Hoş Geldin Nasıl Yazılır? TDK'ya Göre Hoşgeldin Mi, Hoş Geldin Mi?

Günlük hayatta sık bir şekilde kullanılan sözcüklerden olan hoş geldin kelimesinin doğru yazımı insanlar tarafından merak konusu olmaktadır. Hoş geldin nasıl yazılır? TDK'ya göre hoşgeldin mi hoş geldin mi?

Hoş Geldin Nasıl Yazılır? TDK'ya Göre Hoşgeldin Mi, Hoş Geldin Mi?

İnsanların günlük hayatta gelen insanları hoş bir şekilde karşılamak ve onları görmekten duydukları hoşnutluklarını bildirmek için sık bir şekilde kullanılan sözcüklerden olan hoş geldin kelimesinin nasıl yazıldığı uzun zamandır insanlar tarafından merak konusu olmaktadır. TDK’nin de anlamını gelen kişiye söylenen selamlama sözü olarak belirttiği birleşik fiil olarak nitelendirilen hoş geldinin doğru yazımını sizler için makalemizde konu aldık. İşte hoş geldin kelimesinin doğru yazılışı ile ilgili merak konusu olan tüm detaylar.

her-gun-kelimesi1.jpeg

Hoş Geldin Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta sıkça kullanılan, insanlara hoş bir karşılama yapmak için söylenen hoş geldin sözcüğünün yazımı insanlar tarafından sık bir şekilde karıştırılmakta. Türk Dili üzerindeki kararları veren ve 12 Temmuz 1932’den beri ülkemizde Türk Dili üzerinde karar merci olan TDK’nin bu konu hakkında da bir açıklaması halihazırda bir açıklaması var.


TDK’nin hoş geldin kelimesinin yazımı hakkında yaptığı, ayrı mı bitişik mi olacağını söylediği resmî açıklamaya göre hoş geldin kelimesinin yazımı ayrı olmalıdır. Yani TDK’nin yaptığı resmî açıklamaya göre hoş geldin kelimesini bitişik yazanlar yanlış bir kullanım yapmış sayılmakta.


her-gun-kelimesi2.jpeg

Hoş Geldin Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

TDK’ye göre birleşik fiil olarak nitelendirilen hoş geldin kelimesinin cümle içinde kullanımına sizler için aşağıda örnekler verdik.

Hoş geldin kelimesinin cümle içindeki yanlış kullanımına örnekler:

Hoşgeldin şeklinde yapılmış bir kullanım TDK’ye göre yanlış bir kullanım olarak belirtilmiştir. İşte yanlış kullanıma örnekler:

  • Herkes onu heyecanlı bir şekilde karşılamış hoşgeldin demişti.

  • Onu dinlemeye gelmiş herkesi selamladı ve onlara hoşgeldin dedi.

  • Onu görmekten duyduğu hoşnutluğunu belirtmek için hoşgeldin dedi.


Hoş geldin kelimesinin cümle içindeki doğru kullanımına örnekler:

Hoş geldin şeklinde yapılmış bir kullanım TDK’nin yaptığı açıklamaya göre doğru bir kullanımdır. İşte hoş geldin kelimesinin doğru kullanımına örnekler:

  • Eve gelen her misafire tek tek hoş geldin dedi.

  • Evin paspasının üstünde güzel bir font ile yazılmış hoş geldin yazısı çiçek motifleri ile süslenmişti.

  • Evimize aramıza hanemize ve yaşamımıza hoş geldin ve iyi ki de geldin.

  • 100. yıl kutlamalarına başlayacağımız bu kutlu günde buraya gelen her vatandaşımıza yurttaşımıza hoş geldin diyor onları sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT