarafından hazırlanarak ulusal takvim olarak kabul görmüştür. Ticaret ve işlerde ulusal takvim olan Miladi takvim doğrultusunda yapılmaktadır. Hatasız en doğru takvim olmuştur sapma oranı 0.000125 kadar ufak hata payı vardır.

Yıllar 365 gün 6 saat olarak hesaplandığından dolayı 4 yılda bir 6 saate 1 güne denk gelip 29 Şubat kabul edilmektedir.

MİLADİ TAKVİME NEDEN GEÇİLDİ

Miladi takvim güneş yılı hesaplanarak hazırlanmıştır, günümüze kadar hazırlanan en doğru takvim olmaktadır. Bir yılı 365 gün 6 saat olarak hesaplanıp 4 yılda bir Şubat ayı 29 sayılır. Takvimlerde şaşma olmasın diye bir gün fazladan sayılmaktadır.

Hicri vaktim dini takvim olarak kullanılıp ay yılı olarak hesaplanmıştır, bir yılını 354 günde tamamlar yıl boyunca bazen yanlış hesaplamalara neden olmaktadır.

Tüm dünya tarafından kullanılan Miladi takvim yaygınlaşarak artık hesaplamalar bu şekilde yapılmaktaydı. Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte yeniliklerden biriside takvimde değişiklik yapılması olmuştur. 26 Aralık 1925 yılında takvim değişikliği ile birlikte Miladi takvime geçiş yapılarak diğer modern ülkeler ile aynı takvim kullanılmaya başlanmıştır.

12 saat gece, 12 saat gündüz olarak saat dilimleri ayarlanarak 24 saat bir güne denk gelmekteydi. Miladi takvim 12 ay’ı 1 yıla denk gelir. Miladi takvim Hz. İsa’nın doğum tarihi esas alınmıştır. Günümüzde halen Hicri takvim kullanılarak dini günlerin hesaplaması yapılmaktadır. Günümüzde hesaplanarak dini günler miladi takvime göre belirlenmektedir. Her yıl baştan hesaplanıp -11 gün olarak kabul edilmiştir.

Hicri Takvim Nedir? Miladi takvim nedir? Arasındaki farklar nelerdir?

Etiketler :
5
75
1
0
0
4
72
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
4 Yorum